Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Harcban a mentőállomásért

Az önkormányzat az egészségügyi tárcával tárgyal annak érdekében, hogy megoldódjon a soproni mentőállomás ügye. A tervek szerint a kórház területén épül új állomása az életmentőknek.
Mint ismert, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat december 31-ig adott haladékot az Országos Mentőszolgálatnak arra, hogy megoldja a soproni mentőállomás évtizedes problémáját, miután az Árpád utcai épület munkahelynek már alkalmatlan. A történet persze ennél is régebbre nyúlik vissza: a soproni önkormányzat több éves huzavona és tárgyalássorozat után három éve hozott egy döntést, melyben felajánlott az OMSZ-nak a kórház területén egy telket. A mentőszervezet azonban, szakmai indokokra hivatkozva, nem élt a lehetőséggel.

December 1-ig haladék

Azóta is újra és újra felvetődött a probléma megoldásának szükségessége. Idén már, köztudottan politikai nyomásra, csaknem alapkőletételre is sor került az Árpád utcában (ahol a rendezési tervre hivatkozva nem engedélyezte a város az építkezést). Aztán az ÁNTSZ feltette az i-re a pontot: december 31-ig haladékot adtak, de aztán megvonják az állomás működési engedélyét.
– Az OMSZ várhat, a város nem – jelentette ki Tengerdi Antal alpolgármester, amikor a mentőállomás jelenéről és egyelőre bizonytalannak látszó jövőjéről kérdeztük. Kiderült, épp jókor. Két hét múlva a közgyűlés is tárgyalja a témát, a képviselők elé kerülő anyagban pedig a tervek szerint egy szerződéstervezet lesz, amit a város köt az egészségügyi minisztériummal. A megállapodásban – bár a részletek kidolgozása még tart – arról lesz szó, hogy a város megkezdi az új mentőállomás építését a kórház területén, az egykori patológia helyén. Annyi pénzt fordít a beruházásra, amennyit a hivatalos felértékelés szerint az Árpád utcai ingatlan ér. Ezt követően a minisztérium folytatja az építkezést – ahol információink szerint erre a célra 100 millió forint áll rendelkezésre –, az Árpád utcai telek pedig önkormányzati tulajdonba kerül.

Akik tudják, és akik nem

Minderről semmit sem tud dr. Tihanyi Katalin, az OMSZ megyei szervezetének vezető főorvosa. P még ott tart a történetben, hogy a szolgálat országos vezetőjének felajánlott az önkormányzat egy telket a Csengery utcában. A kórház területén létesülő mentőállomást soha sem tartotta jó ötletnek. Egyrészt a város szélére tervezett állomásról Sopron és térsége lakossága nem érhető el azonos idő alatt, s ezért csak a centrális elhelyezkedést tartja szakmailag elfogadhatónak, másrészt a jövőben a kórházak privatizálásra kerülnek, ám a mentés sosem. Emiatt bizonytalannak érzi a szolgálat sorsát, ráadásul tartania kell attól is, hogy a sürgősségi betegellátás ürügyén olyan feladatokat is rákényszerítenek soproni kollégáira, aminek nincsenek meg sem a pénzügyi, sem a technikai, sem a szakmai feltételei.

A tárca támogatja az elképzelést

Az Országos Mentőszolgálat budapesti központjában, Győrfi Pál kommunikációs igazgató „képben" van. Tudja, hogy újra felmerült: legyen a kórház területén a mentőállomás. „A tárgyalások erről szólnak, szempontokat egyeztetünk" – mondta. – Az egészségügyi minisztérium két főosztálya már összeállította feljegyzését a miniszterasszonynak ez ügyben. Támogatjuk a város elképzelését – tudtuk meg Szilágyi Bélától, a tárca közgazdasági, tervezési és vagyongazdálkodási főosztályának helyettes vezetőjétől. Álláspontjuk szerint a mentőállomás nagyon jó helyen lesz a kórház területén, ez a nyugati példa is. Egyébként is tarthatatlannak tartják, hogy Sopronban van egy többmilliárdos új kórház és van egy lepusztult mentőállomás. „Az OMSZ elvárásainak megfelelő mentőállomás kulcsait fogjuk a mentősöknek átadni – ígérte a minisztérium illetékese.

Korábban:

Egyelőre elmarad a mentőállomás alapkőletétele (2002-03-22) >>
Lehet új soproni mentőállomás (2002-03-24) >>
Lobbi az új mentőállomásért (2002-03-08) >>
Mentőkérdés (2002-03-21) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telítődik a patak medre

Az utóbbi napok esőzése miatt jelentősen felduzzadt az Ikva- és a Rák-patak vize, ennek ellenére… Tovább olvasom