Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Győr-Moson-Sopron - kisalfold.hu

2015. 08. 31. hétfő - Erika, Bella

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Sopron hírei, soproni hírek > Használati díjat szedne Ágfalva a határon átvezető úton

Használati díjat szedne Ágfalva a határon átvezető úton

A tervek szerint szeptember elsejétől használati díjat szedne az átutazóktól az ágfalvi önkormányzat a település és Somfalva (Schattendorf) közti úton.

phl - 2012.07.16. 13:57
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Első hallásra meglepő lépésre szánja el magát az ágfalvai képviselő testület. A tervek szerint szeptember elsejétől úthasználati díjat kérnek majd a település és a szomszédos ausztriai Somfalva (Schattendorf) közti, mintegy 1,8 kilométer hosszú úton.

Az erről szóló képviselő-testületi előterjesztés várhatóan a jövő hétre készül el, s ekkor fogadhatják el azt. Információink szerint előre borítékolható az igen, miként az is, hogy a határ túloldalán lévő települések támogatják a magyarokat.

Nézzük, mi vezetett el addig, hogy ennyire elszánt legyen az önkormányzat. Az utat két évvel ezelőtt, mintegy félmillió eurós uniós, illetve állami támogatásból, valamint saját erős forrásból újították fel. A cél az volt, hogy helyreállítsák a határ két oldalán lévő családi kapcsolatokat. S ennek egyik része volt az útfejlesztés.

Akkor vállalták, legalább öt éven keresztül az átadáskori minőségben fenntartják. Különben elvész az pályázati pénz. Az út padkája azonban mostanra olyan rossz állapotba került, hogy a balesetveszély miatt elkerülhetetlenné vált a rendbetétele. Az előzetes számítások szerint az anyag költsége 1 millió, a munkadíj 1,5 millió forintba kerülne. Az ÁFÁ-val megnövelt összeggel a teljes ár 3 millió forint. Ennyi pénze pedig nincs az ágfalvi önkormányzatnak.

- Akkor, amikor az felújítás, illetve a pályázat beadása mellett döntöttünk, napi szinten legfeljebb négyszáz áthaladó autóval számoltunk - közölte Gaál István, Ágfalva polgármestere. - Az út vegyes használatú, és 3,5 tonnás korlátozás van rajta. A közelmúltban elvégzett forgalom számlálások szerint naponta átlagosan ezerhatszáz személyautó közlekedik erre. Havi szinten, a tiltás ellenére száz teherautó és busz fordul meg. Nem csoda, hogy elhasználódott a padka. Úgy véljük, akik erre rövidítenek, havonta akár több ezer forintot is megtakarítanak az üzemanyag költségből. Miközben ezt az utat arra találtuk ki, hogy a környéken élők könnyebben tarthassák egymással a kapcsolatot.

Mint megtudtuk, a használati díjbevezetése előtt az arra közlekedő autósokat tájékoztatják, hogy fizetniük kell majd. Az út végére pedig sorompót helyeznek el. A díjat a helyszínen, illetve az önkormányzati hivatalban lehet leróni. (Ennek pontos és végleges módját később dolgozzák majd ki).

Az úttal kapcsolatos hibákról két éve a műszaki átadás-átvételkor írt a Kisalföld. Akkor azt nyilatkozták, az útpadka hibáit a kivitelező garanciában fogja megszüntetni, sőt, egy év múlva szintén bejárást tartanak, mivel egy évig érvényes a garanciális kötelezettség. A javítás mind két alkalommal megtörtént. A mostani probléma a szakértők szerint nem kivitelezési hiba, hanem a megháromszorozódott forgalom következménye.

A térségben lévő öt település Ágfalva, Somfalva, Lépesfalva (Loipersbach), Sopronkertes (Baumgarten), valamint Darufalva (Drassburg) lakóinak nem kell fizetniük. Igaz, őket arra kérik, saját belátásuk szerinti összeggel járuljanak hozzá a felújítás költségeihez. Ez azonban önkéntes alapú lesz.

 A díjak
A korlátlan számú áthaladó napijegy ára 200 forint, az egyszerié pedig 100. A hét napos bérlet 1000 forint lesz, a havi 3500 forint, az éves 30 ezer forintba kerül majd.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

123456789... következő >> végére >>> 121 hozzászólás
Moderálásra küldöm 121. rangabuga 2012.07.24. 16:48

Ön a 8,5 év alatt sokat edződött,nekem erre nem volt lehetőségem -Tisztelt Gaál István.
Egyébként csak arra szerettem volna figyelmeztetni,ha nem vigyáznak hasonlóan mocskossá válik az oldal, úgy mint a Fertőddel kapcsolatos tudósítások során.

Moderálásra küldöm 120. Ágfalva 2012.07.23. 11:52

Tisztelt Hozzászólók!

Rövidesen kiderül, hogy lehet-e törvényesen ezt a hozzájárulást behajtani. Ha semmi eredménye sem lenne, csak ez a véleményem szerint komoly vita már akkor megérte ezzel foglalkozni. De nem így van. Ágfalva-Sopron közti közutat végre kikátyúzták. Sikerült rávilágítani a kistelepülések lehetetlen pénzügyi helyzetére, persze itt is vannak kivételek.

97-es hozzászólása történelmi tényeket ír le, nem értem mi benne a becsületsértő.

Kedves Rangabuga - ennél sokkal becstelenebb hozzászólásokat írt ,,hadjukmagunkat?" név mögé bújó lelkisérült hozzászóló mégsem jutott eszembe, hogy feljelentem.

Ovinkor - Látom Ön komolyan felkészült, én arra gondoltam, hogy ezzel a tudással már azt is kereshetné, hogy lehet ezt az ügyet törvényesen megoldani. Természetesen mi sem akarunk törvénytelenek lenni. A lényeg -pénz nincs- aki használja nem hajlandó segíteni - az utat fenn kell tartani - ergó csak megszorítások jöhetnek - lezárni, korlátozott használhatóság stb. - ezt… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 119. eperke52 2012.07.22. 18:59

117-es:az EU-s pénzekhez nem juthat ám mindenki, valamit azért tenni is kell és meg kell érte nagyon dolgozni. Ugy látszik az ágfalvi vezetés tud valamit, amit Ön nem, aki csak élvezi a végeredményt , természetesen ingyen, saját hasznára. Ne túlozzon, az önkormányzat csak segítséget kért az autósoktól és természetesen tisztában vannak azzal, hogy a jogszabályokat be kell tartaniuk - én ebben biztos vagyok, hogy nem gondolkodnak másban. Nem kell előre pálcát törni felettük, semmilyen olyan döntésről még nem tudunk, ami sérteni a hazai vagy EU-s szabályokat.
Eljön egyszer annak is az ideje, hogy a határmenti utak fenntartásáról az állam gondoskodik, hiszen mint látjuk a hozzászólásokból, nagyon sokan érintettek az út üzemeltetésében (ez Ágfalviak esetében természetes, hiszen az önkormányzaté az út), sokan munkavégzés céljából veszik igénybe - nincs is ezzel semmi baj, ha tudnak Ausztriában munkát vállalni az csak jó, itthon ugysincs munkalehetőség és egyre kevesebb van - de azért ezt… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 118. ruig 2012.07.22. 15:28

Vitriól2 Hát a haver hol maradt ? 29. látó 2012.07.16. 21:47
Ellentétben a soproni "semmirekellővel"...aki elnyeri hamarosan méltó jutalmát.
.
Fel hívom szíves figyelmüket a telefonon történő zaklatás,piti, kicsinyes és infantilis magatartás.Legtöbbször primitív
emberek a ki nem élt dolgait vezetik le.
Amúgy a törvény büntetni rendeli el.
A barátjáról pedig mindent fenntartok,sőt megfelelő kiegészítőkkel !

Moderálásra küldöm 117. W118 2012.07.22. 13:01

Kedves ötletgazda/támogató Ágfalviak!
Tiltakozni kellett volna időben az EU-s pénzek ellen.
Mégis mit képzelnek azok ott az EU-ban?.Pénzt adnak egy útra,és az ágfalviakon kívül más is akarja majd használni?
Nosza soprompót,HŐR bódét,vámszedést,tiltást,bármit.
Majd különféle kósza idegeneket kell eltűrni ,ahogy keresztül akarnak menni a községen?Hát nem!
Meg hogy törvények,amiket nem Ágfalván hoztak! Azt csak képzelik máshol,hogy úgy ugrálnak az ágfalviak,
ahogy máshol fütyülnek!Majd Ágfalva negmutatja!!
Minden tiszteletem azon Ágfalviaké,akik hisznek a jogállamiságban,a nyitott Európában.
A többiek erre nem számíthatnak.

Moderálásra küldöm 116. Virágeső 2012.07.21. 15:49

113.sz.hozzászóláshoz.
Na most sem tagadta meg Önmagát, szinte a levél olvasása közben süt a gyűlölet a leveléből. Azt kell gondolnom, hogy ez már személyes probléma Ön és a Polgármester illetve a Hivatal között. Ha ilyen sok jó ötlete van, miért nem keresi fel a polgármestert és a dolgozókat segítő szándékával. Nem hiszem, hogy nem fogadnák. Persze ahhoz viselkedni is kellene, nem tudom a levelei alapján képes-e erre. Ne vicceljen, hogy Gaálsorompó, meg egyebek, mert ez már becsületsértés. Én a polgármester helyében már léptem volna, hogy ilyeneket ne írhasson. A régi körzeti rendőr nyugdíjas, az új pedig tudomásom szerint havonta egy napot tölt a faluban. Kivétel, amikor ki kell hívni rendbontás miatt, akkor soron kívül jön vagy küldenek helyette valakit. A kocsmai rendbontásokhoz is kijönnek, de állandóan nincsenek itt és más falukban sem. Ez talán nem az önkormányzat hibája gondolom ezt Ön is tudja. Egyébként pedig, hogy a polgármester egyedüli induló volt, igazán nem tehet.… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 115. eperke52 2012.07.21. 14:21

Nagyszerű 113-as, kár, hogy nem fedi fel kilétét és meglehetne tudni ajánlásainak valóságtartalmát, már ami a segitést illeti. Szerintem jelentkezzen a polgármesternél munkára, de gondolom előtte azért a szakembereket is meg kellene kérdezni. Például: a határból érkezőknél a Stop tábla torlódást okozhat a vasúti átjáró miatt, de nem ottvan a baj az úttal, hanem egy teljesen másik szakaszon, nézze meg a helyszínt, keresse meg. Most már látszik, hogy ágfalvi, még nem halottam ilyen ajánlásokat senkitől. Milyen okos maga, kár, hogy névteleségre pazarolja. Így aztán könnyű nagyjaninak lenni. Gondolja talán, hogy ezeket még nem járta végig az önkormányzat, tévedésben van akkor, szerintem ezzel az üggyel már sokat foglalkoztak, de ilyen egyszerű lenne a megoldás, nahát..... ki hitte volna, remélem olvassák a képviselők.Már csak pár száz ezer forint kell a táblákra, meg a saját rendőr alkalmazására, amennyiben megkapná az önkormányzat a Rendőrségtől a rendőrt. Vagy talán van oda is bejárása… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 114. eperke52 2012.07.21. 14:21

Nagyszerű 113-as, kár, hogy nem fedi fel kilétét és meglehetne tudni ajánlásainak valóságtartalmát, már ami a segitést illeti. Szerintem jelentkezzen a polgármesternél munkára, de gondolom előtte azért a szakembereket is meg kellene kérdezni. Például: a határból érkezőknél a Stop tábla torlódást okozhat a vasúti átjáró miatt, de nem ottvan a baj az úttal, hanem egy teljesen másik szakaszon, nézze meg a helyszínt, keresse meg. Most már látszik, hogy ágfalvi, még nem halottam ilyen ajánlásokat senkitől. Milyen okos maga, kár, hogy névteleségre pazarolja. Így aztán könnyű nagyjaninak lenni. Gondolja talán, hogy ezeket még nem járta végig az önkormányzat, tévedésben van akkor, szerintem ezzel az üggyel már sokat foglalkoztak, de ilyen egyszerű lenne a megoldás, nahát..... ki hitte volna, remélem olvassák a képviselők.Már csak pár száz ezer forint kell a táblákra, meg a saját rendőr alkalmazására, amennyiben megkapná az önkormányzat a Rendőrségtől a rendőrt. Vagy talán van oda is bejárása… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 113. Hadjukmagunkat? 2012.07.21. 12:38

Szóval, megoldás szükséges, íme...
A Baracsi utca elejére és a Baracsi-Somfalvi utca kereszteződéséhez kiteszem a mindkét irányból behajtani tilos táblát, kis kiegészítő ,, kivéve célforgalom".Már tehermentesült is ez az utca. Hogy hogyan ellenőrzöm, van körzeti megbízott vagy nincs? Ezáltal a Fő utcára megy a forgalom. A somfalvi- lépesfalvi-patak utca kereszteződéshez kiteszem a Stop táblát, ami forgalom lassító is egyben. Tovább, kinek volt az az ötlete, hogy aki a határból jön a falu irányában annak elsőbbsége van a faluban közlekedővel szemben? Itt megfordul a haladási szokás. Stop táblát a határból érkezőknek. Ugyanis csoda hogy még nem történt ott baleset. Be sem lehet látni a kereszteződést. Aki a Baracsi utca felöl, érkezik járművel, be kell, hogy ,, tolakodjon ,, a villanyoszloptól a kereszteződésbe, hogy valamelyest kilásson a sok akadálytól. Tovább, az adott útszakaszon érvényesítem a táblákon látható korlátozásokat, 3,5t ill. 50. Hogy hogyan? Van körzeti megbízott,… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 112. eperke52 2012.07.20. 21:05

Hadjukmagunkat?(110) Van magában nagyon sok gyűlölet, vajon mi okozza? Haragszik valakire, bántották érdemtelenül, kérjen segítséget, biztosan nem reménytelen eset, még talán időben van. Az út problémájának megoldását pedig kérem segítse - bármilyen megoldás születik is - ez az Őn érdeke is lehet, főleg ha ágfalvi.
Fogadja el a "virágeső" (111-es) jó tanácsát, egyetértek vele. A választásokig pedig még javulhat az állapota, talán még lehet Önből jó ember is és felfigyelnek magára a választók. De ehhez nagyon sok jó indulat, tudás, emberszeretet, problémamegoldó képesség, alázat kell. Töltődjön fel, gondolkozzon el ezen.


121 hozzászólás123456789... következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...