Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Hamvadó cigarettavég - Az utolsó slukkot soproni zárt helyekről is kitilthatják

Van, aki elfogadja és van, aki teljes mértékben ellenzi a dohányzást szigorító törvényjavaslatot a soproni vendéglátó - és szórakoztatóipar megkérdezett képviselői közül.

Tilos lenne zárt légterű nyilvános helyeken dohányozni a kormány törvénymódosító javaslata alapján. Amennyiben a képviselők elfogadják az előterjesztést, úgy éttermekből, kocsmákból, szállodákból is kitiltják a füstölnivalót. 

A vélemények az Országgyűlésen belül is megoszlanak, számos érv szól a tervezet ellen és mellett. A nyugatmagyar.hu egy soproni szórakozóhely, egy étterem és egy szálloda képviselőit kérdezte az esetleges szigorítással kapcsolatban.

˝Sopronban is egy más szórakozási kultúra lehet˝

- Addig nem lehet lépni, amíg nem látjuk a konkrétumokat, hiszen a pontos feltételekhez kell igazodnunk. Mivel a Dáridózó Komplexum jelenleg is átalakítás alatt van, így tudunk olyan helyet kialakítani, ahol teljesen elkülönülhetnek a dohányzók a nemdohányzóktól. Amennyiben  a törvény úgy rendelkezik, hogy így sem lehet majd cigarettázni- zárt légterű nyilvános helyen - , akkor ezt természetesen elfogadjuk, s ezzel valószínűleg egy más szórakozási kultúra lesz Sopronban is - mondta portálunknak Füzi Kriszta, a stílust váltó s nevében is megújuló Dáridózó szervezője.

˝A tervezet jó oldala: abszolút egyértelművé tenné a helyzetet˝

- A szállodákban a társadalom egy mini keresztmetszete jelenik meg, s mint a hétköznapokban, úgy minden bizonnyal a Hotel Lövérben is ellentétes reakciókat váltana ki a törvény bevezetése - kezdte portálunk megkeresésére Sándorfi Róbert igazgató, majd így folytatta:

- Egyrészt jó oldala, hogy abszolút egyértelművé tenné a helyzetet: nem lehet dohányozni az épületben. Mi eddig is próbáltuk kezelni a dohányzók és nemdohányzók között felmerülő esetleges problémákat. Ám például a bárban nehéz mit tenni, dohányzó helyiség, s a füstmentesítő berendezésünk ellenére sem lehet teljesen szűrni.

A dohányzó vendégszobák számát is csökkentetük, így a szobák kétharmada már nem az. Gondolkodtunk azon is, hogy az egész szállodára bevezetjük a tilalmat, ám természetesen nem akarjuk elveszíteni cigarettázó vendégeinket. Valamilyen formában mindenképpen megoldást kellene találni számukra a jövőben is, egy olyan kulturált helyiség kialakításával, ahol nincs étel-ital szervíz, de dohányozhatnak - mondta Sándorfi Róbert, a Hotel Lövér igazgatója.


˝Ellenzem a javaslatot, most nem kellene más országokat követnünk˝

- Rosszul - így fogalmazott Kocsis Árpád, a Fehér Rózsa étterem tulajdonosa arra a kérdésünkre, miszerint hogyan érintené vendéglátóhelyét a tervezett szigorítás. - Éttermünkben külön van dohányzó és nem dohányzó helyiség. A kialakítás igen költséges volt, a tervezet bevezetése külön anyagi veszteség lenne számunkra - mondta portálunknak a tulajdonos, majd hozzátette: - Ellenzem a javaslatot, ebben nem kellene más országokat követnünk.

- Ugyanakor, ha a szigorítás megvalósul, az természetesen a többi étteremre is érvényes lesz, ezért bízom benne, hogy a vendégkörünk megmarad. Továbbra is azt tartom megoldásnak, ahol kiépítették a külön helyiséget, ott lehessen dohányozni - zárta szavait Kocsis Árpád.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. Filtec 2011. március 04. 12:27
  „Nem tudom, mi lenne, ha az éttermekben a "hülyeségek" boltjában vásárolt FING sprayvel fújnék körbe, mert én azt szeretem, és a rabja vagyok.

  Aztán csak szívják a dohányosok.”
 • 27. norbi29 2011. március 04. 01:09
  „kedves 26
  én viszont majd látogatom a kávézót amit többször azért nem teszek mert olyan büdös van amilyen

  sokan azért nem járnak el ilyen helyekre

  bagosok füstöljenek otthon szivják a bagójukat, okozzanak rákot egymásnak jöjjenek rá amikor már csak a fél tüdejük müködik, hogy de nagy marhák voltak, ez az ő szuverén joguk,
  de nekem kaja és szorakozás közben ne kelljen szivnom a dohányfüstöt ha akarom ha nem.

  vendéglösöknek meg no para jönnek majd azok akik eddig otton maradtak a büdös miatt”
 • 26. soproni.hu 2011. március 03. 23:29
  „Ennek az egésznek a levét szerintem a kávézók isszák meg! Ma bagósok nem tudják elképzelni a kávét cigi nélkül...
  Így hát én dohányos ként biztos ki fogom hagyni a jelenlegi, heti 2-3 kávézó látogatást!”
 • 25. pkajos 2011. március 03. 20:50
  „Volt már "nekilódulás" ebben az ügyben... Dohányzó-nem dohányzó helyiség... Ahol tömeg van étterem, főznek stb... szellőzést, méghozzá jól megtervezett szellőzést kellene üzemeltetni.
  Jómagam nem dohányzom, de azt hogy így, egyszerűen megtiltják... hülyeség..
  Étteremnél előírnám, hogy legyen nem dohányzó helyiség és megfelelően szellőztetett dohányzós helyiség...

  Persze nem szellőztetnek .. 1., mert az ANTSZ-t nem érdekli 2., mert nem terveztettek, nem építettek megfelelő szellőzést.. 3., ..mert ha elszívjáka füstöt a helyére friss levegőt kellene befújni.. Télen ez hideg, valamilyen utófűtő kellene... felfűteni a beszívott kinti -5....+18 fokos hideg levegőt... Az meg energia...

  A kocsmáros elszámolhatná költségként, de olcsóbb ha nem "pazarol" - (még jobb neki, ha el is számolja..)

  Így marad a füst, az áporodott bűz, ha akarja ha nem szívni az ember...

  Szóval volna megoldás..., de mi mindent csak "szélsőségesen" tudunk kezelni...”
 • 24. Annny 2011. március 03. 18:53
  „Szerintem nem kéne ebből ennyit kihozni...Az éttermek és szórakozóhelyek,ill. kávézók alakítsanak ki teljesen elszeparált dohányzó helyeket,de ne úgy mint pl az interspar kávézóba,hogy az egyik sor dohányzó,a másik meg nem...mert ennek így semmi értelme.Kitiltani nem kéne senkit sehonnan...elszeparálni...ennyi”
 • 23. muskátli 2011. március 03. 08:13
  „Ausztriában is kötelezövé tették hogy a vendéglátó hely tulajdonosa külön termet létesitsen a dohányzó és nem dohányzó vendégek számára.
  Valahogy el kell öket különiteni. Nem tudom pontosan hány négyzetméteres kell hogy legyen a vendéglátóhely hogy ez igy megvalósitható legyen. A kisebb alapterületü helyeken pedig a tulajdonos határozza meg hogy vagy igy vagy úgy müködik. Természetesen ezt a bejáratnál táblával kell hogy jelezze.
  Eleinte ott is háborogtak de most már lassan hozzászoktak/nak.

  Az olaszoknál pedig a dohányzás vendéglátohelyeken szigorúan tiltott. Mégsem mentek csödbe a kocsmák! Ott senki sem háborog, hanem fogja a kis kabátját ha éppen befagy a se*** idö van és kimegy az ajtó elé elszivni a mérget. Ha meg végzett visszamegy. És ez igy is van rendjén, miért kell a nem dohányzónak az a büdöst beszívnia amivel a másik vendég éppen mérgezi magát?!?!
  Engem nem dohányzóként nagyon is zavart hogy mindig mindenhol füst van. Folytak a szemeim, viszkedtek, köhögtem, mégegyszer ugyanabban a ruhában nem is tud az ember elmenni bárhova, mert büzlik a füsttöl. Itt volt az ideje az ilyen rendelkezésnek, nagyon is jó ötlet!
  Csak igy tovább. Aki meg mérgezni akarja magát az csinálja, de ne mások kárára!”
 • 22. Péy 2011. március 02. 23:08
  „A legjobb a Sopron Pláza. Hatalmas táblákon hirdetik, hogy tilos a dohányzás, de a kedves osztrák vendégek úgy fu
  jják a füstöt mint a gyárkémény. De mindenki tesz rá!”
 • 21. Filtec 2011. március 02. 21:41
  „Re: #16 "A vendéglátó helyeken különben kötelezően van elkülönített nemdohányzó helyiség. Aki nem füstöl ezt a részt keresheti fel."

  A Höflányi utcában az Árkád-sörözőben is van ilyen helység. Ha ott eszünk a belső helységben, akkor is tök bagó szaga lesz a ruhánknak.
  Ráadásul a sört úgy hozzák ki, hogy már a pultnál kinyitják. Ezek nem jártak vendéglátó suliba?


  Fehér Rózsa:
  "Éttermünkben külön van dohányzó és nem dohányzó helyiség. A kialakítás igen költséges volt,..."
  Mi volt ott költséges? Ráadásul abban a dohányzóhelységben - kb. 10 éve ott van- állati büdös kajaszag is terjeng.”
 • 20. manus-Fertő 2011. március 02. 20:10
  „16. wily13 2011.03.02. 18:18 ----------Nem kötelező füstös kocsmába járni.............IGY VAN!! TEHÁT HA SEHOL NEM LEHET BAGÓZNI,NEM LESZ FÜST A KOCSMÁBA.ERGO:NEMJÁRUNK FÜSTÖS-KOCSMÁBA,AHOGY ÍRTAD.LOL”
 • 19. Kukac40 2011. március 02. 20:02
  „Ebben soha nem lesz igazság. Lehet azt is nézni, hogy mennyibe kerül a dohányos gyógyítása, de lehet úgy is, hogy mennyi pénzt takarít meg a halálával. A dízel autókat környezetbarátnak hívják, pedig kormot termelnek ami rákkeltő. A kávé legalább olyan káros mégsem tiltják. Az alkohol családokat tehet tönkre, mégsem korlátozzák a kocsmák, kimérések számát. Hány ilyen példát lehetne mondani? A városban szmog van, hála remek közlekedéshez értő város vezetésünknek. Jelenleg a dohányzás a legnagyobb gond a városban? Ha nem gyártanának dohányárukat mennyi bevételtől esne el az ország? Mennyivel emelkedne a munkanélküliek száma? Mennyivel kevesebb sport támogatás lenne? Nem biztos, hogy egy tollvonással el lehet ezt nálunk is intézni úgy mint az Eu-ban.”
 • 18. barca10 2011. március 02. 19:32
  „Hát éppen ezt próbáltam én is elmondani! Minden vendéglősnek legyen már joga eldönteni, hogy a saját éttermében vagy kocsmájában engedi-e a cigizést! Aki úgy gondolja, hogy nem szeretne cigifüstöt szívni ebéd közben, az keressen fel olyan éttermet, ahol nem szabad dohányozni. Mellesleg a legtöbb étteremből hazatérve én akkor is kimosom a frissen felvett ruhámat, ha nem cigiznek, mert kaja szaga van.
  Másrészt elég szánalmas dolog csak azért beírni egy étterem panaszkönyvébe, mert átszáll a cigarettafüst a másik asztaltól. Ha jól tudom, még nincs betiltva a dohányzás. Én gyakran járok a Fórumba, szerintem akkora az a hely, hogy lehet olyan asztalt találni, ahol nincs füst. Mi sem dohányzunk, zavar a cigifüst, mégsem írok be a panaszkönyvbe, mert enni járunk oda, az viszont kifogástalan. Nyáron meg ott a terasz.
  Valaki említette a Fehér Rózsát is, na ott például nemhogy külön teremben, hanem külön épületben van a dohányzó terem. Azzal mi a probléma?
  Megjegyzem, akkor ne járjunk kocsival, ne tüzeljük el a szemetet, ne igyunk pet palackos üdítőt, ne mossunk mosóporral stb.stb. Passzív módon ezekkel mind-mind az egészségünket károsítjuk. Meg sok más sz.a.r...ral, amibe nem gondolunk bele.”
 • 17. Gabika22 2011. március 02. 18:52
  „16! Minden szavad igaz!”
 • 16. wily13 2011. március 02. 18:18
  „Kedves 5-ös az lesz.
  hazamegy és otthon füstöl a gyerekeinek ,családjának mert máshol nem gyújthat rá!
  A vendéglátó helyeken különben kötelezően van elkülönített nemdohányzó helyiség. Aki nem füstöl ezt a részt keresheti fel.
  Érdekes eset: Saját házam,saját kocsmám és nem gyújthatok rá!Akinek nem tetszik,hogy füstölök ne jöjjön be!!
  Nem kötelező füstös kocsmába járni.”
 • 15. ÁrtatlanBárányka 2011. március 02. 17:58
  „Csatlakozom, szerintem is tiltsák meg!
  A sok féleszűnek, amelyik meg nem ért egyet a dologgal kéretik kiszámlázni egy-egy tüdőrákos pali kezelésének költségeit egy összegben!!!!!”
 • 14. norbi29 2011. március 02. 15:14
  „helyes
  ráadásul még környezetkimélő is, mivel nem egyszer egy étteremből szórakozóhelyről hazajövet a friss ruhát máris lehet a szennyesbe dobni olyan büdös bagószagu lesz.”
 • 13. infravöröslódobogás 2011. március 02. 13:53
  „egyébként meg evés után egyböl rágyujtani még gyomor rákot is okoz xal a dohányosok helyébe kétszer meggondolnám hogy kaja után rágyujtsak!”
 • 12. öröksoproni 2011. március 02. 13:48
  „És nem tudom mit sírnak-rínak a vendéglátósok: külföldön sem mentek tönkre tömegestől. Főzzenek jól, az emberek enni mennek egy étterembe, nem dohányozni.”
 • 11. öröksoproni 2011. március 02. 13:46
  „Gabika22
  Aki piál meg drogozik, az a saját szervezetét mérgezi, aki dohányzik, másokét is. Ha a dohányosok másokkal is törődnének, nem csak a sznevedélyükkel, nem kellene ilyen rendelkezéseket hozni.”
 • 10. lakatos.alajos 2011. március 02. 13:41
  „7. bobonak:

  Ahol jol el vannak kulonitve ott mukodik, de ahol csak egy masik teremben van es a ket terem kozott nincsen ajto, akkor teljesen mindegy. Forum pizzeriaban hiaba van elkulonitve a fust szepen szall at a nem dohanyzokhoz. Irtunk is a panaszkonyvbe... Masreszt az lehet hogy a dohanyosok eves kozben nem dohanyoznak, de eves utan es elott igen es ez a legroszabb en meg kajalok, de ok mar szivjak... undorito es hanyingerkelto hogy masnak a szemetet kell szivnom.

  9. barca:

  a cigi olyan mint a kave, suti es az edesseg... ez lehet hogy igy van, de a passziv kavezastol, passziv sutizestol es passziv edesseg nassolastol nem fogok tudorakot kapni....

  Nem koteleznek senkit arra hogy szokjon le. Szivd csak otthon mergezd a gyereked, csaladodat de ne az en gyerekem es az en csaladomat!

  Amit irtal hogy a cigizoknek egy kabint csinalni teljesen jo otlet. Sok helyen mukodik mar igy.”
 • 9. barca10 2011. március 02. 12:58
  „Kedves 5.hozzászóló!
  Éppen erről beszélünk! Teljesen elkülönített dohányzó részről, aki nem akar nem megy be, így nem mérgezik a cigifüsttel! A dohányosoknak a cigi olyan, mint másnak a kávé, a süti, vagy édesség. Nem kötelezhetnek senkit rá, hogy szokjon le róla. A következő lépés az lesz, hogy a vegetáriánusok kitiltatják a húsevőket??? Szerintük az is káros. Ennek soha nem lesz vége.
  A minap láttam Eisenstadtban az EZE-ben (Merkurnál): az előtérben van egy bár, a bár mellett egy tusolókabinnak látszó dolog, ami a cigarettázó hely. Tök mókás, hogy benn állnak és szívják, de de működik benne valami légtisztító és nincs benne füst!!! Találtak megoldást, nem tiltják ki a bevásárlóközpontból a dohányosokat! Ja és mellette egy étterem van, ahol szintén nem lehet bagózni.”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korszerű berendezés a hegykői fogorvosi rendelőben

Új fogorvosi széket adtak át a hegykői szakrendelő számára. A fejlesztés 5,5 millió forintba került.… Tovább olvasom