Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Határon átnyúló iskolai kapcsolatok

Ebenfurthi diákok és tanáraik barátságos sporttalálkozón vettek részt kedden a Gárdonyi-iskolában.
A határon átnyúló kapcsolatoknak nemcsak a Gárdonyiban, hanem a Fenyő téri iskolában is hosszú múltja van.

– Mindig szívesen jövünk és nem csak a sportversenyek miatt – mondta el Gerhard Kummer német–testnevelés szakos tanár, a Kreativ Hauptschule diákcsapatának egyik kísérője. – Számunkra kellemes kirándulás átjönni Sopronba, ahol mint mindig, most is kedvesen fogadtak minket.

Bizonyítványt is kapnak

A Gárdonyi Géza Általános Iskola 13 éve ápol szoros kapcsolatot az ebenfurthi Kreativ Hauptschuléval. Évente átlagosan 6–8 felső tagozatos diák folytatja tanulmányait az osztrák intézményben, de volt olyan év, amikor egyszerre 32 felsős ingázott a közeli osztrák városba. A gyerekeket a tantestület ajánlásával, az érdemjegyek alapján választották ki, és az államközi szerződések értelmében négy év elvégzése után ebenfurthi bizonyítványt kaptak, amit Magyarországon is elfogadnak.

– A kiérkező magyar gyerekek valamennyit már tudnak németül és nagyon hamar beleszoknak a kinti iskolai életbe – folytatta Gerhard Kummer. – Sokan később Ausztriában tanulnak tovább, de a mai napig visszajárnak hozzánk. Természettudományos tárgyakban és angolban nálunk szinte mindig a magyar diákok az osztályelsők.

Megszűnt tandíjmentesség

– Uniós csatlakozásunk óta sajnos megszűnt a korábbi tandíjmentesség a gárdonyisok számára is – mondta el Varga Alfréd iskolaigazgató. – A már kint tanulókra szerencsére ez nem vonatkozik, ők továbbra is ingyenesen járnak, de a magas tandíj miatt idén nincs már Ebenfurthban ötödikesünk. Alapítványi és pályázati lehetőségeket keresünk, hogy a jól működő kapcsolat megmaradhasson.

Sopron kertvárosi részén, a régi bánfalvi iskolában a tanítás évszázadokon át német nyelven folyt, hiszen a lakók nagy része német anyanyelvű volt. Ez a falusi iskola az őse a Fenyő Téri Általános Iskolának, amely a megye legnagyobb német nyelvű nemzetiségi általános iskolája és hosszú évek óta intenzív kapcsolatot ápol két alsó-ausztriai (Niederösterreich) és hat burgenlandi iskolával.

Osztrák gyerekek jönnek

– A haracsonyi (Horitschon) iskolával különösen szoros a kapcsolatunk – mondta el Barilichné Tóth Rita, a Fenyő Téri Általános Iskola igazgatója. – Hetente egyszer három haracsonyi tanár tart társalgási órákat az iskolánkban, míg két magyar tanár Ausztriába jár át magyar nyelvet tanítani.

A Fenyő térről évente 4–5 kisdiák végez egy-két évet ausztriai partneriskolákban, hozzájuk pedig a határ túloldaláról, Kismartonból (Eisenstadt) és Bécsből járnak át osztrák gyerekek. Az igazgatónő hisz benne, hogy egymás kultúráját megismerve eltűnnek, illetőleg nem is alakulnak ki az ellentétek a nemzetiségek között. Az pedig a pedagógusok felelőssége is, hogy a másik elfogadásának fontosságát mennyire tudatosítja a gyerekekben.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Osztrák kishatárzárlat

Tovább olvasom