Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Hatalmi harc az önkormányzatban?

Nagycenk - A nagycenki képviselő-testület önfeloszlatása megdöbbentette a falubelieket. Sokan úgy értékelték, hogy helyi hatalmi harc áldozata lett az önkormányzat. Az új választásra legkorábban októberben kerülhet sor.
Megosztotta a nagycenkieket a képviselő-testület feloszlatása. A csütörtök esti döntés híre gyorsan terjedt a faluban, de sokan csak a tegnapi Kisalföldből tájékozódtak, hogy mi is történt pontosan. A vélemények megoszlanak.

– Eddig a mezőgazdasági lobbi tartotta a kezében a falut, s nem tetszik nekik, hogy megváltoztak a hatalmi viszonyok – fogalmazott a neve elhallgatását kérő, logikusan érvelő férfi.

– Nekem az a véleményem, ha eddig nem tudtak összefogni a falu érdekében, akkor az új választásokon egyik se induljon, se a polgármesteri tisztségért, se képviselőjelöltként. Adjanak lehetőséget másoknak.

Sarkosan fogalmazott a már nyugdíjas Gráf Gyula: – Azokkal értek egyet, akik úgy értékelik az eseményeket, hogy hatalmi harc folyik a faluban. Nem politikai, hanem gazdasági értelemben. Egyik csoport sem tudott a másik fölé kerekedni, ezért alakult ki ez a helyzet.

– Most majd fizethetjük az új választás költségeit – tette hozzá Markó Antal. Gráf Gyulával egyetértett Tamás fia is, aki édesapja mesterségét – asztalos és ács – viszi tovább.

Brummer Gábor képviselő úgy látja, minden baj oka a rosszul sikerült elmúlt évi választás.

– Tény, egy olyan összetételű testület alakult ki, amelyben voltak ellentétek, de ez nem azt jelenti, hogy működésképtelenné váltunk volna. Működésképtelen az a testület, amely 107 határozatot hozott? Véleményem szerint, nem. Igaz, az alpolgármester személyében nem tudtunk megállapodni, de ez a kérdés előbb-utóbb megoldódott volna.

A nagycenki testület a gyakorlatban két „pártra" szakadt. A háttérben azonban két kulcsszereplő van. Ivánkovics Ottó jelenlegi és Udvardi Imréné volt polgármester, aki bekerült a képviselő-testületbe.

– Nem szeretnék vádaskodni, személyében senkit sem akarok megbántani – ezért a döntés hátterével már nem foglalkozom, csak annyit jegyzek meg, sajnálom, hogy ilyen helyzetbe hozták a falut, akkor, amikor sok fontos döntést kellene hozni – értékelt a polgármester. – Igaz, erre a lépésre számítottam, mert nem volt titok – már hónapokkal ezelőtt –, hogy a másik tábor kezdeményezni fogja a testület feloszlatását, függetlenül attól, hogy miképp dolgozunk. Abban reménykedek, hogy indulatoktól mentes választások lesznek. Úgy érzem, kötelességem ismét elindulni. Nekem a polgármesterség nem kenyérkereset, hanem szolgálat, amit folytatni szeretnék.

– Annak ellenére, hogy a felállt képviselők mindig támogatták a falu számára is hasznos döntéseket, az ülések gyakran parttalan vitába és személyeskedésbe torkollottak – fogalmazott Udvardi Imréné. – Úgy láttuk, hogy a polgármester nem tudja megkülönböztetni a fontosat a kevésbé fontostól, nem mutatott együttműködési készséget a többséggel. Időről időre az elmúlt ciklus ügyeivel foglalkozott, amelyeket sajátos nézőponton keresztül csak kritizált. Biztosak vagyunk abban, hogy döntésünkkel a falu higgadt és megfontolt választóinak akarata szerint jártunk el.

Horváth Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felsőlövér: Késik az építési engedély

Sopron - 2001. január 14-től áll üresen Sopron zöldövezetében az egykori élelmiszerüzlet, amelynek sorsa még mindig nem dőlt el. Az elvi építési engedélyt egy év alatt sem sikerült kiadni. Ennek okára nem kaptunk választ. Tovább olvasom