Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 29°C Még több cikk.

Határon átívelő programok

Új dimenzióba emelik Sopron, Kismarton (Eisenstadt) és Bécsújhely (Wiener Neustadt) együttműködését. Erről döntött a három város polgármestere.

Sopron, Kismarton és Bécsújhely együttműködése hosszú évekre tekint vissza, de jobbára csak néhány kölcsönös hivatalos látogatásban és kulturális cserekapcsolatban merült ki. A három város polgármestere ezért döntött úgy a közelmúltban Bécsújhelyen, hogy magasabb szintre emelik kapcsolatrendszerüket.

– A régió fejlesztése érdekében szeretnénk olyan közös uniós pályázatokon részt venni, amelyek sikeres megvalósítása mindhárom városnak és környékének hasznára válna – válaszolta a Kisalföld érdeklődésére Fodor Tamás, Sopron polgármestere. – Erre kitűnő lehetőséget nyújt az Interreg-pályázat, amely a határon átívelő programokat támogatja.

Információink szerint ugyan kevesebb lesz a pályázható összeg, de kitolták a körzethatárokat, így Bécsújhely is partnerünk lehet.

Ami a konkrétumokat illeti: már javában tart a tervezése annak a programnak, amelynek eredményeként az osztrák Fertőzug vízellátását a fertőszentmiklósi vízbázisról oldanánk meg, cserébe Sopronba Nagymarton (Mattersburg) térségéből érkezne víz. Kismartonnal közös turisztikai projekteket dolgozunk ki, hiszen egy tájegységben élünk, Bécsújhellyel pedig ipari együttműködésben gondolkodunk, átvéve például ipartelepítési tapasztalataikat, mert az ottani ipari park példaszerűen működik.

A polgármestertől megtudtuk, a jövőben rendszeresen találkoznak a három város egyikében, a konkrét projekteket és pályázatokat pedig szakértői bizottság készíti el.

Horváth Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élményfürdő kérdőjelekkel

Elvi építési engedéllyel rendelkezik az a terv, amely szerint a Csik Ferenc uszoda–Lövér fürdőt élményfürdővé fejlesztenék. Dr. Kárpáti László, a Fertő–Hanság Nemzeti Park igazgatója szerint azonban az engedély törvénysértő módon került kiadásra. Tovább olvasom