Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 7°C

Három hét kultúra Sopronban

Több mint három héten át tíz helyszínen várja a látogatókat Sopron legnagyobb összművészeti fesztiválja.

Két fesztivál is elkezdődött pénteken a leghűségesebb városban: a háromnapos Sopron Folkfest már délután hangulatot teremtett a Fő téren, ahol este Fodor Tamás polgármester nyitotta meg a Soproni Ünnepi Heteket.

Előbbi a Szent Iván-éji hagyományokra helyezi a hangsúlyt néptánccal, népzenével, tűzugrással, utóbbi a kultúrát állítja előtérbe színházzal, kiállításokkal, hangversenyekkel.

Este a Nemzeti Színház vendégszereplésével Tamási Áron drámáját láthatta a közönség.

A Szent Iván-éji álom-Sopron Folkfest keretében tartották a SÜH megnyitóünnepségét a Fő téren. Néptáncbemutatókat, népzenei és világzenei produkciókat is láthatott a közönség, akik közül jónéhányan ki
A Szent Iván-éji álom-Sopron Folkfest keretében tartották a SÜH megnyitóünnepségét a Fő téren. Néptáncbemutatókat, népzenei és világzenei produkciókat is láthatott a közönség, akik közül jónéhányan kitartottak a zuhogó esőben is. Fotó: N. M.


Vendégszerepel Sopronban az ünnepi hetel során még a Magyar Állami Operaház, a Veszprémi Petőfi Színház. Itt lesz Hernádi Judit és Kern András, Udvaros Dorottya, László Zsolt, Nagy Ervin, Péterfy Bori és Vári Éva.

A Petőfi Színház társulata szabadtéri előadásban mutatja be a Lúdas Matyi című zenés mesejátékot. Több kültéri program is szerepel a fesztivál kínálatában: június 28-án Táncfesztivál lesz a Fő téren, július 11-én magyarnóta-, július 12-én pedig musicalest.

Még több zenei élményt kínál a Várisi Zenepavilon, ahol minden vasárnap helyi zenekar muzsikál.A programsorozat része lesz jövő szombaton a Tündérfesztivál, az elkövetkezendő napokban már bárhol felbukkanhatnak Sopronban a bájos, szárnyas lények.

A komolyzenei hangversenyek sora a jövő héten indul a Sonitus Scarbantiae koncertjével a Liszt-szalonban, július 2-án az idén 185 éves Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar ad jubileumi koncertet a Szent Mihály-templomban

Egy héttel később Dominique Levacque orgonaművész koncertje nyújt élményt az evangélikus templomban. Két képzőművészeti tárlat is nyílik: június 22-től a 125 éve született soproni festőművész Mende Gusztáv jubileumi emlékkiállítása lesz látható a Festőteremben. Július 11-én pedig a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria páratlan Zichy-gyűjteményének tárlaa nyílik meg.

Tradíciók
A Soproni Ünnepi Hetek nagy múltú fesztiválsorozat: 1957-ben szervezték meg először. Az idegenforgalmi szezonban, június közepétől három héten át kínál különleges művészi produkciókat a város polgárainak, valamint a hazai és külföldi érdeklődőknek.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így készül a Végtelen Európa a soproni színházban - fotók

Megkezdték a próbáit Demcsák Ottó Végtelen Európa című táncművének a Soproni Petőfi Színházban. Tovább olvasom