Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Három éve nincs új apáca

Sopron - Magyar, szlovák és osztrák apácák együtt ünnepelték az Isteni Megváltóról Nevezett Nővérek Rendje fennállása 160. évfordulóját.

– Székelyföldről származom, s majdnem két évtizeddel ezelőtt találkoztam először apácával. Erős istenhite megérintett, s nem sokkal később belső hívásra késztetést éreztem arra, hogy belépjek a rendbe – emlékezik 1995-ös apácává válásának történetére Farkas Éva Ágnes nővér, aki Piliscsabáról érkezett az Isteni Megváltóról Nevezett Nővérek Rendje jubileumi ünnepségére. – Időközben a Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek-karán óvodapedagógusi diplomát szereztem.

Isten és a gyermekek szolgálójaként így teljes az életem. - mondta Farkas Éva nővér
Isten és a gyermekek szolgálójaként így teljes az életem. - mondta Farkas Éva nővér

Óvónőként tevékenykedem Piliscsabán a rend Szent László Óvodájában. Isten és a gyermekek szolgálójaként így teljes az életem.

A rend fennállása évfordulóján ünnepi szentmisével adtak hálát Istennek.
A rend fennállása évfordulóján ünnepi szentmisével adtak hálát Istennek.

– Rendünket Mária Alfonza anya alapította a franciaországi Niederbronban 1849-ben, s 1867-ben jött létre a magyar kongregáció soproni központtal. Árva gyermekek és szegények gondozását látták el, a házi betegápolás mellett – vázolta a rend történetét Kuchta M. Margit, a magyar tartományfőnöknő. – Trianon közbeszólt, így osztrák és szlovák tartományunk is létrejött. A magyarországi rend apácáinak száma az ötvenes években 1100 körül volt a jelenlegi 79-cel szemben.

Az utolsó beöltözés három éve történt, akkor is csak egy apácával bővült a létszám. - mondta Kuchta M. Margit tartományfőnök
Az utolsó beöltözés három éve történt, akkor is csak egy apácával bővült a létszám. - mondta Kuchta M. Margit tartományfőnök

Rendszerváltáskor még háromszáz apácánk imádkozott Istenhez. A rendi központunk Budapesten működik, s kollégiumot is fenntartunk. A fiatalabb apácák munkája intézményeinkhez kötődik, illetve iskolákban is tanítanak. Sajnos, jelenleg nincs novíciánk, az utolsó beöltözés három éve történt, akkor is csak egy apácával bővült a létszám. A szlovákiai tartomány ugyanakkor virágzik, kétszáz feletti apácával, korábban évi hat-nyolc beöltözéssel, de két esztendeje náluk sem jelentkeztek apácának. Az osztrák tartományban is közel nyolcvan az apácák száma, de ott már húsz éve nem lépett be senki az Isteni Megváltóról Nevezett Nővérek Rendjébe. Az Osztrák–Magyar Monarchiában Sopron volt a magyarországi rend központja, amelynek – és tanítóképzőjük – történetét dr. Baranyai Lenke soproni tanárnő írta meg könyvében – zárta Margit nővér, magyarországi tartományfőnöknő.

Olvasóink írták

  • 1. pamecska 2010. április 22. 20:41
    „Sajnos nagyon keveset lehet tudni az apácákról.Alig lehet bármilyen információt megszerezni ha esetleg valaki érdeklődne is ebben a téma körben.Én már hónapok óta keresek bármit, ami az apácarendekkel kapcsolatos és csak most jutottam el idáig. Tudom, hogy a hosszú és fáradságos munka hozza meg a gyümölcsét ,de erre nem mindenki képes.Ha ezentúl engem kicsit mélyre hatóbban is érdekelne az apácarendek élete,feladatuk, sajátosságuk mit tudok tenni?Jó lenne ha kicsit nyitottabbak lennének ,és nem csak a közeli térségekben tudhatnának róluk ha nem esetleg észak magyar országon is !KÖSZÖNÖM”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyoperettel indult az évad

Az operettrajongók vastapssal fogadták Huszka Jenő Bob herceg című művének hétvégi premierjét a Petőfi Színházban. Tovább olvasom