Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Harminc éve szeretet

veszi körül Korhelyt

Nagycenken szülinapi partit tartottak szombaton. Korhelyt, a harmincéves magyar félvért ünnepelték mindazok, akiknek az elmúlt harminc év során közük volt hozzá.
Korhely sikeres ló volt, magyar bajnokságot nyert, 21 évesen még versenyezett. Ma már inkább csak a karámban sétálgat, de kora ellenére jól van. Talán mert nagyon szeretik. Itt voltak egykori gazdái, lovasai. Lufik a kapuban, lufik az istállón, sütemény, ital – igazi szülinapi zsúr. Az ünnepelt nem tudja, mire ez a nagy felhajtás, kicsit talán fél is. A helyzet gyanús, attól tart, hogy esetleg egy állatorvos érkezik... Merthogy ő egy ló.

– Korhely 1977. március 8-án, nőnapon született. Kilenc-tíz éves lehettem, amikor megismertem, de akkor én még nem lovagolhattam rajta, mert heves vérmérsékletq ló volt – meséli Fröhlich Constanze, Korhely gazdája. – Küllemre nem volt szép, Kaposváron, ahonnan Sopronba, az egykori Dózsa Tsz-be került, ő volt az ellenpélda a tanórákon, őt mutogatták, hogy milyen lovat nem szabad tenyészteni. Csikó korában baleset érte, kiugrott a karámból és letört a fél csípője, az egyik szemére megvakult, ennek ellenére sikereket ért el mind ugró-, mind díjlovagló versenyeken.

Coni, aki akkoriban a soproni Brandmajorban lovagolt, beleszeretett Korhelybe. Akkor már felülhetett a hátára, sőt, versenyzett is vele. – Korhely mindent megtett értem. Minden versenyről szalaggal jöttünk haza, még a tqzön is átugratott velem. Ilyen ló csak egyszer van az ember életében. Nagyon megszerettem, annak ellenére, hogy mindig elvitt, azaz nekifeszült a zablának és nem lehetett megfogni. De nem csak engem, mindenkit. Anyukám azt mondta, egy évig béreljük Korhelyt, és ha az alatt az idő alatt bebizonyítom, hogy bírok vele, megvesszük. Megvettük. Tizenhat éve vagyok én a gazdája – meséli Coni, miközben becézgeti, simogatja a lovát, beletúr a vastag téli szőrzetébe.

Korhely ma Nagycenken él. Évek óta nem versenyez már, de 22 évesen még lovagolta a gazdája. Ma többnyire a karámban sétálgat, de van ereje még a vágtához is. Öreg kora miatt azt a szénamennyiséget, amire szüksége van, nem tudja megrágni, így különleges táplálékot kap. Extrudált széna, darált cukorrépa, kifejezetten lovaknak való müzli szerepel az étrendjében. Százéves emberektől szokták megkérdezni, hogy mi a hosszú élet titka. Ha Korhelyt kérdeznénk, biztos vagyok benne, mit mondana. Azt felelné, hogy a szerető gondoskodás. Neki része van benne és ő ezt érzi, tudja. Láttam...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Műemlék lett a hattyús ház

Schiller János tervei alapján 1901-ben ifj. Forster Gusztáv építette Sopronban a Pócsi utca 2. szám alatti, úgynevezett hattyús házat, melyet a közelmúltban nyilvánított műemlékké Hiller István oktatási és kulturális miniszter. A ház egykoron Sopron egyik legesztétikusabb lakóotthonának számított, szépségét ma már csak részleteinek szemlélésekor fedezhetjük fel. Tovább olvasom