Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Három kilométer egy tank levegővel

Több mint háromszáz elsőéves hallgató kezdi meg tanulmányait a Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Karán. A pneumobilt készítő két végzős hallgató emlékoklevelet vett át.

A kar most induló, zalaegerszegi kihelyezett tagozatának első évfolyamosai is Sopronban váltak egyetemi polgárokká. Az egyetem és a kar, valamint a város vezetése részéről elhangzott köszöntők és ünnepi beszédek – valamint az elsőévesek eskütétele – után kitüntetések átadása következett.

Simon Attila (balra) és Szijjártó Tamás három hónapig készítették a pneumobilt. Fotó: Magasi Dávid
Simon Attila (balra) és Szijjártó Tamás három hónapig készítették a pneumobilt. Fotó: Magasi Dávid

Két idén végzett kari hallgató, Szijjártó Tamás és Simon Attila azok közül való, akik a tanévzárón is, s most is elismerésben részesültek az általuk szerkesztett pneumobillal elért országos sikerükért. Korábban dr. Jereb Lászlótól dékáni dicséretet kaptak, ezúttal emlékoklevelet vehettek át Hermán Lajostól, a levegővel működő járművek versenyét meghirdető Bosch Rexroth régióvezetőjétől. A két fiatal elmondta, idén Egerben rendezték a versenyt, s 32 csapat közül a konstrukció kategóriában harmadik helyezést értek el. Az eddigi három megmérettetésen mindig dobogós helyezést értek el. Hálásak tanáruknak is, Tatai Sándornak. A háromkerekű, kéthengeres, számítógép-vezérlésű alkotásuk ˝egy tankkal˝ – azaz egy tízliteres, 200 bar nyomású palackkal – három kilométert futott, s 28 kilométeres sebességet ért el. Pneumobiljukat biciklikerekekből, kerékpárkormányból és hegesztett vázból, a burkolatot rétegelt lemezből készítették. A speciális jármű építése így is összességében több mint egymillió forintba került. A jármű az innoLignumon is megtekinthető.

Olvasóink írták

  • 2. FREDDY/S 2010. szeptember 10. 19:04
    „A faipari kutatás fantasztikus eredménye, csak a faiparban való hasznosítása még kérdéses, nemde...”
  • 1. Tapmancs 2010. szeptember 09. 16:00
    „Ügyesek. Tudom mennyi meló van egy ilyen szerkezetben, minden elismerésem nekik.

    (Ettől függetlenül megjegyzem hogy a sűrített levegő a legdrágább energiahordozó, de az nem az ő hibájuk hogy a Bosch marketingesei ezt találták ki.)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elindultak megkerülni a Földet

A tervek szerint múlt kedden vágott volna neki a Földet megkerülő vitorlás útjának Rakonczay Viktória és férje, Gábor. Egy eddig hiányzó váltó miatt csak ma tudnak indulni. Tovább olvasom