Kisalföld logö

2018. 09. 26. szerda - Jusztina 4°C | 15°C Még több cikk.

Hat órát vártak a halott mellett

A hozzátartozók hat órát vártak orvosra, hogy kiállítsa elhunyt testvérük halotti bizonyítványát.

Sopronban a hozzátartozók hat órát vártak orvosra, hogy kiállítsa elhunyt testvérük halotti bizonyítványát. Végül az ötödiknek értesített ügyeletes doktor látta el a teendőket. Az alapellátási igazgató vizsgálatot rendel el.

P. Gy.-né Marika és testvére, R. I.-né Piroska rosszat sejtettek, amikor Balfi utcai lakásában egyedül élő, s gyógyíthatatlan betegségben szenvedő, 54 éves testvérük egy reggel nem nyitott ajtót nekik.

Betörték az ajtót

– Betörtük a bejárati ajtó üveges részét, csak úgy tudtunk bemenni a lakásba – mondja könnyeivel küszködve Marika. – Láttuk, testvérünk, Ildikó felöltözve az ágyon fekszik, s nem mozdul.
– Heten vagyunk testvérek, ő az első, aki végleg itthagyott bennünket – sírja el magát Piroska, aki naponta meglátogatta súlyos betegségben szenvedő húgát. – Én az elhunyt mellett maradtam, Marika pedig orvosért sietett. Soha nem hittük volna, hogy ilyen esetben egy orvosra hat óra hosszat kell majd várni.

Rendelőről rendelőre

– Először a Híd utcai rendelőbe mentem, de ott az egyik orvos azt mondta, az elhunyt nem az ő betege. Keressem a háziorvosát, aki a Mátyás király utcai rendelőben található – veszi át a szót Marika. – A háziorvos viszont akkor nem rendelt, valami ki is volt írva az ajtajára. Bekopogtam az egyik orvosnőhöz, s elmondtam, egy halotthoz szeretnék orvost hívni, hogy kiállíttathassuk a halotti bizonyítványt. A doktornő visszairányított a Híd utcába, közben odatelefonált, segítsenek rajtam. A Híd utcában az egyik asszisztens azt mondta nekem, ügyünkben az elhunyt testvérem háziorvosát helyettesítő doktor úr a kompetens. Fel is hívták őt, viszont a doktor úr továbbképzésen Győrben tartózkodott. Ekkor már fél négy felé járt az idő. Felhívtam a saját háziorvosomat is, hátha tudna segíteni. Ám mondta, sok a betege, keressük az ügyeletes orvost, aki négy órától rendel. Megígérte, odaszól telefonon. Így is történt, s végül fél öt óra tájban meg is érkezett az elhunythoz az ügyeletes doktor úr, aki tíz perc alatt végzett a vizsgálattal és a szükséges papírmunkával. Ezután rendelhettük meg a halottszállítót.
– De mi van akkor, ha testvérünket meg lehetett volna még menteni, ha – tegyük fel – csak tetszhalott állapotban lett volna? – teszi fel a kérdést Piroska. – Szerintünk ez a hatórás várakoztatás nem rendjén való.

Kinek a feladata?

– Az adott háziorvosi körzet területi kötelmű háziorvosának mindazokat a feladatokat el kell látnia, amelyeket a jogszabály hatáskörébe utal, így például a halottkémlést is – mondta érdeklődésünkre dr. Amberger Erzsébet, Sopron városi tiszti főorvosa. – Mindezt abban az esetben is, ha az illetőnek nem ő a választott orvosa. Igaz ez akkor is, ha az elhunyt háziorvosa szabadságon van, vagy a helyettese sem érhető el.
Az alapellátási igazgatóság vezetője, dr. Horváth Zoltán főorvos kijelentette: a sajnálatos ügy miatt vizsgálatot rendel el. Az összes érintett orvossal lépésről lépésre egyezteti majd az események sorát, hogy megállapíthassák a felelősséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szökés után vizsgálat Kőhidán

Két vizsgálóbizottságot is felállított a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka, hogy kiderítse,… Tovább olvasom