Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Három színművészt is kitüntettek a soproni színtársulatból

Kossuth-díjat kapott Piros Ildikó és Pásztor Erzsi a Soproni Petőfi Színház társulatából, Nemcsák Károly Érdemes művész címben részesült.

Igen szép sikert hozott a soproni teátrum részére az idei március 15-e alkalmából rendezett állami díjátadó ünnepség: két új Kossuth-díj és egy Érdemes művész cím emeli a Darvasi Ilona színigazgató által vezetett társulat rangját.

Piros Ildikó
Piros Ildikó
– Amikor megtudtam, Kossuth-díjat kapok, nem tudtam aludni a boldogságtól. Ilyenkor átgondolja egész életét az ember. A kitüntetést az 1970-ben kezdődött pályafutásom megkoronázásának tartom – nyilatkozta a Kisalföldnek Piros Ildikó. – Barátaim vették a fáradságot, és készítettek egy kis statisztikát. Eszerint több mint hetven főszerepet alakítottam a színpadon, s több mint száz alkalommal szerepeltem filmekben, tévéfilmekben. Mindig az volt a legkedvesebb szerepem, amit épp játszottam, s elmondhatom: a hazai és a világirodalom izgalmas sorsú, legszebb alakjait jeleníthettem meg. Nemcsak boldog ember lehettem hát, hanem boldog színész is.
– Darvasi Ilona színigazgató hívására jöttem a soproni társulathoz, és
Pásztor Erzsi
Pásztor Erzsi

igen megszerettem az itteni közönséget. Úgy érzem, ez a soproniak részéről kölcsönös – mondta Pásztor Erzsi. – A Kossuth-díjnak annál is inkább örülök, mivel tavaly ősszel ünnepeltem 75. születésnapomat. Mások úgy hiszik, ez olyan „természetes", hogy valaki Kossuth-díjat kapjon. Szerintem meg nem, hiszen sejtem, milyen csatározások lehetnek a fölterjesztések elbírálásánál. Azt mondják, kétféle színész van: akik állandóan kapják a díjakat, s akiket szeret a közönség. Boldog vagyok, hogy esetemben ez a mondás nem szétválasztja, hanem összeköti a lényeget...
Nemcsák Károly
Nemcsák Károly
– Harmincegy éve vagyok a pályán, az első díjamat, a Jászai Mari-díjat 1992-ben kaptam. Úgy látszik, a mostani Érdemes művész címmel az engem illető kitüntetések arányosan el vannak osztva – fogalmazott Nemcsák Károly, aki nemcsak a soproni színtársulatban alakít, de tavaly nyár óta a budapesti József Attila Színház direktora is. – Százhúsz színpadi szerep van a hátam mögött, s rengeteg alkalommal játszhattam filmekben, tévéfilmekben is. Bár igaz, mostanában a tévében leginkább csak mint riportalany járunk kollégáimmal, de reméljük, idővel újra nagyobb lehetőség adódik majd a tévéfilmkészítésre.

 Melyik műben láthatjuk őket a Petőfi színpadán?
Piros Ildikót és Nemcsák Károlyt legközelebb március 24-én, az Egy szerelem három éjszakája című musicalben láthatjuk Huszti Péter rendezésében. Pásztor Erzsi a Soproni orfeum című zenés estben és A doktor úr című Molnár Ferenc mű előadásain lép színpadra a soproni Petőfi Színházban.

Olvasóink írták

 • 14. Gould1985 2012. március 18. 21:16
  „Egyetlen probléma, hogy HŰVÖSVÖLGYI ILDIKÓ IS A KITÜNTETETTEK KÖZÖTT VAN, még pedig Magyar Érdemrend Lovagkeresztet kapott! Gratulálok a cikk írónak a pontosságért! Inkább ne írjon cikket, minthogy elárulja, mennyire nem tájékozott! Szégyen!”
 • 13. kekati66 2012. március 18. 14:42
  „Részben egyetértek a 4. hozzászólóval, Nemcsák sok szerepét erőltetetten játssza. De pl. a Száll a kakukk fészkére c. darabban jól játszotta McMurphy szerepét, vagy a Kerényi által rendezett Hamletben Claudius szerepében is nagyot alakított -tehát Ő is tud remekül játszani. Nemrég A doktor úr c. darabban láttam, akkor elég gyengén teljesített. Valóban az "erőlködéstől elvörösödött a feje", és egész testtartása görcsös volt, ami nagyon nem illet az általa játszott karakterhez. A kitüntetéssel kapcsolatban is nagyon suta megjegyzést tett. De meg kell hagyni, inkább erősíti a soproni teátrumot, és ez a lényeg.”
 • 12. kertész 2012. március 18. 08:55
  „10-s! Ne magadból indulj ki.”
 • 11. Pretorianus 2012. március 18. 08:54
  „10. bogote 2012.03.18. 02:16
  Buszbérlete van...:)))A buszon csak a kosz ragad.:)”
 • 10. bogote 2012. március 18. 02:16
  „9. kertész.ezek szerint hiába van bérleted, kultúra nem ragad rád!”
 • 9. kertész 2012. március 17. 20:11
  „7-s!Hosszú évek óta bérletem van ,ha erre vagy kiváncsi,ezért gyakorlatból tudom amit leírtam.Győből,fityess szemszögből teljesen más a képlet.A csúcs már csak az lenne ha a hegykői bicskás is Kossuth díjas lenne,de ami késik,nem múlik”
 • 8. lueser 2012. március 17. 16:21
  „7, te tényleg Rába vagy?”
 • 7. RábaViktor 2012. március 17. 14:19
  „kertész!
  neked évek óta csak a Nemcsákkal van gondod! Mi lenne ha a személyes konfliktusodat nem itt rendeznéd le? Én még Győrben laktam, amikor ott a Móricz Zsigmond darabban láttam, és ott is tetszett. Itt sem rossz. sok jó színész van itt Sopronban, ő is jó, hogy itt van. nem játszik olyan sokat, hogy az agyadra menjen. Jársz egyáltalán színházba?
  Gratulálok mind a hármójuknak! Pásztor Erzsit imádom! Piros Ildikó gyönyörű, Nemcsák meg úgy jó, ahogy van.
  Gratulálok az egész társulatnak!”
 • 6. bogote 2012. március 16. 22:52
  „Színházbérletem van és csodálatos előadásokban van részem, köszönet a csodálatos és tehetséges társulatnak. A kitüntetetteknek szertettel gratulálok és jó egészséget kívánok.”
 • 5. molten13 2012. március 16. 20:51
  „A párt hűséges kiszolgálóit az államkassza jutalmazza! Röhej.”
 • 4. kertész 2012. március 16. 19:52
  „Az első kettő valóban a szinházi teljesítményéért kapott díjat amihez szívből gratulálok.De Nemcsák a fityesess nyalakodásáért kapott,mert a szinházi tevékenysége itt Sopronban igen gyenge.Minden szerepében az erölködéstől vörösödik az arca, mert kinlódik a szereppel.De hát az asszony miatt kap itt szerepet.”
 • 3. plaane 2012. március 16. 18:34
  „Nem értjük,Darvasi Ilona hogyhogy nem kapott díjat!Ha valaki megérdemelte volna,hát ő!Igazán!”
 • 2. norbi29 2012. március 16. 13:16
  „Van soproni szintársulat???????”
 • 1. nága 2012. március 16. 12:11
  „Tiszta szívből gratulálok!!! További szép sikereket és hozzá jó egészséget kívánok nekik!
  Kérdés: még mindig nyitva egy tavalyi cikk óta - van-e a soproni színháznak társulata, mert NY.F. egyszer azt nyilatkozta, hogy nincs, aztán meg azt, hogy van.
  Reméljük, hogy a kitüntetések alapján is - van, mert megérdemlik ezt a színészek és a város is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kalmár: Tanuljunk a múltból és a jelenből

Március 15-e ünnepe az 1848-49-es szabadságharcnak, ünnepe a magyar sajtónak, ünnepe Petőfinek és a… Tovább olvasom