Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

Használati díjat szedne Ágfalva a határon átvezető úton

A tervek szerint szeptember elsejétől használati díjat szedne az átutazóktól az ágfalvi önkormányzat a település és Somfalva (Schattendorf) közti úton.

Első hallásra meglepő lépésre szánja el magát az ágfalvai képviselő testület. A tervek szerint szeptember elsejétől úthasználati díjat kérnek majd a település és a szomszédos ausztriai Somfalva (Schattendorf) közti, mintegy 1,8 kilométer hosszú úton.

Az erről szóló képviselő-testületi előterjesztés várhatóan a jövő hétre készül el, s ekkor fogadhatják el azt. Információink szerint előre borítékolható az igen, miként az is, hogy a határ túloldalán lévő települések támogatják a magyarokat.

Nézzük, mi vezetett el addig, hogy ennyire elszánt legyen az önkormányzat. Az utat két évvel ezelőtt, mintegy félmillió eurós uniós, illetve állami támogatásból, valamint saját erős forrásból újították fel. A cél az volt, hogy helyreállítsák a határ két oldalán lévő családi kapcsolatokat. S ennek egyik része volt az útfejlesztés.

Akkor vállalták, legalább öt éven keresztül az átadáskori minőségben fenntartják. Különben elvész az pályázati pénz. Az út padkája azonban mostanra olyan rossz állapotba került, hogy a balesetveszély miatt elkerülhetetlenné vált a rendbetétele. Az előzetes számítások szerint az anyag költsége 1 millió, a munkadíj 1,5 millió forintba kerülne. Az ÁFÁ-val megnövelt összeggel a teljes ár 3 millió forint. Ennyi pénze pedig nincs az ágfalvi önkormányzatnak.

- Akkor, amikor az felújítás, illetve a pályázat beadása mellett döntöttünk, napi szinten legfeljebb négyszáz áthaladó autóval számoltunk - közölte Gaál István, Ágfalva polgármestere. - Az út vegyes használatú, és 3,5 tonnás korlátozás van rajta. A közelmúltban elvégzett forgalom számlálások szerint naponta átlagosan ezerhatszáz személyautó közlekedik erre. Havi szinten, a tiltás ellenére száz teherautó és busz fordul meg. Nem csoda, hogy elhasználódott a padka. Úgy véljük, akik erre rövidítenek, havonta akár több ezer forintot is megtakarítanak az üzemanyag költségből. Miközben ezt az utat arra találtuk ki, hogy a környéken élők könnyebben tarthassák egymással a kapcsolatot.

Mint megtudtuk, a használati díjbevezetése előtt az arra közlekedő autósokat tájékoztatják, hogy fizetniük kell majd. Az út végére pedig sorompót helyeznek el. A díjat a helyszínen, illetve az önkormányzati hivatalban lehet leróni. (Ennek pontos és végleges módját később dolgozzák majd ki).

Az úttal kapcsolatos hibákról két éve a műszaki átadás-átvételkor írt a Kisalföld. Akkor azt nyilatkozták, az útpadka hibáit a kivitelező garanciában fogja megszüntetni, sőt, egy év múlva szintén bejárást tartanak, mivel egy évig érvényes a garanciális kötelezettség. A javítás mind két alkalommal megtörtént. A mostani probléma a szakértők szerint nem kivitelezési hiba, hanem a megháromszorozódott forgalom következménye.

A térségben lévő öt település Ágfalva, Somfalva, Lépesfalva (Loipersbach), Sopronkertes (Baumgarten), valamint Darufalva (Drassburg) lakóinak nem kell fizetniük. Igaz, őket arra kérik, saját belátásuk szerinti összeggel járuljanak hozzá a felújítás költségeihez. Ez azonban önkéntes alapú lesz.

 A díjak
A korlátlan számú áthaladó napijegy ára 200 forint, az egyszerié pedig 100. A hét napos bérlet 1000 forint lesz, a havi 3500 forint, az éves 30 ezer forintba kerül majd.

Olvasóink írták

121 hozzászólás
 • 121. rangabuga 2012. július 24. 16:48
  „Ön a 8,5 év alatt sokat edződött,nekem erre nem volt lehetőségem -Tisztelt Gaál István.
  Egyébként csak arra szerettem volna figyelmeztetni,ha nem vigyáznak hasonlóan mocskossá válik az oldal, úgy mint a Fertőddel kapcsolatos tudósítások során.”
 • 120. Ágfalva 2012. július 23. 11:52
  „Tisztelt Hozzászólók!

  Rövidesen kiderül, hogy lehet-e törvényesen ezt a hozzájárulást behajtani. Ha semmi eredménye sem lenne, csak ez a véleményem szerint komoly vita már akkor megérte ezzel foglalkozni. De nem így van. Ágfalva-Sopron közti közutat végre kikátyúzták. Sikerült rávilágítani a kistelepülések lehetetlen pénzügyi helyzetére, persze itt is vannak kivételek.

  97-es hozzászólása történelmi tényeket ír le, nem értem mi benne a becsületsértő.

  Kedves Rangabuga - ennél sokkal becstelenebb hozzászólásokat írt ,,hadjukmagunkat?" név mögé bújó lelkisérült hozzászóló mégsem jutott eszembe, hogy feljelentem.

  Ovinkor - Látom Ön komolyan felkészült, én arra gondoltam, hogy ezzel a tudással már azt is kereshetné, hogy lehet ezt az ügyet törvényesen megoldani. Természetesen mi sem akarunk törvénytelenek lenni. A lényeg -pénz nincs- aki használja nem hajlandó segíteni - az utat fenn kell tartani - ergó csak megszorítások jöhetnek - lezárni, korlátozott használhatóság stb. - ezt szeretném elkerülni.
  A helyi adókra adott ötlete például jó. Nálunk van kommunális adó az elosztása nem differenciált, ezen változtatni kell. A belterületünk határa 2800 lakos itteni életét leszi lehetővé, a közművek nagyobb mértékű beépítést nem tesznek lehetővé, jelenleg közel 120 házhely van még beépítetlen. A vonat megállítására szinten évente aláírok egy-egy megállapodást és marad minden úgy, ahogy van. Majd nézze meg 2014-ben hány politikus fog erre is ígéretet tenni.
  A kerékpárút Sopron és Ágfalva között a temetőig kiépült - utána a tervek elkészültek a Fő utcáig, csak nincs pályázat, illetve nincs a falunak erre 30 millió forintja.
  Ebben az évben vezettük be az idegenforgalmi adót, mivel sikerült megvenni a panziót, ami már öt éve nem működött. Más panziónk nincs. Vadvirág szálloda pedig amióta megnyitották veszteséges. Nálunk építményadó nincs. Legközelebb pedig nem indulok polgármester választáson.
  A helyi vállalkozók közül nagyon komoly támogatást kapunk Gálos Mihály és Kirchknopf Günter helyi képviselőktől, amit itt is köszönök nekik. Külön köszönet a Kirchknopf családnak a sok segítségért. Azonban, ha a tíz legtöbbet adózót nézzük, akkor a 10. adóbefizetése már nem éri el az 50 ezer forintot.
  Településünknek nincsenek pénzzé tehető ingatlanjai, jelenleg bezárható intézményünk sincs. A csőd elkerülése érdekében a testület felelős gazdálkodást folytat, nekünk jelenleg kifizetetlen számlánk, illetve béreink nincsenek. Az intézmények folyamatos karbantartása és a falu üzemeltetése, ha nehezen is de megoldott.

  Kedves ,,ezanévmárfoglalt" az útnak pedig az építési céljában megfelelően működni kell. A cél pedig röviden: a környező települések -nem tartozik ide Sopron- családi, kulturális, sport, vallási kapcsolatainak helyreállítása. Ezt mindenképpen meg fogjuk oldani.
  Ágfalva büdzséje nem inog, de nagyon nehéz helyzetben van. Például kezelhető pénzünk éves szinten - és nem a bevétel és kiadás egyező összegeivel növelt mint pl. Vízmű, ami lehet évente akár 100 millió is - 220 millió forint, amiből fenntartjuk az óvodát 105 fővel, az iskolát 140 fővel, a hivatalt 7 fővel, az orvost, a védőnőt, könyvtárat működtetünk és 11 egyesületet támogatunk, valamint ebből a pénzből tartjuk rendben a temetőt, illetve 28 utcát stb. Ezt mind ebből tesszük. (Költségvetési rendeletünk a www.agfalva.hu-n megtalálható.)
  Az iskolára visszatérve, eddig az iskolánk ami rendkívül magas színvonalú oktatást folytat 65 milliót vitt el a költségvetésből - azzal hogy államosítják és elviszik az iskolánkat az állami támogatást összegesen 65 millióval csökkentik segítség gyanánt, no comment.

  Kedves eperke52. nagyon köszönöm a hozzászólást. Ilyen és ehhez hasonló gondolkodók miatt érdemes dolgozni a falunkért, ez persze vonatkozik a 108-es hozzászólásra is.

  Hadjukmagunkat? A húsosfazék köré tömörülőknek ez csak a pénzükbe került. Bizonyára tudja, hogy a képviselők tiszteletdíj nélkül dolgoznak és tűrik az ilyen lelki sérültek mocskolódását. Remélem a falunkat nem az Ön hozzászólása alapján, hanem ,,virágeső" hozzászólása alapján ítélik meg.

  A végkifejletről majd sajtóközleményt adunk ki és az alapján is lehet egy normális vitát lefolytatni.

  Üdvözlettel:

  Gaál István”
 • 119. eperke52 2012. július 22. 18:59
  „117-es:az EU-s pénzekhez nem juthat ám mindenki, valamit azért tenni is kell és meg kell érte nagyon dolgozni. Ugy látszik az ágfalvi vezetés tud valamit, amit Ön nem, aki csak élvezi a végeredményt , természetesen ingyen, saját hasznára. Ne túlozzon, az önkormányzat csak segítséget kért az autósoktól és természetesen tisztában vannak azzal, hogy a jogszabályokat be kell tartaniuk - én ebben biztos vagyok, hogy nem gondolkodnak másban. Nem kell előre pálcát törni felettük, semmilyen olyan döntésről még nem tudunk, ami sérteni a hazai vagy EU-s szabályokat.
  Eljön egyszer annak is az ideje, hogy a határmenti utak fenntartásáról az állam gondoskodik, hiszen mint látjuk a hozzászólásokból, nagyon sokan érintettek az út üzemeltetésében (ez Ágfalviak esetében természetes, hiszen az önkormányzaté az út), sokan munkavégzés céljából veszik igénybe - nincs is ezzel semmi baj, ha tudnak Ausztriában munkát vállalni az csak jó, itthon ugysincs munkalehetőség és egyre kevesebb van - de azért ezt ne a helyi önkormányzattal fizettesse meg senki. Ha ez egyszer igy lesz, tessék erre a hozzászólásra visszaemlékezni. Addig is ha kérnek adományokat kérem adományozzon, előre köszönet érte.”
 • 118. ruig 2012. július 22. 15:28
  „Vitriól2 Hát a haver hol maradt ? 29. látó 2012.07.16. 21:47
  Ellentétben a soproni "semmirekellővel"...aki elnyeri hamarosan méltó jutalmát.
  .
  Fel hívom szíves figyelmüket a telefonon történő zaklatás,piti, kicsinyes és infantilis magatartás.Legtöbbször primitív
  emberek a ki nem élt dolgait vezetik le.
  Amúgy a törvény büntetni rendeli el.
  A barátjáról pedig mindent fenntartok,sőt megfelelő kiegészítőkkel !”
 • 117. W118 2012. július 22. 13:01
  „Kedves ötletgazda/támogató Ágfalviak!
  Tiltakozni kellett volna időben az EU-s pénzek ellen.
  Mégis mit képzelnek azok ott az EU-ban?.Pénzt adnak egy útra,és az ágfalviakon kívül más is akarja majd használni?
  Nosza soprompót,HŐR bódét,vámszedést,tiltást,bármit.
  Majd különféle kósza idegeneket kell eltűrni ,ahogy keresztül akarnak menni a községen?Hát nem!
  Meg hogy törvények,amiket nem Ágfalván hoztak! Azt csak képzelik máshol,hogy úgy ugrálnak az ágfalviak,
  ahogy máshol fütyülnek!Majd Ágfalva negmutatja!!
  Minden tiszteletem azon Ágfalviaké,akik hisznek a jogállamiságban,a nyitott Európában.
  A többiek erre nem számíthatnak.”
 • 116. Virágeső 2012. július 21. 15:49
  „113.sz.hozzászóláshoz.
  Na most sem tagadta meg Önmagát, szinte a levél olvasása közben süt a gyűlölet a leveléből. Azt kell gondolnom, hogy ez már személyes probléma Ön és a Polgármester illetve a Hivatal között. Ha ilyen sok jó ötlete van, miért nem keresi fel a polgármestert és a dolgozókat segítő szándékával. Nem hiszem, hogy nem fogadnák. Persze ahhoz viselkedni is kellene, nem tudom a levelei alapján képes-e erre. Ne vicceljen, hogy Gaálsorompó, meg egyebek, mert ez már becsületsértés. Én a polgármester helyében már léptem volna, hogy ilyeneket ne írhasson. A régi körzeti rendőr nyugdíjas, az új pedig tudomásom szerint havonta egy napot tölt a faluban. Kivétel, amikor ki kell hívni rendbontás miatt, akkor soron kívül jön vagy küldenek helyette valakit. A kocsmai rendbontásokhoz is kijönnek, de állandóan nincsenek itt és más falukban sem. Ez talán nem az önkormányzat hibája gondolom ezt Ön is tudja. Egyébként pedig, hogy a polgármester egyedüli induló volt, igazán nem tehet. Mindenki előtt ott volt a lehetőség.”
 • 115. eperke52 2012. július 21. 14:21
  „Nagyszerű 113-as, kár, hogy nem fedi fel kilétét és meglehetne tudni ajánlásainak valóságtartalmát, már ami a segitést illeti. Szerintem jelentkezzen a polgármesternél munkára, de gondolom előtte azért a szakembereket is meg kellene kérdezni. Például: a határból érkezőknél a Stop tábla torlódást okozhat a vasúti átjáró miatt, de nem ottvan a baj az úttal, hanem egy teljesen másik szakaszon, nézze meg a helyszínt, keresse meg. Most már látszik, hogy ágfalvi, még nem halottam ilyen ajánlásokat senkitől. Milyen okos maga, kár, hogy névteleségre pazarolja. Így aztán könnyű nagyjaninak lenni. Gondolja talán, hogy ezeket még nem járta végig az önkormányzat, tévedésben van akkor, szerintem ezzel az üggyel már sokat foglalkoztak, de ilyen egyszerű lenne a megoldás, nahát..... ki hitte volna, remélem olvassák a képviselők.Már csak pár száz ezer forint kell a táblákra, meg a saját rendőr alkalmazására, amennyiben megkapná az önkormányzat a Rendőrségtől a rendőrt. Vagy talán van oda is bejárása és tudnak segíteni az önkormányzatnak?
  A polgármester úr válaszát a sok hozzászólásra kérem azért olvassa el.
  A dolgozókat meg szerintem is hagyja békén, végzik a dolgukat, nekem legalábbis nincs munkájukkal szemben kifogásom, nekem eddig minden ügyemet elintézték, udvariasan és szakszerüen, a törvényesség betartásával.Az ügyek lefolyását ugy gondolom nem ön irányítja - hála istennek- hanem a demokratikusan megválasztott képviselő testület és polgármester és nem lehet figyelmen kívül hagyni a törvényeket is. A demokrácia erről szól és nem másról. Véleményét pedig mindenki elmondhatja, de sokkal szebb, ha az kulturáltan történik és nem köpködéssel.
  Hülyeségeket mindenki tud mondani, meglátjuk milyen lesz a fogadókézség.”
 • 114. eperke52 2012. július 21. 14:21
  „Nagyszerű 113-as, kár, hogy nem fedi fel kilétét és meglehetne tudni ajánlásainak valóságtartalmát, már ami a segitést illeti. Szerintem jelentkezzen a polgármesternél munkára, de gondolom előtte azért a szakembereket is meg kellene kérdezni. Például: a határból érkezőknél a Stop tábla torlódást okozhat a vasúti átjáró miatt, de nem ottvan a baj az úttal, hanem egy teljesen másik szakaszon, nézze meg a helyszínt, keresse meg. Most már látszik, hogy ágfalvi, még nem halottam ilyen ajánlásokat senkitől. Milyen okos maga, kár, hogy névteleségre pazarolja. Így aztán könnyű nagyjaninak lenni. Gondolja talán, hogy ezeket még nem járta végig az önkormányzat, tévedésben van akkor, szerintem ezzel az üggyel már sokat foglalkoztak, de ilyen egyszerű lenne a megoldás, nahát..... ki hitte volna, remélem olvassák a képviselők.Már csak pár száz ezer forint kell a táblákra, meg a saját rendőr alkalmazására, amennyiben megkapná az önkormányzat a Rendőrségtől a rendőrt. Vagy talán van oda is bejárása és tudnak segíteni az önkormányzatnak?
  A polgármester úr válaszát a sok hozzászólásra kérem azért olvassa el.
  A dolgozókat meg szerintem is hagyja békén, végzik a dolgukat, nekem legalábbis nincs munkájukkal szemben kifogásom, nekem eddig minden ügyemet elintézték, udvariasan és szakszerüen, a törvényesség betartásával.Az ügyek lefolyását ugy gondolom nem ön irányítja - hála istennek- hanem a demokratikusan megválasztott képviselő testület és polgármester és nem lehet figyelmen kívül hagyni a törvényeket is. A demokrácia erről szól és nem másról. Véleményét pedig mindenki elmondhatja, de sokkal szebb, ha az kulturáltan történik és nem köpködéssel.
  Hülyeségeket mindenki tud mondani, meglátjuk milyen lesz a fogadókézség.”
 • 113. Hadjukmagunkat? 2012. július 21. 12:38
  „Szóval, megoldás szükséges, íme...
  A Baracsi utca elejére és a Baracsi-Somfalvi utca kereszteződéséhez kiteszem a mindkét irányból behajtani tilos táblát, kis kiegészítő ,, kivéve célforgalom".Már tehermentesült is ez az utca. Hogy hogyan ellenőrzöm, van körzeti megbízott vagy nincs? Ezáltal a Fő utcára megy a forgalom. A somfalvi- lépesfalvi-patak utca kereszteződéshez kiteszem a Stop táblát, ami forgalom lassító is egyben. Tovább, kinek volt az az ötlete, hogy aki a határból jön a falu irányában annak elsőbbsége van a faluban közlekedővel szemben? Itt megfordul a haladási szokás. Stop táblát a határból érkezőknek. Ugyanis csoda hogy még nem történt ott baleset. Be sem lehet látni a kereszteződést. Aki a Baracsi utca felöl, érkezik járművel, be kell, hogy ,, tolakodjon ,, a villanyoszloptól a kereszteződésbe, hogy valamelyest kilásson a sok akadálytól. Tovább, az adott útszakaszon érvényesítem a táblákon látható korlátozásokat, 3,5t ill. 50. Hogy hogyan? Van körzeti megbízott, vagy nincs? Kiteszek például fekvőrendőrt, a hosszú szakaszon legalább kettőt. Na, látjuk, mindjárt lassítva van a forgalom és mindjárt néhány autós nem vállalja erre a kiutazást. És mi több ez legális és bármikor kivitelezhető, ellentétben a Gaálsorompóval. Ugyanis, az EU nevében benn van, Egyesített Európa, ezért küzdenek a vezetők, erre vártunk vasfüggöny korszakában, vagy azt már mindenki elfelejtette?Az EU-ban nem létezik faji se helyi megkülönböztetés,mindenki egyenrangú. Ne akarjunk újra sorompót állítani. Hanem mutassunk jó példát. Amire büszke lehet a vezetőség is, s mondhatja- igen, megcsináltuk, anélkül hogy emberekben gyűlöletet-érdeksérelmet okoztunk volna. Nem jobban hangzik?
  Bizonyítottan vegye meg az anyagot a Hivatal, a kivitelezésre pedig kérjen meg önkénteseket. Egészen biztosan én is közé fogok tartozni, lyukat ásni, bebetonozni a tábla helyüket, lefúrni az aszfaltra a fekvőrendőrt. Az olyan nagy szám? Kis italt, kis ételt az önkénteseknek... Kis családi beszélgetés... Jó hangulat stb.. Ennyit a segítő akarásról. Nem lesni kell, mint a vett malac, és emberekben a hibákat keresni, hanem az egész az összefogásról szóljon. Amúgy is, fizetünk elég adót, abból futná a táblák, kiegészítők, fekvőrendőr költségét. Hiszen magunknak alakítjuk környezetünket. Ha meg pénz kell, akkor igyekszem beszerezni, a már említett példa alapján- szép, forgalmas napon kiállok az adott szakaszra és adományt gyűjtök? Gondolják, az megalázó, én nem vélem azt.
  Ki fogja majd fizetni azt az őrt, aki figyeli, ellenőrzi majd az utazókat? S nem beszélve a ,, felmentett" igazolványok költségéről. S hogy lenne egy ágfalvi ismerősével, rokonával, aki mondjuk, 150 km-ről utazik meglátogatni minket? Neki ki fog napijegyet váltani? Hogy mondja el neki a hü ágfalvi, te rokon, ha közelítesz akkor fizetned kell.
  Hogy miért ostorozom a dolgozókat, megvan rá az okom. Légből vett információk? Melyik állítás nem igaz? Vállalom érte a felelősségre vonást, de tudni kell, akkor én irányítom a lefolyását. Az élettől mindenki azt kapja, amit megérdemel. Hogy megmondom véleményemet, naná-, szabad ország, s nem diktatúra.
  Választásokon indulni, megfontolom még.
  Hogy miért Gaál Úr lett a polgármester, mert nem volt ellenfele...
  Minden jót!”
 • 112. eperke52 2012. július 20. 21:05
  „Hadjukmagunkat?(110) Van magában nagyon sok gyűlölet, vajon mi okozza? Haragszik valakire, bántották érdemtelenül, kérjen segítséget, biztosan nem reménytelen eset, még talán időben van. Az út problémájának megoldását pedig kérem segítse - bármilyen megoldás születik is - ez az Őn érdeke is lehet, főleg ha ágfalvi.
  Fogadja el a "virágeső" (111-es) jó tanácsát, egyetértek vele. A választásokig pedig még javulhat az állapota, talán még lehet Önből jó ember is és felfigyelnek magára a választók. De ehhez nagyon sok jó indulat, tudás, emberszeretet, problémamegoldó képesség, alázat kell. Töltődjön fel, gondolkozzon el ezen.”
 • 111. Virágeső 2012. július 20. 20:10
  „A 110.75.és 80.sz.hozzászóláshoz.
  Ezt az útproblémát meg kell oldani. Ez most a legfontosabb. Jó lenne, ha Ön is inkább segítő szándékkal lenne a Hivatalban dolgozók felé és nem pedig rágalmazó, becsületsértő és cinikus megjegyzéseket tenne az ott dolgozókra. Arról nem is beszélve, hogy légből kapott információkkal rendelkezik. Én ágfalvi vagyok, itt nagyon sok a jóérzésű, falujáért tenni akaró ember még ha Ön nem is tartozik közéjük. Ha még sem sikerül a kezdeményezés - amiben Ön nagyon bízik - akkor is megpróbáltak tenni valamit a faluért. De meg lehet Önnek is méretni magát a 2014-es választáson, tessék indulni és és tenni a faluért. Mandula”
 • 110. Hadjukmagunkat? 2012. július 20. 18:10
  „Mai rádióhírekben, idézem: ...mióta a rádióban, médiában szerepel az útszakasz, azóta kevesebb a gépjármű- nyilatkozza a Polgármester Úr. Ez hogy sikerült kideríteni? Keressük a kibúvót, elterelő hadjárat vajon? Biztos kiderült, hogy zsákútcába vezet a kezdeményezés. A vezető és a húsoslábos köré települő többi komikusok álljanak az út szélére és kuncsorogjanak.... Még be kerülnek a Heti 7 -be is...”
 • 109. rangabuga 2012. július 20. 17:07
  „Pedagógiám helyes volt.Látja tisztelt 108. ....... Másokat nem alázva,nem sértve is lehet véleményt formálni.Amennyiben így folytatja biztos nem jelentem fel.Ez Önön múlik.”
 • 108. ezanevmarfoglalt 2012. július 20. 16:22
  „Kedves Ovinkor!

  Én nem azt mondom, hogy az úthasználati díj az egyetlen megoldás. Írtam: ne legyen! Akkor viszont ne az legyen az Ön válasza, hogy az utat pedig tessék rendben tartani, ha kell, akkor ehhez Ágfalva zárjon be intézményeket. (Tudom, kissé sarkítva van).
  Többször hivatkozik Sopron helyi útjaira. Az út, amiről szó van, az nem helyi út, nem is lehet sehová menni rajta Magyarországon belül, csak legfeljebb az út mentén fekvő lovardákhoz, illetve termőföldekhez, illetve, ha nagyon akarnánk azért vissza lehetne menni Sopron felé is.
  Mivel óriási háttérismerettel rendelkezik szinte minden témában, így bizonyára tudja, hogy Ausztriában rengeteg út "Nur für Anrainer" használhatósággal rendelkezik, és nem hajthat be oda bármikor bárki, mint írtam környékünkön is sok ilyen út található, sőt biztosan látott már "Behajtás csak lakóknak" táblát közúton is. Valósítsák meg itt is. Ne szedjenek útdíjat, legyen meg az eredeti használati cél, legyen mondjuk csak kerékpárok és motorkerékpárok számára használható... vagy akár autóknak is 10-16 óráig, ehhez mit szólna? Komolyan kérdezem.
  A minden út szabad használhatóságával kapcsolatban kérdezném, mi a helyzet pl. a soproni Templom utcával, Kolostor utcával és úgy általában a belvárossal? Most már bárki bármikor ingyen behajthat oda? Mintha lenne ott valami oszlopféle a behajtás megakadályozására. Illetve, az Ön logikája szerint haladva milyen alapja van annak, hogy parkolásért bárhol pénzt szedjenek; nem állhat meg az ember ingyen olyan úton, amit az ő adójából építettek? Mi a helyzet a tervezett budapesti dugódíjjal?
  Az Ön lakóhelyét továbbra is homály fedi...
  Üdv.”
 • 107. eperke52 2012. július 20. 12:21
  „105.Ovinkor: ha ismerné Ágfalvát, tudná, hogy az elmúlt 8-10 év alatt megkkora fejlődésen ment keresztül, hogy nem vitte még tőbbre az valóban a pénzszüke lehet. Ezért pályázott az önkormányzat és sok pályátzatut sikereas voot (pld. Főu. kerékpárút, Somfalvi út,Óvoda, játszótér, egyesületek háza, hogy csak a nagyon fontosakat említsem). Látom Ön az "ellendrukkerek" közé tartozik, ahogyan azt az egyik hozzászóló már említette. Sajnálhatja, hogy nem tud azonosulni a falú gondjával, sajnos mostanában nagyon sok önkormányzat anyagi gondokkal küzd és nem azért mert nem jól gazdálkodik, hanem egészen másért, de nem akarok politizálni, nem érdekel. A falú egyik nagy vívmánya, hogy megszünt 2010. óta zsák településnek lenni, végre ebből a faluból nem csak Sopron irányába lehet elmenni, hanem másfelé is. Ez is az önkormányzatnak és a falú lakosságának köszönhető, míg más településeknek ezt nem kellett megtenniük.
  Kérem a sok-sok hozzászólót, hogy inkább segytség a települést, akülönösen azok, akik szívesen járnak külföldre a mi utunkon keresztül munkavégzés céljából. Természetesen nagyon szívesen várjuk a kerékpárosokat, hiszen ugyí tudom, hogy elsősorban miattuk és értük készült el az út. Az csak áldás, hogy a 3,5 t súlyú gépjárművek is áthaladhatnak, de jó lenne ha betartanák a KRESZ szabályait és figyelembe vennék a korlátozó táblákat. Ehhez pedig szükséges volna rendőrre a falúban.
  Az útkategória pedig (rákérdeztem) mellékút.”
 • 106. Ovinkor 2012. július 20. 11:59
  „105. ezanevmarfoglalt 2012.07.20. 10:45
  Az ágfalvi önkormányzat nem emiatt a vacak útszakasz miatt van bajban. A település büdzséje enélkül is inog.

  Ne keverjük a magánutat a helyi közúttal! Ezt már korábban is leírtam.

  Ágfalva megnövekedett kiadásait kénytelen lesz alapvetően a helyi lakosság/vállalkozók terhére fedezni. Nincs más lehetősége. A megnövekedett forgalom egyébként áldás is lehet Ágfalvának. Érdemes megnézni pl. Kópházát! Élénk kereskedelmi-vendéglátó tevékenység épült ki az átmenő forgalmat kihasználva.

  Öntől is megkérdezem: Hajlandó lenne ugyanilyen logika alapján - ha a törvény nem zárná ki - Sopron helyi közútjain útdíjat fizetni? Azoknak az utaknak a fenntartása talán nem jár költségekkel? Nem a soproni polgárok terhe? Nem érzi kötelességének, hogy minden soproni helyi közútért fizessen? ... Így is támogatná az útdíjat?”
 • 105. ezanevmarfoglalt 2012. július 20. 10:45
  „Kedves Ovinkor!

  Gondolatmenetéből gyakorlatilag az következik, hogy azok kedvéért, akik használni akarják az utat, Ágfalva önkormányzata szüntessen meg intézményeket (pl. az óvodát), ha ez sem elég, adjon el valamilyen ingatlant, ha ez sem lenne elég, akkor jelentsen csődöt. Bármi áron, de az út "működjön".
  Másik logika (pl. az enyém) szerint pedig, ha az önkormányzatnak nincs elég pénze az út fenntartására, a hibák kijavítására, a gaz lekaszálására, stb. akkor ne tegye. Inkább rohadjon meg az út ott ahol van, de én ágfalviként nem fogok csak ezért plusz adókat fizetni.
  Az én céljaimnak addig is megfelelt az út, amíg földút volt, lehetett rajta menni biciklivel, sőt autóval is. Igaz porosabb, esőben meg sáros volt.
  Egyébként - akár csak Sopron környékét járva - rengeteg olyan aszfaltos út van, amit nem használhat bármikor bárki még pénzért sem (sem soproni, sem ágfalvi), sőt le is vannak zárva sorompóval, mert az út kezelője lezárta...
  Bár nem tartozik szorosan a témához, de elárulja, hogy Ön melyik településen lakik?”
 • 104. ruig 2012. július 20. 10:43
  „103.Ovinkor. Lopott,de találó, picit átírva : "Ne akarjál ott győzni, amit az idő amugy is elintéz." Amit sokan nem értenek..
  " A jog szenvedélymentes értelem." Arisztotelész”
 • 103. Ovinkor 2012. július 20. 08:58
  „102. eperke52 2012.07.20. 05:18
  Lehet álmodozni erről az útdíjról, de Ágfalvának - valójában a falu érdekének megfelelően - nincs joga bevezetni, ez a minisztériumi közlemény alapján is egyértelmű.

  Ha Ágfalva meg akarja oldani költségvetési problémáit, azt törvényes eszközökkel kell megtennie. A település vagy növeli az adóbevételeit és/vagy hasznosítja az esetleg meglévő ingatlanvagyonát, vagy csökkenti a kiadásait (bezárja az intézményeit). Harmadik út a csőd. Sopron sem lenne ilyen reménytelen pénzügyi helyzetben, ha a helyi adókat a kezdetektől a maximális mértékre emelték volna, és azokat a megfelelő méltányosság mellett be is szedik. (Esetünkben a felelős gazdálkodás is elég lett volna.)

  Kérdés: Amikor a soproni úthálózatot használja, eszébe jut, hogy azokat alapvetően a soproniak pénzéből építették? Fizetne útdíjat Sopronban? Vagy bárhol máshol az országban? (Az autópályákat leszámítva.) Nyilvánvalóan nem. A törvény nagyon helyesen kizárja, hogy a települések vezetése útdíjat szedjen a helyi közutakért. Jobb lenne ezzel megbarátkozni.”
 • 102. eperke52 2012. július 20. 05:18
  „101.Ovinkor: ezeket a lehetőségeket, mintha mi ágfalviak már hallottuk volna többször is az önkormányzat részéről, nem új dolog, csak mit szólna mindehhez az átlag ágfalvi és ebbe a körbe sokan tartozunk. Adót emelni persze a legjobb ötlet kivülről - van benne részünk szinte havonta felülről. Ágfalviak fizetnek helyi adót, a vállalkozók is, és tudom, hogy az utóbbiak közül többen is további támogatásokkal segítik a falú egyes feladatainak megoldását, csak éppen nem hivalkodnak vele. Mindenkinek be kellene látnia, hogy ha valamit használunk, élvezzük az előnyeit, az valószínüleg nem ingyen esett be az ölünkbe, azért valaki előzetesen fizetett, az út esetében a mi önkormányzatunk is. Mi lakók természetesen erőnkhöz mérten hozzájárulunk a feladatok megoldásához és van még mit tennünk, ha továbbra is jól akarjuk magunkat érezni a faluban. Nem tudom, hogy dönt az önkormányzat az uthasználati díjjal kapcsolatban, bízom a bölcs döntésükben, persze nem irigylem őket.”
121 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopronban tanácskoznak az Európai Néppárt fiataljai

A fő témák között lesz az európai gazdasági válság és a schengeni övezet jövője. Tovább olvasom