Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Hársfát ültettek az Akadémia vezetői

Sopronpuszta–Nagycenk - A magyar tudomány ünnepe előnapján az MTA vezetői elültették a 184. hársfát Széchenyi István emlékére az Akadémiai emlékerdőben.

A tervek szerint a jövőben sorszámozzák és táblákkal látják el az Akadémiai emlékerdő fáit, így a látogatók átfogó ismertetőt kapnak a Magyar Tudományos Akadémia történetétől.

– Aki fát ültet, bízik a jövőben – hangsúlyozta Solymos Rezső akadémikus a helyszínen. – Törlesztenivalónk is akad, mivel Széchenyi mellett Batthyány-Strattmann Fülöp volt a második hazafi, aki Széchenyiéhez mérhető felajánlást tett az Akadémia létrehozására. Ezt a nevet méltatlanul elfeledte a történelem – tette hozzá.

Németh Tamás, az MTA főtitkára és helyettese, Csépe Valéria ültette el a 184. hársfát Széchenyi István tiszteletére. Fotó: Magasi
Németh Tamás, az MTA főtitkára és helyettese, Csépe Valéria ültette el a 184. hársfát Széchenyi István tiszteletére. Fotó: Magasi

Solymos Rezső a jövőt is említette: terveik szerint sorszámozzák az emlékerdő fáit, mellette táblákon az Akadémia jeles eseményeit örökítik meg. Így a látogatók teljes áttekintést nyerhetnek az MTA történetéről. Az újabb hársfa elültetése előtt Csépe Valéria, az MTA főtitkárhelyettese személyes hangvételű beszédben szólt az erdőről, a hazafiságról és Széchenyi nagyságáról.

Az emlékünnepség Nagycenken a legnagyobb magyar síremlékének megkoszorúzásával folytatódott.

– Ha a parlament elfogadja, az MTA 2010-es költségvetése az ideihez hasonló lesz, több mint 30 milliárd forint. Mindez biztosítja törés nélküli tevékenységünket – mondta érdeklődésünkre Németh Tamás, az MTA főtitkára. Hangsúlyozta: egy most készült felmérés szerint – mint intézményben – a legjobban az Akadémiában bíznak az emberek.

Olvasóink írták

  • 2. janika 2009. november 03. 09:43
    „Tiszta kommunista műszak mintára megy ma is! Két ember dolgozik a többi tíz meg nézi.”
  • 1. FREDDY/S 2009. november 02. 19:40
    „Mindenki a saját lovát dicséri, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ausztria-Magyarország: Ön Hévízen vagy Kubában nyaralna?

Arra keressük a választ, egy-egy átlagfizetésből ki hová utazik, meddig lóg a telefonon, és hogyan… Tovább olvasom