Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 23°C Még több cikk.

Hat éve nem látogatható a gyűjtemény

Sopron - Immár több mint hat éve nem fogad múzeumlátogatót a Csatkai utca és a Deák tér sarkán álló néprajzi gyűjtemény, annak ellenére, hogy eddig már százmillió forintot költöttek rá.

– Az eltelt időszak alatt közel százmillió forintot fordított a megyei önkormányzat az 1890-ben épült, s 1913 óta múzeumként funkcionáló műemlék Lenck-villa helyreállítására – tudtuk meg Firtl Mátyástól, a megyei közgyűlés elnökhelyettesétől. – Megtörtént a teljes födémcsere, az üvegpavilon alapzatának helyreállítása. Az evangélikus sírkőtár szintén megújult, ami már most is látogatható a múzeum udvarán. A megyei önkormányzat minden pályázati lehetőséget megragad, hogy a Lenck-villa ólomberakásos üvegpavilonja is újjászülessen. Gondot okoz viszont, hogy míg idén országos szinten 150 milliárd, jövőre várhatóan 120 milliárd forintot vonnak el az önkormányzatoktól. Emiatt a megye csak nagyon kismértékű fejlesztéseket vállalhat magára múzeumi területen, de ilyen körülmények között is fontosnak érezzük az értékmentést. Sikeres pályázat esetén az üvegpavilon több tízmilliós beruházásának önrészét mindenképpen biztosítani fogja a megyei önkormányzat. 

Több mint 23 millió forintért az üvegpavilon régi alépítményét tavaly elbontották és új alapot hoztak létre. Az üvegpavilon további tízmilliókba kerül majd. Fotó: Magasi
Több mint 23 millió forintért az üvegpavilon régi alépítményét tavaly elbontották és új alapot hoztak létre. Az üvegpavilon további tízmilliókba kerül majd. Fotó: Magasi

Portálunk már 2003 decemberében arról tudósított, hogy terv szerint szétbontják, restaurálják és ismét felépítik a Deák téri Néprajzi Múzeum épületének üvegpavilonját. Erre úgy tűnik, a hat év és a százmillió forint kevés volt.


Nívódíj a Soproni Múzeum munkatársainak

A Soproni Múzeum új állandó helytörténeti kiállítása – a Határtalan történet – felnőtt- és gyermekvezető-foglalkoztató füzeteit a minisztérium a legjobb múzeumpedagógiai kiadvány kategóriában nívódíjjal jutalmazta a múzeum munkatársait.


Olvasóink írták

 • 10. TancsKaszabell 2009. október 11. 08:07
  „Nem érti ? Ha nem zavarja akkor jó ! Megnyugodtam,mert nem venném a szívemre,hogy drága idejéből az itt folyó beszélgetések sokat felemésztenének,bár nem igen javítgatta a színvonalát eddig sem.
  Javaslom olvasgasson sokat !
  A cikkről.
  Ez egy szerkesztőségi cikk,van szerzője csak a téma általános felvetés ,talán még adatgyűjtési időszakban lehet,vagy csak javaslat és a reakciókra kíváncsiak.

  Szerintem ez a téma érdemes arra,hogy megvitassuk.Sajnálom,hogy ön nem vesz részt benne !”
 • 9. Bbert 2009. október 10. 17:50
  „8) TK: nem mindent értek abból, amit nekem szán, de ez nem zavar.
  A nick nevekkel kapcsolatos fejtegetésed sem nagyon értem, mert engem nem a fórumozók névtelensége, illetve álneveik zavarnak, hanem a Kisalföld cikkíróinak a névetelnsége. Szerintem úgy korrekt, ha egy cikkíró aláírjka a cikkét. Ha te másképpen gondolod, az sem zavar.
  Fórumok gyakori olvasására és főleg tanulmányozására igen drága az időm, vitázni, véleményt cserélni olyanokkal szoktam, akiknek a szemébe lehet nézni, vagy legalább is, akiknek a nevét tudom.
  A fórumon tanúsított magatartásom pedig legalább annyira elviselhető, mint amennyire mindenki másé.”
 • 8. TancsKaszabell 2009. október 10. 09:22
  „Bbert(6)-ra !

  Úgy rémlik már egyszer, hasonló okokból, kényszerűen de értékeltem az ön vitakészségét és a fórumon eddig tanúsított magatartását.Látom eredménytelenül tettem,mert a véleményét ismét eltitkolta.

  -Most inkább javaslom az igemódok gyors áttekintését...segítségére lehet az eligazodásában.
  Mert bizony egy állító és egy kérdő mondat között jól felismerhető a különbség, nemde ?

  -Feljelenteni ... Hát az nem az én stílusom.Sok sok példa van arra ,hogy felesleges!
  -Hangulatkeltés ... Rosszak a tapasztalataim és azok bizalmatlanná tettek, általában !!
  -A cikkíró szándékai ... tisztességesek, írása pedig korrekt volt,a kétségei pedig jogosak is lehetnek.
  -Névtelenség ... Igen, korrekt a használata.

  Egyébként akinek ilyen szép és egyszerűen megjegyezhető neve van mint önnek, az joggal elvárhatja ,hogy mindenki a saját nevén írjon !

  Persze azért úgy látom sokan elférünk itt ezen a portálon, bár igen sokfélék vagyunk,egyik másik nick név eléggé absztrakt,némelyik kifejezetten humoros, de mégis csak álnév,nick név.Tájékozódjon ez ügyben is,esetleg más portálokon is.Miért ?
  Mert, az szinte mindenkire jellemző,hogy nick nevet használ,kivéve a politikai élet különféle rendű és rangú tagjait.A tisztességesek ezt be is tartják,de vannak sejtéseim néhány csalfa emberkéről akik próbálják nézeteiket olykor saját magukat is álnéven ,sőt több álnéven fényezni...

  Egy mulasztást elkövettem, utaltam egy doktorra aki híres,sikeres és alapos belsőellenőr volt,
  egy nagy vállalatnál.Nekem is volt dolgom vele.Több mint félmilliárd forintos egy-három negyedéves általam utalványozott kifizetési forgalomból talált egyet, 1250 Ft.+ÁFA értékben és az hibásnak ítélt kifizetést volt,egészen addig míg a társvállalat az áthárított számlát kiegyenlítette.

  Úgy vélem írását komolyan vettem és állításaira érdemben válaszoltam.

  Üdvözlettel : TK”
 • 7. BsBe 2009. október 09. 19:14
  „Azért az mégis csak elgondolkodtató, hogy 100 millói ment el rá, és nem történt semmi érdemleges. Vagy talán is is több millás, használhatatlan tanulmányokat fizettek meg (ahogy ez ma a politikában elterjedt. nem lehet sikkasztásnak nevezni, ha a haver céget alapít, ha nincs még neki, és gyorsan kap egy megbízást, valami mondva csinált tanulmányra) mert azt azért ugye senki nem akarja elhitetni, hogy a használaton kívüli épület villanyszámlája került 100 millióba.
  De az is lehet, hogy még egy kicsit várnak a felújítással, aztán át lehet látszani valami pénzes barátnak, és tényleg lehet ebből is étterem.”
 • 6. Bbert 2009. október 09. 18:49
  „5. Tancsnak: Rajta, névvel, címmel, telefonszámmal tegyél akkor feljelentést. Álnévvel lehet fórumokon hangulatot kelteni. Ha komolyan gondolod, amiket leírtál, akkor cselekedj, az igazad biztos tudatában, hogy az általad említett vizsgálatot elvégezzék, a cikk Tisztelt szerzőjének pedig, lesznek további témái. Komolyan.
  Egyébként azt sem értem, hogy milyen gyakorlat ez, és egyáltalán korrekt-e, hogy a cikkeket a szerzők nem írják alá?”
 • 5. TancsKaszabell 2009. október 09. 15:11
  „Hát ez meglepő és mulatságos is egyben.Hogy miért,hát azt inkább nem is fejtem ki mert röhögő görcsöt
  kapok attól félek.De az aggodalom érthető és azzal mind egyetérthetünk már olyan régen nem történik ott semmi.
  Szerintem 100 millió forintból talán újjáépíteni is lehetett volna a múzeumot.Tessék már megmondani mi került itt eddig 100 millióba ?Mondja meg valaki gyorsan ez a 100 millió nem tévedés ?
  Egy részletes, olyan Schügerl doktor féle sziszi-fuszi belső vizsgálatra volna szükség.
  Esetleg az ügyészséget is be lehetne vonni a végén...mert hogy találnának rá okot az biztos.”
 • 4. beszélő 2009. október 09. 13:58
  „1. Azt gondolom, ha ennyi ideig ráért a múzeum üvegpavilonjának a felújítása még egy évet várhat. A jelenlegi helyzetben nem lesz rá keret, tudomásul kellene venni, ennyire egyszerű a dolog.
  2. Firtl urat nem értem, ha úgyis biztosak a hatalomra kerülésükben és új költségvetést készítenek, akkor felesleges bármiért is szólniuk. Ne ugrasszanak egymásnak senkit, dolgozzanak az új költségvetésen, elosztási rendszeren. Véleményük szerint ez már csak 7 hónap. Remélem ennyi idő elég lesz nekik, hogy mindenhez, amiért felemelik a hangjukat megfelelő forrást találjanak, stabil, vállalható egyensúlyi mutatók mellett.”
 • 3. Hozzászóló 2009. október 09. 13:47
  „Étterem?! A múzeum miért is ne lenne nyitott bárki számára? A meglévő és porosodó gyűjteményt meg raktárazzák tovább valami sötét és eldugott helyen? Na ne már! Ettől függetlenül a vegyes funkció, rendezvények, teázó-kávézó megvalósítható lenne, nem rossz ötlet, Pesten már rájöttek, hogy ez is kell egy múzeumba.”
 • 2. hozsuzs 2009. október 09. 13:39
  „Néprajzi gyüjtemény nem érdekel senkit...hm...Téged biztos nem, hisz helyi és magyar néprajzi gyüjtemény, <moderálva személyeskedő> A szép elegáns éttermed minden bizonnyal nyitott lenne mindenki számára, akinek nem az meg a kerítésen kívül nézhetné a közel 100 éve a várost múzeumként szolgáló épületet és parkját.”
 • 1. Beaubo 2009. október 09. 13:08
  „Kár, hogy nem jutnak ellöre a munkák. Szép, reprezentatív épület lenne a városnak, ami úgyis hiányzik.
  A pavilonban egy teaszalon lenne jó - akkor végre lehetne egy Deák téri séta után leülni valahol! És a kertben lehetne színvonalos kultúrális rendezvényeket lebonyólítani, vagy kert-mozit rendezni nyáron! Szerintem néprazji gyüjtemény manapság már nem érdekel senkit. Inkább új funkciót kellene találni az épületnek. Vagy egy szép, elegáns étterem ?! Így mindenki számáre nyítva lehetne.
  De gondolom, a polítikus újra tönkretennek azt is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A költözés óta kevesebben olvasnak

Az internet megjelenésekor sokan azt gondolták, leáldozott a kézbe vehető kiadványok csillaga. A… Tovább olvasom