Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Harckocsival húzták ki a markológépet

Jelenleg is hadrendben lévő harckocsival húzták ki pénteken Fertőrákos határában a mocsaras talajban megsüllyedt markolót.

A mentésnél egy kisebb harci jármű – tartalékként – is rendelkezésre állt, de ezt nem kellett bevetni.

Mintegy kilencezer köbméter szennyezett iszap kármentesítését végzik a napokban Fertőrákos határában. A nemzeti park célja, hogy helyreállítsák az egykori halastavaknál a vizes élőhelyet. A föld kitermelését hatalmas markológépekkel végzik, a munkát nehezíti azonban, hogy mocsaras területen kell dolgozni. Így történt meg, hogy az egyik markoló megsüllyedt, és nem tudott kijönni a sár fogságából.

A markolót pénteken egy 48 ezer köbcentiméteres, 560 lóerős, jelenleg is hadrendben lévő harckocsival vontatták ki. A csörlő húzóerejét mutatja, hogy akár nyolcvan darab középkategóriás személygépkocsit egyszerre is el tudna vontatni. A mentés költsége elérte az egymillió forintot.

Harckocsival vontatták ki a markolót: A mentéssel pár óra alatt, különösebb baj nélkül végeztek a szakemberek. Fotó: Magasi
Harckocsival vontatták ki a markolót: A mentéssel pár óra alatt, különösebb baj nélkül végeztek a szakemberek. Fotó: Magasi

– A gondot az okozta, hogy a mozgásképtelen gép az egyik oldalára megbillent, és félő volt, hogy a kihúzás során megdől – mondta el portálunknak Vitárius György, a mentést lebonyolító győri Bau-Vit 2000 Kft. ügyvezető igazgatója. – A biztonság miatt egy kisebb harci járművet is magunkkal hoztunk, de ez utóbbira nem volt szükség. A mentéssel néhány óra alatt, különösebb baj nélkül végeztünk. A két lánctalpas harci járművet egyébként közúton, kamionokkal hoztuk el Fertőrákosra.

– A markolónak szerencsére nem lett különösebb baja, a gép ma már munkába áll. Azon vagyunk, hogy az elsüllyedés miatti lemaradást behozzuk, a tervek szerint a jövő hétre végzünk a földmunkákkal – tette hozzá Nemes Norbert, a földmunkát végző Nemes Bau Kft. ügyvezetője.

Olvasóink írták

 • 11. janika 2009. december 01. 18:28
  „Ferike! Ma már a harcokra, háborúkra költendő pénzzel megveszik az országokat! Minek lőnék szét amit könnyűszerrel meg vehetnek? Katonák meg csak bohóckodásra kellenek, no meg ágyú tölteléknek idegen országokba idegen érdekekért! Nem veszed észre?”
 • 10. Ferke 2009. december 01. 01:57
  „Kedves P. Horváth László!

  Tessék nekem megmutatni, hogyan lehet egy ilyen "harckocsival" harcolni? Szétdaruzom az ellenséges tankot?”
 • 9. fcsopron60 2009. november 30. 18:50
  „Ezt már egy sem!! Annyira kirabolták a mocs..s mszp ez már senki sem tudja helyre hozni és az a legbosszantóbb még mindig szabadon vnnak!!”
 • 8. janika 2009. november 29. 20:23
  „Vajon hány ilyen lánctalpas húzná ki az országunkat a kátyúból?”
 • 7. cickány 2009. november 29. 19:35
  „Ha a NP fizeti, senki nem jár jól,mivel az a mi adónkból megy,lévén költségvetési szerv :((((”
 • 6. 01010 2009. november 29. 17:20
  „képek sajnos nincsenek :(”
 • 5. janika 2009. november 29. 12:46
  „Lám, mégis csak jó valamire a"honvédelem"!”
 • 4. steffx 2009. november 29. 10:56
  „Vajon ki fizeti az 1 millios mentési költséget..?
  1. A Nemes Bau...akkor ez egy szerencsétlen helyzet részükre...mert a markolo lehet annyit se ér...meg még jo drágán egy tankot is hoztak..potyára..
  2. A Nemzeti Park...és mindenki jól jár...
  3. Senki....
  Kérném az újságírót ezen irányba folytassa a cikket...”
 • 3. TBK 2009. november 28. 18:07
  „A harckocsi (köznapi nevén tank vagy páncélos) fegyverekkel, körbeforgatható lövegtoronnyal ellátott páncélozott harcjármű.[2] A tank elnevezés eredete a TANK kódszó, amely a harckocsi fedőneve volt az I. világháborúban, az angol watertank, azaz ,,víztartály" szó rövidítése.[3][4] A nyugati (angol nyelvű) terminológiában használt Main Battle Tank (MBT) megnevezés az általános, harckocsi célra kifejlesztett páncélozott eszközöket jelenti.[5]

  A harckocsi komplex fegyverrendszer, a közvetlen harci érintkezés feltételeinek megfelelően kifejlesztett páncélozott harcjármű. A ,,tank" a tűzerő, a páncélvédettség és a mozgékonyság megfelelő kombinációja.[6] A tűzerő a harckocsin elhelyezett fegyverzetet, legtöbbször a harckocsilöveget és a kiegészítő fegyverzetet jelenti. A páncélzat a személyzetet, a motort és a lőszereket védi, a páncélvédettség függ a páncél vastagságától, anyagától, illesztésének módjától és nem utolsó sorban a páncéllemezek dőlésszögétől is. A mozgékonyság legfőbb jellemzői a sebesség, a terepjáró képesség és a hatótávolság. A mozgékonyságot sok minden befolyásolja: a motor típusa és teljesítménye, a futómű felfüggesztése és elrendezése, a lánctalp szélessége, az erőátviteli rendszer, a páncélzat vastagsága, azaz a jármű össztömege.
  stb stb”
 • 2. bogabo 2009. november 28. 16:08
  „Kedves sila!

  A harckocsi megnevezés nemfeltétlenül utal a harctéren betöltött szerepre. Az, hogy hadrendben van pedig a mozgósíthatóságra értendő.”
 • 1. sila 2009. november 27. 21:34
  „Tisztelt Cikkíró !

  A képen látható jármű egy műszaki mentő- vontató, ha minden igaz T-55 alapokon. Ha emlékeim nem csalnak a tankosok szakzsargonban ,,HK Bikának" hívták. Lövegtornya, de talán fegyverzete sincs, úgyhogy én nem nevezném harckocsinak...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rádonyi: Utolsó segélykiáltás

Sopron - Utolsó segélykiáltás címmel tartott pénteken sajtótájékoztatót az ország költségvetéséről… Tovább olvasom