Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Határátlépők: Hiányoznak az aszfaltos utak

Sopron és környéke - A nyár elejétől összesen kilenc helyen léphetik át a gyalogosok, lovasok és kerékpárosok a magyar–osztrák államhatárt. Az átlépők egyre népszerűbbek, dacára annak, hogy esős időben sok helyütt sárban kénytelenek közlekedni a határ két oldalán lévő falvak lakói.
A magyar–osztrák államhatárt nyár óta kilenc helyen léphetjük át. Egyelőre azonban csak a gyalogosok, kerékpárosok és lovasok használhatják az átkelőket. Kocsival amúgy is nehéz a magyar oldalról megközelíteni őket, ugyanis a legtöbb helyen nincs szilárd burkolatú út. Üde kivétel a sorban Sopronkövesd, ahol még az átlépő megnyitása előtt elkészült az aszfaltos út. A mintegy 150 millió forintos költséget uniós forrásból fedezték.

Felújítás folyamatban

Fertőrákosról két osztrák faluba is el lehet jutni. Szentmargitbánya (St. Margarethen) felé az út viszonylag jó állapotban van, nem úgy a fertőmeggyesi (Mörbisch). Palkovits János polgármester érdeklődésünkre elmondta, a felújítást már a nyár elején szerették volna elvégezni, ám csupán mostanra találtak kivitelezőt. A néhány százezer forintos költséget az önkormányzat fedezi.

Szintén két-két osztrák település érhető el Ágfalváról és Brennbergbányáról. Az előbbi településen kavicsborítással látták el az utat. Brennbergbányán még rosszabb a helyzet, a településen belüli utak is rendkívül leromlott állapotban vannak, nincs elég hely a biztonságos közlekedéshez. Varga Gyula, a településrész önkormányzatának vezetője szerint tavaly lett volna esély, hogy a város és a Tanulmányi Erdőgazdaság rendbe tegye az utat, a benyújtott pályázat azonban nem volt eredményes.

Út magánkézben (is)

Harkán a határhoz vezető útból 30–40 méter magántulajdonban van, és mielőtt bármibe is belefogna az önkormányzat, meg kell egyeznie a tulajdonossal. Szabó Károly polgármester szerint erre van esély. A mintegy másfél kilométeres szakaszon az aszfaltos kerékpárút megépítése mintegy ötvenmillió forintba kerülne. Ezért pályázni fognak a novemberben megjelenő kiírásra.

Ötvenmilliós pályázat

Hasonlóan nagy reményeket fűznek a kerékpárúthoz Nagycenken is. A magyar oldalon viszonylag jó állapotban van az út. Ivánkovics Ottó polgármester elmondta, a településen vezetne át egy kerékpárút, ami ha megvalósul, akkor a határhoz vezető szakaszra mintegy ötvenmillió forintos pályázati támogatás igényelhető. Egyébként Sopronkeresztúrtól
(Deutschkreutz) nem vezet aszfaltozott út a határhoz.P. Horváth László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújítják a kismartoni kastély lovardáját

Kismarton - Felújítják és átépítik a kismartoni (Eisenstadt) Esterházy-kastély lovardáját. A 19… Tovább olvasom