Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Hangversenyt kap születésnapjára

Szokolay Sándor hangversenyt ajándékoz az idén 75. születésnapját ünneplő Sarkady Sándor költőnek. A zeneművészt és az irodalmárt régi barátság köti össze.

Bár az ünnepelt nagyon örül a koncertnek, ő csak időt és egészséget kérne.


– Örülök Szokolay Sándor ajándékának. Való igaz, nem mindennapi dolog, hogy valaki hangversenyt kap születésnapjára, de én kevesebbel is beérném – fogalmazott az ünnepelt, amikor arról kérdeztük, mit szólt a zeneszerző meglepetéséhez. – Elégedett vagyok az életemmel, továbbra is egészséget és néhány évet kérnék csak, hogy dolgozhassak még egy kicsit. Sopron mindent megadott, amiről csak álmodhattam: munkát, családot, gyerekeket, barátokat – mondta.

Sarkady Sándor a Debrecen melletti Sárándon született, állomásfőnök édesapja áthelyezésével kerültek a Kunságba, itt végezte középiskoláit. Tanárai hatással voltak pályaválasztására, osztályfőnökének tízéves találkozójukon már egy szonettel köszönte meg a vele való törődést.

Sokat tanult görög–magyar–latin szakos bátyjától is, aki hallgatóként Horatiust fordított. Sarkady Sándor már 11 évesen közeli barátságot kötött a versekkel, de tetszett neki a tanári hivatás is, így a szegedi egyetem magyar–orosz szakára jelentkezett. Az 1956-os forradalomban vállalt szerepe miatt csak később végezhetett, s kitüntetéses oklevelét is titokban, a tanulmányi osztályon vehette át. Lázítónak tartották, büntetésből a Dunántúlra küldték. Győrből főnöke invitálására 1960-ban került Sopronba, ahol az óvóképző főiskolán kapott oktatói állást.

Sarkady Sándor elmondta, ma is a régi írógépén dolgozik. Már gyűjti a verseket a szerkesztésre váró kiadványokba. Fotó: Magasi
Sarkady Sándor elmondta, ma is a régi írógépén dolgozik. Már gyűjti a verseket a szerkesztésre váró kiadványokba. Fotó: Magasi

– Ez az első és utolsó soproni munkahelyem. A büntetés – az, hogy a Dunántúlra helyeztek – életem legnagyobb ajándéka. Negyven évet tanítottam, több ezer óvónőt oktattam, s boldogan fogadtam, hogy irodalmi szervezőként számítottak a munkámra a városban – fogalmazott Sarkady Sándor.

˝Elégedett vagyok az életemmel, továbbra is egészséget és néhány évet kérnék csak, hogy dolgozhassak még egy kicsit˝ - mondta Sarkady Sándor.
A kiváló költő, műfordító, szerkesztő munkásságát egyre többen ismerték meg az országban. Gyermekverseit egykori hallgatói, a végzett óvónők népszerűsítették s népszerűsítik. Elégedett, noha sokak szerint írhatott volna többet is. Azzal ostorozzák, energiáit mások tanítása és a szerkesztés foglalta le. Ő mégis büszke arra, hogy szinte minden soproni költő és író első szárnybontogatásainál jelen lehetett. Legendás barátságokat kötött, dolgozott Illyés Gyulával, Weöres Sándorral, akinek portréja ma is a szobája falát díszíti. Kortársaitól a Vallomások egy városról című kötethez kért emlékeket Sopronról. Hegedűs Gézával Lackner Kristófról íratott drámát. Harminckét éve szerkeszti a Soproni Füzetek című kiadványt, más művek társszerkesztőjeként is tevékenykedik.


A koncert

A köszöntő hangversenyt március 28-án, vasárnap 16 órakor a BW Pannonia Hotel Európa Termében tartják. Közreműködnek: Altorjay Kinga (ének), Szekendi Tamás (zongora), a Kórus Spontánusz és Kocsis-Holper Zoltán, valamint a Liszt Ferenc Pedagógus Kórus Makkos Ágnes vezényletével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni mélygarázs: felszámolják a beruházót

A kisalfold.hu információi szerint tavaly decemberben kezdődött el a budapesti székhelyű SPT… Tovább olvasom