Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Hat településen nincs csatorna

Országosan a települések csatornázottsága hatvanszázalékos, addig Sopronban 95 százalék körüli.
Annak ellenére, hogy az elmúlt másfél évtizedben az országban rohamtempóban építették a szennyvízcsatorna-hálózatokat, a települések negyven százaléka még nincs csatornázva. Ezzel szemben Sopron és környéke – még az uniós adatokat is figyelembe véve – kimagaslóan jó helyzetben van.

Tiszta víz kerül a Fertőbe

Ez nemcsak közegészségügyi, hanem környezetvédelmi szempontból is nagyon fontos. A Fertőbe például már évek óta nem jut tisztítatlan szennyvíz, a soproni rendszer jelenlegi EU által támogatott bővítése és fejlesztése után pedig Sopronkőhida és Fertőrákos szennyvizei is a soproni csatornahálózatba kerülnek, így a Fertőbe csak természetes víz kerülhet.

Hat faluban megoldatlan

A soproni kistérséghez, amely gyakorlatilag megegyezik a valamikori Soproni járással, összesen 40 önkormányzat 46 települése tartozik, közülük csupán hatnak lesz megoldatlan a szennyvízkezelése – tájékoztatott Havas András, a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Rt. műszaki igazgatója. – Ezek a települések: Iván, Csáfordjánosfa, Csér, Répceszemere, Csapod és Tőzeggyármajor. A pusztacsaládi szennyvíztisztító telepen a napokban kezdődött meg a próbaüzem. A lövői szennyvíztisztítóba hat község szennyvize kerül, Nemeskéren pedig már elkészültek az ide csatlakozó hálózati és csatornázási tervek. Röjtökmuzsaj és Ebergőc megépítette közös „természetközeli" biológiai tisztítóját, hamarosan elkészülhet a hálózat is.

Nagycenken kevesebb bűz

Mint megtudtuk, csökkenhet majd Nagycenken a sokat bírált szaghatás, mert a soproni új szennyvíztisztító elkészültével párhuzamosan átvezetésre kerülnek ide a harkai és a kópházi szennyvizek. A teljes „szagmentességhez" a már csak öt község szennyvizeit tisztító nagycenki telep fejlesztése is szükséges, amelynek folyik az előkészítése.
– Azok a települések, amelyek nincsenek csatornázva, valószínűleg hosszabb ideig csatornázatlanok maradnak – folytatta Havas András. – Az unió ugyanis csak a 2000 lélekszám feletti településcsoportok csatornázását támogatja, szemben a korábbi céltámogatási programokkal, önerőből pedig az önkormányzatok képtelenek lesznek előteremteni a szükséges pénzt. Az, hogy egy adott térségben hány település szennyvízkezelése megoldott, csak az egyik fontos mutatószám. A másik, hogy a már meglévő rendszerre mennyi háztartás csatlakozik. Sopronban ez az utóbbi mutatószám 95, a térség településein pedig átlagosan 70 százalékos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biztosított az iskola működése

A elfogadott fertőendrédi településrendezési terv alapján földterületet vásárol az önkormányzat. Tovább olvasom