Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 30°C Még több cikk.

Három hónaposra nyúlt a négyhetes munka

Sopronban nagy a felzúdulás a Gyóni utcában: a július végi befejezéssel ígért panelkorszerűsítési program utómunkálatai még ezekben a napokban is tartanak. A lakók azonban reklamálnak: a szombathelyi kivitelező sok hibával teljesítette az amúgy is három hónapra elhúzódott munkát.
Sokan felháborodtak Sopronban a Gyóni Géza utca 1–11. számú paneltömb lakói közük, akik egyöntetűen vallják: amin végigmentek az utóbbi hónapokban „lakáskorszerűsítés" címén, azt a legádázabb ellenségüknek sem kívánják.

Úgy kérték kölcsön a fúrót

– Már az gyanús volt, hogy nem a megbeszélt időpontban, május végén, június elején fogtak a munkához, hanem csak július második felében. Ekkor már jószerivel készen kellett volna lenniük a beruházással – mondja a többiek nevében Boldizsár Istvánné nyugdíjas. – Szervezetlen volt a munka, nem akkor jöttek, amikor ígérték és megesett, hogy augusztus 20-án is zavarták a lakókat.

Megtörtént, hogy elfogytak az új ablakok, s ekkor több hétig állt az egész beruházás. – Az ablakosok minősíthetetlen munkát végeztek. A rolósok azt mondták, fel sem tudják addig tenni az árnyékolót, amíg a hézagokat be nem tömik – teszi hozzá az egyik szomszéd, Varga Gyuláné. – Az ablakosoknál alig voltak szerszámok, megesett, hogy fúrót is úgy kértek kölcsön. Létra híján az asztalon, széken dolgoztak.

– Tessék, nézze meg, hogyan dolgoztak – mondja Domnanics Józsefné, egyedülálló nyugdíjas. – Az ablakot már július végén berakták, de a szigetelést, a purhabot csak múlt pénteken fújták oda. Heteken át, ha esett az eső, becsurgott a víz, tönkretéve a tapétát. Persze nemcsak én jártam így, hanem sokan mások is.

Koszt és mocskot hagytak

– Mi százötvenezer forintot fizettünk be, de az újonnan felrakott konyhai ablakunk selejtes – nyitja ki óvatosan, s fogja erősen a ferdén álló nyílászárót Ruisz Lajosné rokkantnyugdíjas. – Ezt a kisebbik ablakrészt nem is merjük használni, mert félő, bármikor kiesik a helyéről. Augusztus elején kértük a hibás ablak javítását, azóta sem történt semmi. – A nagyszobában a régi ablaktokokat a padlószőnyegre dobálták a kivitelezők – veszi át a szót a férj. – De másnál is ilyen hanyagul és gondatlanul jártak el, koszt és mocskot hagyva a szőnyegeken. És ami még felháborító: az ablakokhoz tíz rögzítőcsavar jár, de sok helyen csak hatot használtak fel a munkások. Nálunk is annyit tettek be.

– Az önkormányzatnál azt javasolták, fogadjuk el a közbeszerzési pályázat eredményét, hiába szerettük volna, hogy a mi 29 millió forintos panelprogramunkat is soproni cég végezze – mondja Jäckel Gusztáv, a Gyóni Géza utcai lakásszövetkezet elnöke. – A szombathelyi cég 24,2 millióért vállalta el a komplett munkát. Végül hajlottunk arra, hogy hallgassunk az önkormányzat szavára, nem akartunk lemaradni a lehetőségről.

„ A mi kontónkra, ingyen"

– A közbeszerzési pályázaton győztes szombathelyi cégé volt a legkedvezőbb árajánlat, s kellő referenciával is rendelkezett – tájékoztat Kelemen Imre, a panelprogram lebonyolítását végző SIK Kft. ügyvezető igazgatója. – Sajnos azt előre nem lehetett megjósolni, hogy problémákkal kell szembenéznünk.

– A lakók részéről elhangzottak nem fedik a valóságot – fogalmazott Fejes Tibor, a szombathelyi cég beruházásvezetője. – Cégünk fél évtizede vesz részt sikerrel az ország közbeszerzési pályázatain. Idén például ötezer ablakot cserélünk ki, az ország minden részén. Hogy a soproni projekt látható része a vártnál később indult, annak egy oka van: meg kellett rendelni és legyártatni a nyílászárókat. Utána tervszerűen haladt a korszerűsítés. Másrészt eleve garanciát adunk a munkákra.

Sajnos, akadtak olyan lakók, akik a tájékoztató ellenére is helytelenül használták a nyílászárók kilincseit. Az augusztus eleji műszaki átadás után pedig olyan feladatok hárultak ránk, amelyek nem is szerepeltek a pályázati kiírásban. Ilyen a külső hézagmentesítés, a takarólécezés, mivel a régi ablaktokok szélesebbek voltak, mint a most behelyezett nyílászárók. Az ebből eredő munkafolyamat leírását hiába is keresnénk a pályázati anyagban. Mindezt a mi kontónkra, ingyen és bérmentve végezzük el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Burgenland fejleszti turizmusát

Burgenland turisztikai kínálata az utóbbi években látványosan fejlődött. Ausztria legnaposabb… Tovább olvasom