Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Hárommillióval drágább a harangjavítás

A soproni evangélikus templom életveszélyessé vált harangjának javítása a tervezett ötről 8 millió forintra emelkednek.

A soproni evangélikus templom 1926-ban készült, 3,6 tonnás Hősök harangja – a város legnagyobb ilyen öntvénye – életveszélyessé vált.
– Szakértők véleménye szerint a harangnyak töréséhez nagyban hozzájárult a több száz kilós harangnyelv túlsúlya is – közölte lapunkkal Kebelei Ferenc, a soproni evangélikus egyházközség felügyelője. – Ezért a harangnyak javítása mellett a harangnyelv cserére, a lengetőberendezés korszerűsítésre szorul. Ez utóbbi munkákra egy passaui szakipari cég kapott megbízást.

– Így – a pluszköltségekkel együtt – a Hősök harangja javítása várhatóan meghaladja a nyolcmillió forintot, a tervezett ötmillió helyett – tette hozzá Kebelei Ferenc.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy az evangélikus egyházközség gyűjtést szervezett a harang rendbehozatalára.
„ Az általunk kezdeményezett gyűjtés 1,5 millió forintot eredményezett, a biztosítótól 4,6 milliót kaptunk."

– Mivel Walter Dezső polgármestertől ígéretet kaptunk arra, hogy a rekonstrukciót az önkormányzat kétmillió forinttal támogatja, a munkák finanszírozása zökkenőmentes lesz – összegzett a felügyelő.
– Ácsok és állványozók közreműködésével megkezdődött az aládúcolt harang leemelése a toronyból. A harang le-, illetve felvitele és az ácsmunkák összesen megközelítik a másfél millió forintot, amely részét képezi a nyolcmilliós költségnek – vette át a szót Gálos Ernő, a soproni evangélikus egyház képviselője. – A munkálatok nagy figyelmet követelnek, hiszen a tornyon belül kell megoldani a többtonnányi teher mozgatását. A 35 méter magasan lévő öntvényt a leemelést követően Nördlingenbe szállítják, hogy megjavítsák a harangnyakat.

– Katona Imre ácsmester irányításával emeltük le és eresztjük alá többszörös áttételű csörlő segítségével a harangot – avatott a részletekbe Bognár Imre ács-állványozó. – A mintegy másfél hétig tartó munkálatok során elbontjuk a szintek padozatát, így engedjük lejjebb és lejjebb a harangot, amely végül a templom mennyezetén lévő rejtett, kör alakú nyíláson keresztül fog földet érni, a bejárat előterében. A harangos munkák nem befolyásolják a templom istentiszteleti rendjét.
Mint megtudtuk, Sopron legnagyobb harangját – németországi útja előtt, valószínűleg a jövő hétvégén – néhány napig „kiállítják" a templomban az érdeklődők számára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adományt kapott a gyermekotthon

Szeretetnapot rendezett a soproni Önzetlen Segítő Szolgálat, a bevételt a a gyermekotthonnak… Tovább olvasom