Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Három szinten lángolt az irodaház

Szerda hajnaltól délutánig tartó megfeszített küzdelemben sikerült csak eloltani a lángokat Sopronpusztán egy kft. háromszintes irodaházában.
Az idei eddigi legnagyobb tűzhöz riadóztatták szerda hajnalban a soproni tűzoltókat, akikhez a kapuváriak és a nagylózsi önkéntesek is csatlakoztak. Két műszakban összesen nyolc tűzoltó gépjármű igyekezett megfékezni a háromszintes, ötszáz négyzetméteres épületben keletkezett lángokat. Az egykor vadászkastélyként szolgált, több mint százéves épület fa födémszerkezete azonban újból és újból lángra kapott. Nehezítette a helyzetet, hogy oltóvíz a helyszínen nem állt rendelkezésre, külön járművel kellett odaszállítani.

– Hajnali fél négykor éreztem a hálószobában a füstszagot, arra ébredtem fel – mondja az ismert soproni vállalkozó, Borsos Ferenc, aki az irodaházban működő Goldmans Kft. ügyvezetője.

– Először le-föl futottam a lépcsőkön, hogy megtaláljam az egyre terjedő füst okát – folytatta Borsos Ferenc. – Végül a középső szinten, a sarokbútorok közül tört fel a láng, amit poroltóval igyekeztem oltani. Nem sok sikerrel, mert aztán lángra lobbant a tetőszerkezet is. Értékes festményeket és amit kezembe tudtam kapni, kimentettem. A cég iratai, nem kevés pénz, rengeteg videokazetta azonban az enyészeté lettek. Az autómmal és motorkerékpárommal még időben elálltam a háztól. Aztán már jöttek a tűzoltók. De hihetetlen a pusztulás, a tetőtér porrá égett, benne a méregdrága berendezéssel, a középső szinten is csaknem minden megsemmisült. Ottjártunkkor bokáig érő vízben mentették a kft. alkalmazottjai a menthetőt.

Megégett plazmatévéket, házimozirendszert cipeltek le a hét nagyméretű szobából. Függönyök, bronzcsillárok, fotelek, kanapék, váltak a tűz martalékává. Egy szauna, házi szökőkút maradványait fedeztük fel. Értékes bútorok, bárszekrény, pálmák, dézsás szobanövények és számtalan apróbb dísztárgy viselték magukon a lángok pusztításának nyomait.

– Tovább folytatjuk a vizsgálatot, keressük a tűz okát, mert egyelőre csak sejtéseink vannak – magyarázza Németh Zita tűzvizsgáló. – Annyi valószínűsíthető, hogy az elektromos hálózatban vagy esetleg a kandalló kéményében kell keresnünk a baj okát. Holnap tanúmeghallgatásokkal igyekszünk még több adatot gyűjteni. Azt sem lehet tudni, hogy az épület volt-e biztosítva, mivel egy kft. tulajdonáról van szó. A luxusszínvonalú berendezés azonban javarészt elégett, a tetőszerkezet összeomlott, a középső és alsó szint födémje is elszenesedett, a kár becsléseink szerint eléri a százmillió forintot.

– Hajnali négy előtt kaptuk a segélyhívást – folytatja Hancz László tűzoltási vezető. – Először Kópházi András és csapata vette fel a harcot a lángokkal, majd őket reggel nyolc órakor mi váltottuk. Bár az épület maga könnyen hozzáférhető volt, a hosszú oltási munkálatokat az okozta, hogy a tűzivízcsapból csak csordogált a víz. Kétbaros nyomást csak a magunkkal hozott tartálykocsi segítségével és az udvaron található halastó vizéből – ezt a tulajdonos ajánlotta fel – tudtunk előállítani. Később le kellett bontanunk a tetőt, hogy a rejtett tűzfészkekhez hozzáférhessünk. Azt hiszem, néhány napig még oda kell figyelnünk erre a régi kastélyból kialakított irodaházra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Panaszlevelet írt a minisztériumba

Varga József fertődi nádipari vállalkozó a kormányzathoz fordult, hogy bebizonyítsa: a vízügyi… Tovább olvasom