Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Háromszáz ember állása a tét

Sopron - Háromszáz munkavállaló jövője vált kérdésessé a Magyar Telekom Nyrt. soproni call centere telephelyén. Az átszervezés következtében ugyanis már nem mint alkalmazottak, hanem kölcsönzött munkaerő dolgozhatnának.
Döbbent dolgozói tájékoztatást tartottak pénteken a Magyar Telekom Nyrt. soproni, Győri úti, úgynevezett call center irodaházában. Az összejövetelt azért tartották, mert az alkalmazottak helyzete bizonytalanná vált: amennyiben aláírnak egy új szerződést, akkor február 29. után már nem mint alkalmazottak, hanem mint kölcsönzött munkaerők folytathatják a munkát. Ez a legtöbbjüknek hátrányos. Sok választásuk még sincs, mert aki nem írja alá a szerződést, annak megszűnik a munkaviszonya.

A dolgozók félnek, elkeseredettek, csalódottak, mivel nagy a bizonytalanság, és a helyzetüket nem szeretnék súlyosbítani.

– Január másodikán az itt dolgozóknak névre szóló felmondási levelet és új munkaszerződést hozott be két, számunkra ismeretlen, munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cég megbízottja. Véleményünk szerint az eljárás törvénytelen, hiszen nem tisztázott, hogyan jutottak az adatainkhoz – tudtuk meg a névtelenül nyilatkozó dolgozóktól.

Az új szerződésben nem szerepel, hogy a dolgozóknak hol, Sopronban, az eddigi munkahelyükön, vagy Budapesten, esetleg Nyíregyházán kell majd dolgozniuk. Fotó: Magasi Dávid

A megjelent munkavállalók aggódva várták a tájékoztatást, ugyanis még mindig nem tudják, hogy pontosan mit és miért kellene aláírniuk.

Az új szerződésben ugyanis nem szerepel, hogy hol – Sopron, Budapest vagy Nyíregyháza – kell majd dolgozniuk, miként a heti munkaidőt sem tüntették fel, miután a törvény erre nem kötelezi a munkaerő kikölcsönzőjét. Így viszont kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek a dolgozók, hiszen bármikor áthelyezhetik őket az ország távoli részére. A helyzetüket tovább nehezíti, hogy az alkalmazottakra és a kölcsönzöttekre más törvényi előírás vonatkozik. Az új felállásban kevesebb védettségre (gyesre, gyedre, táppénzre) számíthatnak. Ráadásul ha kevesebb a munka, akkor könnyebben el lehet küldeni őket. Március elsejétől tehát megszűnhet az a fajta biztonság, amelyet a jelenlegi munkahelyük eddig adott. Sokan vannak gyesen, ők még azt sem tudják, annak lejárta után munkába állhatnak-e vagy sem.

A Magyar Telekom megbízásából 1998 óta Sopronban két vállalkozás látja el a call centeres tevékenységet. A cégek ügyvezetője elmondta, hogy a Magyar Telekommal fennálló szerződése értelmében a másik fél hozzájárulása nélkül nem nyilatkozhat. Mint munkáltató ugyanakkor mindent megtesz a kialakult helyzet jogszerű kezeléséért.

Az ügyben a Kisalföld megkereste a Magyar Telekom Nyrt.-t is. A terjedelmes sajtóközlemény hosszasan sorolja az átszervezés előnyeit, a költségmegtakarítást. Szó van még arról is, hogy a létszámleépítésről sikerült megegyezni az érdekképviseletekkel. A társaság kommunikációs osztályán megtudtuk, a végkielégítések költségeire a cég több milliárd forintot különített el. Az átszervezés eredményeképpen a megmaradt munkavállalók 5,5 százalékos béremelésre számíthatnak – zárult a közlemény.

Olvasóink írták

282 hozzászólás
 • 282. Gyon 2008. október 02. 20:53
  „Azért jól végződött ez a "buli".

  Én pl dupla annyit keresek azóta”
 • 281. érintett 2 2008. január 17. 18:45
  „278.

  Mostanra már elég sokan...”
 • 280. kisokos122 2008. január 17. 16:28
  „Sajnállak Benneteket, meg minden Magyart aki hagyta magát ilyen helyzetbe hozi!!! Kívánom Nektek: legyen Igazatok!”
 • 279. Agyfelmetsző 2008. január 17. 14:55
  „Sajnos nem tudom. Annyit tudok, hogy a Telmatosok zöme aláírta, mert ők kényszerpályán vannak. A polineteseknek mindegy, mert így is úgyis megkapják a végkielégítést. Annyit tudok biztosan, hogy 15-én mikor az új cég itt volt személyesen hosszú sor állt az asztaluk előtt és adták le a szerződéseket.”
 • 278. valaki nyíregyházáról 2008. január 17. 12:16
  „Mi a helyzet Sopronban? Itt az a hír járja, hogy elég kevesen írtátok alá az új szerződéseket.”
 • 277. Agyfelmetsző 2008. január 17. 11:05
  „Munkanélküli csak :
  - közös megegyezés esetén jár
  - a munkáltató részéről történő felmondás esetén jár

  Egyedül
  - munkavállalói felmondásnál nem jár.

  Szóval, ha közös megegyezés van, vagy felmondanak Neked és a munkaviszonyod több, mint 365 nap, akkor jogosult vagy rá.”
 • 276. valaki nyíregyházáról 2008. január 17. 09:14
  „Szia "egy integrált"!

  Elég kevesen vagyunk itt a fórumon Nyíregyházáról. Sajnos. Pontosan kinek és melyik beírására reagáltál? Vitatta azt bárki is, hogy az integráltaknak nehezebb dolguk van?”
 • 275. any 2008. január 17. 08:25
  „Köszi az infót. Nem küldtem vissza semmilyen papírt, nem is kerestek, de nem is vagyok teljesen hülye.
  És mi van akkor, ha letöltöm a szabimat, és nem óhajtok kölcsönzött lenni? A kérdésem arra vonatkozik, hogy milyen módon kell megszűnnie a szerződésemnek ahhoz, hogy munkanélkülit kapjak. Gondolok itt közös megeggyezés, rendes felmondás stb.”
 • 274. Agyfelmetsző 2008. január 17. 07:57
  „anya,

  az, aki beküldte a papírt és gyesen van, az kivonta magát a védettség alól. Ezt gondoltam leírom.

  Amúgy, ha valaki visszaküldte. Vegyük példának a Trenkwaldert ( azért ezt, mert őket ismerem a legjobban, anno mikor nézegettem az állásokat, ők engem is megkörnyékeztek ).
  - felvesz az ő állományába
  - kiközvetít a T-comnak
  - T-com idővel úgy dönt nem kellesz, felmondja a kölcsönzői szerződést Rólad
  - a Trenkwalder passzív állományába kerülsz, azaz van munkaviszonyod, csak nem kölcsönzött, hanem kölcsönözhető munkaerő leszel
  - megnézik a végzettséged és ha találnak Neked olyan munkát, ami a végzettséghez passzol, akkor kiközvetítenek oda
  - ha messze van, utazási támogatást kapsz, ha közel, max bérlettámogatást
  - és itt jön a képbe : elfogadod, vagy sem: ha el, akkor van béred, ha nincs, továbbra is kölcsönözhető vagy és ha mindenre nemet mondasz, akkor a Trenkwalder felmondja a szerződésed és akkor leszel munkanélküli!!!”
 • 273. Agyfelmetsző 2008. január 17. 07:53
  „15, elnézésed kérem, de nagyon dühös tudok lenni, ha valaki azt hiszi rólam, hogy alvállalkozó vagyok. Nekem nem célom senkit sem befolyásolni, csak szeretném, ha mindenki tisztában lenne a jogszabályokkal főleg azért, mert itt most xszázvalahány embernek totálisan idegen ez a helyzet és ami vele együtt van.”
 • 272. egy integrált 2008. január 16. 19:56
  „Helló mindenki!

  Azért folyamodok ehhez a fórumhoz mert egy nyíregyházi kolléga beszólt itt! Igaz már korábban de csak most volt időm válaszolni!
  Tehát! Míg te a saját poziciódért tanultál 2 hónapot mi 5-t! 17-20 rendszert kezelünk egyfolytában! 3x annyi a felelősségünk mint neked aki csak egy üzletágat kezel, és a legfontosabb! NEM MI KÉRTÜK A LESZABÁLYOZÁST, HOGY MIT TEHETÜNK ÉS MIT NEM!!!!!!!
  További szép napot mindenkinek!”
 • 271. anya 2008. január 16. 16:44
  „Na én már csak azt nem tudom, hogyha mégis repülnöm kell, akkor milyen esetben jár nekem munkanélküli. Márha ugye az új cég átvesz, és mégsem kell neki a tehetségem! Tudja valaki?”
 • 270. 15 2008. január 16. 14:09
  „Kedves Agyfelmetsző!

  Elnézesedet kérem. Igazad van. Mindenben.
  Illetve egyvalamiben nem: nem vagyok polinetes... (pláne nem trékomos)

  15”
 • 269. Agyfelmetsző 2008. január 16. 13:32
  „Kedves Nyíregyházi kolléga!

  Köszönöm a bizalmad. Nekem semmi közöm Hozzátok és a céghez semmilyen formában, de mégis, mint adóügy-, számviteli- és munkaügyi szakember csupán szeretném felhívni a figyelmeket a buktatókra. Nem lenne kellemes, hogy sokan elhiszik feltétel nélkül azt, amit egy vezető mond, utána pedig előbb vagy utóbb jönne valami negatív utóhatás és sokan megütnék a bokájukat, mert kiderülnek jogsértő cselekdetek a munkáltató részéről, akár jogilag, akár adózás tekintetében. Én csak próbálom felhívni a figyelmet, hogy a törvény betartása mindenkire vonatkozik és a T-com sem térhet el bizonyos szabályoktól, amire utaltam.

  Köszönöm, hogy Te megláttad a célom.”
 • 268. Agyfelmetsző 2008. január 16. 13:29
  „15-ös, ne ingerelj. Még köszönő viszonyban sem vagyok a telekommunikációval, most én is szidjalak, hogy "hülye polinetes"? Mert Te meg pont annak a tűnsz a beszólásaid alapján. Az Intranetet megmondom miért mondtam : egy ismerősöm látta a hozzászólásaimat és ő adta támpontnak, hogy hivatkozzak erre. Tudod : gondolkodás, ez nem olyan folyamat, ami megrokkant. Mit tudsz Te? :DDD Számviteli, adó- és munkaügyi szakemberként dolgozom egy tökömtől totálisan messzeálló gazdasági társaságnál, aki szerencsére veletek semmilyen kapcsolatban nem áll, sem a régi alvállalkozókkal sem az újakkal :) Szánalmas emberke vagy, aki csak félig olvassa el a mondatokat.

  Én arra próbáltam a Te figyelmed is felhívni, hogy a gyakorlat nem az, amit Te mondasz. Dolgoztam már multicégnek, dolgoztam egyéni cégnek, dolgoztam középvállalatoknak és nemzetközi konszernek is. A gyakorlat köszönőviszonyban sincs azzal, amiket Te próbáltál felhozni, a hozzászólásaimat pedig az én gyakorlati tapasztalatom és a valós elméleti tényezők alapján állítottam össze, mert én ezekben benne voltam és az egyik cégnél a Trenkwalder is érintett volt, ahol dolgoztam, ezért ismerem az ő gyakorlatukat. Remélem kielégítő választ adtam. Én nem az én igazam hajtogatom, hanem azt, hogy a gyakorlat, amit az APEH elfogad köszönőviszonyban sincs a mostanival, és nem szeretném azt, hogy bárki úgy fogadna el bármit is, hogy 100%-ban bedől a főnökségnek, mert ugyebár a főnökség szava is megkérdőjelezhető.

  266-os hozzászólásodhoz : Mióta összeesküvés elmélet az, ha valaki megpróbálja felhívni a figyelmet arra, hogy ácsi, túl szép, hogy igaz legyen, az, amit a főnök mondd, mert egy cégnél sem úgy működnek a dolgok, ahogy azt ő állítja?”
 • 267. 15 2008. január 16. 12:47
  „További szép napot és minden jót Mindenkinek!”
 • 266. 15 2008. január 16. 12:32
  „Kedves valaki nyíregyházáról!

  Elismerem hogy sok okosságot írt, de alapvetően "összeesküvés elmélet" érzést kelt bennem és senki más hozzászólónak nem adott igazat. Nem kívánok torzsalkodni. Az idő fogja eldönteni ki dönt(ött) jól.

  További szép napot és Minenkinek: 15”
 • 265. valaki nyíregyházáról 2008. január 16. 11:00
  „Kedves 15.!

  A T-Com alvállalkozókon keresztül a napi munkájuk végzéséhez több száz (ezer?) embernek hozzáférést biztosít a rendszereihez. Nem kell messzire menni, ilyen például az UNIV nálunk. Nem emlékszem mit írt korábban Agyfelmetsző, de nem lehetséges, hogy "csak ennyire" outsider?
  Természetesen mindenki védje meg saját magát, de mivel sok okosságot is írt nem szeretném, ha ezekről az eszmékről elterelődne a figyelem két ember torzsalkodása miatt. Csak emlékeztetlek, én egységfront-párti és multiellenes vagyok :-)!”
 • 264. 15 2008. január 15. 20:13
  „Sokmindent írtam válaszképp (mert továbbra is csak hajtogatod az igazad (ami csak részben igaz) de nem tudod érdemben alátámasztani), de inkább kitöröltem. Tudod miért?
  Eddig azt mondtad nem vagy érintett, most meg felhívod a figyelmem hogy olvassam a belső Intranet-et? Amikor a statisztikálat kezted emlegetni sejtettem hogy érintve vagy a jelenlegi vállakozói oldalon, de most már tudom is! Szavahihető ember vagy...

  Sok sikert március 1 után!”
 • 263. Agyfelmetsző 2008. január 15. 19:24
  „Kiegészítésül : olvasgasd Te is az Intranetet, azon belül a fórumot és azt hiszem eléggé alapjaiban fog megdőlni a világképed.


  Ja és mégegy: amiket én próbálok elmondani, azt
  - azt a cég ügyvédjének kellett volna elmondania, ha NORMÁLIS
  - azt a cég bérszámfejtőjének és a könyvelőjének kellett volna elmondania, ha NORMÁLIS
  - azt a cég vezérkar-közeli pribiékjeinek kellett volna elmondaniuk, ha NORMÁLISAK
  - azt a cég vezetőjének kellett volna elmondania, ha NEM TITKOLNA VALAMIT

  Tehát, aki normális ügyvéd, könyvelő, bérszámfejtő, vezérkar-közeli ember egy normális cégnél, az normálisan és teljeskörűen tájékoztatja az alkalmazottjait. A normális cégnek a vezetője pedig nem titkol semmit, tehát ő kiegészíti azt, ha van még mit kiegészíteni.
  Szóval, ha a bérügyesetek, munkaügyesetek, könyvelőtök és ügyvédetek NORMÁLIS lenne, akkor ezeket mind őnekik kellett volna a TITKOLÓZÓ Gyurcsány-féle beszédet mondó vezetővel megtennie. Mert ezen emberek érdeke és felelőssége a dolgozók teljeskörű tájékoztatása.

  Ámen”
282 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigorít a fogyasztóvédelem a 18 év alattiak védelmében

Győr-Moson-Sopron - Az üzeletek jelentős részében a szigorú tiltások ellenére is adnak el… Tovább olvasom