Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Határon átnyúló golfpálya?

Hazánk közelgő uniós csatlakozása sokak fantáziáját megmozgatja. Naponta érkeznek hírek újabb és újabb milliárdos beruházási elképzelésekről. A legújabb, hogy Harkán 18 lyukú golfpálya építését tervezik.
Miközben Harkán teljes erővel dolgoznak annak a 36 hektáron fekvő lakóparknak az előkészítésén, amelynek érdemi munkái a következő év tavaszán kezdődhetnek, máris újabb tervek foglalkoztatják a község vezetését.

illusztráció
– A szomszédos burgenlandi település, Németkeresztúr (Deutschkreutz) polgármestere keresett meg bennünket egy golfpálya építése ügyében – tájékoztatott Rombai László, Harka polgármestere. – Egyelőre csak előzetes tárgyalásokat folytattunk, de tény, a németkeresztúriakat már régóta foglalkoztatja egy golfpálya építése. Manfred Kölly polgármester egy, a határon átnyúló sportkomplexumban gondolkodik.

Közösen jártuk be a lehetséges helyszínt, hogy megfelelő területet találjunk a 18 lyukú pályához és a szükséges kiegészítő létesítményekhez. A magyarországi területek magán-, illetve kincstári tulajdonban vannak. Ennek ellenére van realitása az elképzeléseknek. Az osztrákok hatvanszázalékos uniós támogatásra számítanak, hiszen a beruházás – igaz, még nem készültek el a tervei – többmilliárdos lesz.

Németkeresztúr polgármestere, Manfred Kölly szerint jelenleg az előkészítés fázisában van a golfpálya ügye. Megerősítette azonban, hogy valóban a határon átnyúló tervről van szó, olyanról, amelynek megvalósítása a térségi minőségi turizmust szolgálja majd. Mint megtudtuk, októberben – már pontosabb elképzelésekkel – folytatódnak a kétoldalú tárgyalások.

Ma még persze nem lehet tudni, hogy megvalósul-e az említett elképzelés, mindenesetre nem lehet nem észrevenni, hogy uniós csatlakozásunk milyen új fejlődési pályára állíthatja Sopront és a környező községeket. Lassan-lassan kialakul az arany háromszög – Ágfalva, Fertőrákos, Harka – Sopron körül. Ágfalván szálloda és élményfürdő épül, Fertőrákoson a Fertő tavi fejlesztések jelenthetik a jövőt, Harkán pedig komplex falufejlesztést valósítanak meg. Sopront pedig még vonzóbbá teheti az a látvány- és szabadidőpark, amely, ha felépül, naponta ezreket vonzhat a városba. És akkor még nem említettük a kisebb, de azért jó pár milliós, fantáziát megmozgató kezdeményezéseket. A legfontosabb azonban, hogy itt fektetik be a milliárdokat, itt teremtenek újabb munkahelyeket, ezt az országrészt teszik értékesebbé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hová vigyük a kutyakölyköket?

A fertődi Peszlen József a közelmúltban pár órás kutyakölyköket talált a város határában lévő… Tovább olvasom