Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Hat hónap felfüggesztve Horváthnak

Hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a soproni bíróság Horváth Lászlót, a MIÉP helyi vezetőjét.
Tanúk meghallgatása és a „perdöntő videokazetta" megtekintése után első fokon a vádlottak elmarasztalásával zárult Horváth László, a Magyar Igazság és Élet Pártja soproni vezetője és fia, ifjabb Horváth László büntetőpere tegnap. Horváth Lászlót hivatalos személy elleni erőszak bűntettével vádolták.

Horváth László és fia 2004 júniusában Medgyessy Péter miniszterelnök soproni nagygyűlését fütyüléssel megzavarták, majd a rendőri intézkedésnek többszöri felszólításra sem tettek eleget.

„ Miért igazolnám magam?"

– A köztársasági őrezred felkérésére biztosítottuk a miniszterelnöki kampánygyűlést a soproni rendőrökkel közösen – mondta el vallomásában a bevetési alosztály tagja, akit tanúként idéztek be a tegnapi tárgyalásra. – A kordonon kívül a MIÉP-szimpatizánsok fütyüléssel, dobolással és bekiabálással zavarták meg a rendezvényt, mi pedig azt a parancsnoki utasítást kaptuk, a hangoskodókat igazoltatnunk kell. Félő volt, hogy nem engedelmeskednek, ezért utasítást kaptunk arra is, hogy ha így lesz, kezdeményezzük előállításukat.

Erre a 8–10 rendbontó figyelmét is felhívtuk, ám ők továbbra sem hagytak fel a rendzavarással. Horváth azt kiabálta: „Miért igazolnám magam? Engem itt mindenki ismer!" A rendezvény biztosítási parancsnoka, Ujj Károly alezredes adott utasítást a bevetési alosztály civil ruhás tagjainak, hogy nyújtsanak segítséget az egyenruhásoknak. Horváthot végül megbilincseltük és mivel folyamatos ellenállást tanúsított, a földre tepertük. Ekkor megrúgta az egyik rendőrt, fia pedig a hátamra ugrott, szidalmazott és megpróbálta hátracsavarni a kezem. Végül a vezetőt két kollégámmal együtt átadtuk a soproni rendőröknek, akik elszállították a helyszínről és előállították.

A tanúvallomás után Horváth azt felelte, a rendőr őt meg sem próbálta igazoltatni, azonnal erőszakot alkalmazott a társaság tagjaival szemben. Dr. Gajdos Anikó bírónő kérdésére, mely szerint Horváth megkérdőjelezi-e az esetet rögzítő videokazetta hitelességét, válasz nem érkezett.

Nem hallhatta a párbeszédet

– Mi azért mentünk, hogy meghallgassuk a nagygyűlést és véleményt nyilvánítsunk – mondta el a másik beidézett tanú, aki az ominózus helyszíntől körülbelül 15 méterre, szintén a rendzavarók táborában állt, innen nézte végig az eseményeket. Ebből kiderült, nem hallhatta, hogy a rendőrök és Horváth társasága között milyen párbeszéd zajlott le, így az is világossá vált, hogy korábbi tanúvallomása valótlanságokon alapszik. Amikor a bírónő felhívta e tényre a figyelmét, a tanú azt válaszolta, a korábbi jegyzőkönyv csak a „véleményét tükrözi". Pt hamar le is ültették. Ezután az ügyvéd és az ügyész részéről bizonyítás, majd a taláros testület tanácskozása következett.

Ítélet másfél óra után

Mintegy másfél órával a tárgyalás kezdete után döntött a bíróság: Horváth Lászlót – mint elsőrendű vádlottat – hat hónapi börtönbüntetésre ítélte, melyet két évre függesztett fel. Ifjabb Horváth László esetében pedig 45 ezer forintos pénzbüntetést szabott ki, melynek meg nem fizetése 300 napi szabadságvesztésre változtatható. Ezen kívül kötelezte a vádlottakat a bűnügyi költség, valamint 4812 forint megfizetésére.

„ A felvétel önmagáért beszél"

Az ítélethirdetés után a bírónő indoklásában kifejtette, 2004. június 8-án Horváth és társai egy hivatalosan engedélyezett rendezvényt zavartak meg provokatív viselkedésükkel. Beszédében kitért a véleménynyilvánítás korlátaira is. Mint fogalmazott: az ekkor készült videofelvétel önmagáért beszél.
Az ügyvéd az elsőrendű vádlott ítéletével szemben azonnal fellebbezett felmentésért, az ügyész a háromnapos határidő alatt dönt majd arról, él-e fellebbezéssel az ítélet súlyosításáért. Az ügyet a megyei bíróságra továbbítják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

GySEV: egyeztetnek a vonalról

Nem kerülhet a Győr–Sopron– Ebenfurti Vasút Rt. tulajdonába a Szombathely–Szentgotthárd vonal. A legújabb tervek szerint csak hosszú távú vagyonkezelésre kapná meg azt a soproni székhelyű cég. November 21-én egyeztetnek újra a lehetséges megoldásról. Lapunknak Pákozdi István, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium vasúti közlekedési osztályának főosztályvezetője nyilatkozott.. Tovább olvasom