Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 13°C Még több cikk.

Hasznosításra vár a kastély

A sopronhorpácsi kastély a korábbi évtizedekben kutatóintézeti dolgozóknak és családjaiknak adott otthont. Ma már több lakás ajtaján lakat lóg, új szerződéseket nem köt a tulajdonos, a magyar állam nevében eljáró ÁPV Rt.
A sopronhorpácsi kastély.
Sopronhorpács híres műemléke az 1771 és 1774 között épült Széchenyi-kastély. A késői barokk stílusú épületet 1972 és 1976 között átalakították, felújították.

Veszteséges az üzemeltetés

Manapság a kastély minden zuga arról árulkodik, indokolt lenne a renoválás. A kezelését ellátó budapesti gazdasági társaság próbálta menteni az enyészettől a szebb napokat látott főúri kúriát: az elmúlt évek során új tetőzet került a födémre, s megoldották a központi fűtést is. Viszont a lakások egy része – a tizenötből öt – újabb szerződések híján üres; márpedig aminek nincs gazdája, az előbb-utóbb tönkremegy. Akadnak olyan üres lakások is, amelyek komoly felújítást igényelnének.

A kastély üzemeltetését az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. a százszázalékos tulajdonában lévő kft.-n keresztül végzi. Az ÁPV Rt. ügyvezető igazgatója, Büky Dorottya – az ingatlan állapotára és a lakásbérleti díjakra utalva – kérdésünkre elmondta: az üzemeltetés a jelenlegi feltételek mellett veszteséges, egy kastélynak pedig nem a legszerencsésebb a lakásonkénti hasznosulás. (Adalékul: a kastély egyik háromszobás, mintegy hetven négyzetméteres lakásának havi bérleti díja 6500 forint.) Így a jövőben új lakásbérleti szerződéseket már nem kötnek, ugyanakkor az ÁPV Rt. még az idén kezdeményezi a kastély kincstári vagyonba történő átsorolását.

Évek múltán kastélyfunkció

– Amennyiben az örökségvédelmi törvény szellemében a sopronhorpácsi kastély felkerül a kincstári vagyon listájára, a Műemlékek Állami Gondnoksága (MÁG) felkérés után elkezdheti a kastély funkcionális hasznosítását célzó munkát – tudtuk meg Csány Évától, a MÁG igazgatójától. – Mindenekelőtt a kastély szisztematikus kutatására, épületdiagnosztikára, értéklista összeállítására van szükség, hogy eldönthessük, mi a megőrzendő, s mi az, ami átalakítható. Az információhalmaz feldolgozása után körvonalazódhat a kastély jövőjére vonatkozó koncepció, ennek függvényében kezdhető a hasznosítási partnerkeresés, illetve a kastélyban lakók elhelyezése. Mindez legjobb esetben is legalább másfél, kétéves időszakot ölelne át.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az oktatás is nyerhet

Hiller István, az Oktatási Minisztérium politikai államtitkára csütörtökön Sopronban tartott szakmai… Tovább olvasom