Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Hamlet: Politika és erőszak a színpadon

Sopron - Nemcsak vígjátékot, hanem klasszikus drámát is elbír a soproni Petőfi Színház színpada. Shakespeare Hamletje tetszett a szombati premier nézőinek, Kerényi Imre újításai viszont megosztották a publikumot.

Igen, igen! Lehet komoly drámával sikert elérni Sopronban! Szombaton megdőlni látszott az a régi elképzelés, hogy csak könnyed, szórakoztató darabbal lehet a nézőt színházba vinni. Shakespeare Hamletje nagy tapsot kapott. Igaz, a soproni nézők híresek udvariasságukról, itt darab ritkán bukik meg. Aki végigüli az előadást, az jól nevelten tapsol is...
A szünetben még azt találgatták sokan, vajon forog-e sírjában a jó öreg angol zseni a Kerényi Imre rendező által kissé átformált, modernizált dán királyi cselszövés magyarosított, aktuálpolitizált variációjától.

A különböző módon gyászoló anya (Piros Ildikó) és fia, Hamlet (Viczián Ottó), a trónbitorló Claudius (Nemcsák Károly) másként értelmezik az igazságot és annak következményeit is.
A különböző módon gyászoló anya (Piros Ildikó) és fia, Hamlet (Viczián Ottó), a trónbitorló Claudius (Nemcsák Károly) másként értelmezik az igazságot és annak következményeit is.

A darab végére beletörődtünk az erőszakba, s rájöttünk: egy valódi mesterművet tulajdonképpen nehéz elrontani. De én nem szeretem az erőszakot, szó nélkül hagyni sem. Márpedig rajtam Kerényi erőszakot tett azzal, hogy Shakespeare drámáján keresztül a budapesti Kossuth tér elhíresült kordonját keverte össze a dán király várával, s a Hamlet apját megölető, a trónt cselszövéssel, ármánnyal bitorló Claudiusból Gyurcsány-paródiát kreált. A műsorfüzet is adott előzetes útmutatót, értelmezési segítséget: a Hamlet felirat alatt a Parlament épülete, előtérben a kordon, rajta a magyar nemzetiszínű szalag. De a színen rendre feltűnő rohamrendőrök, ballonkabátos besúgók, s a fő díszlet, a kordon sem hagyott kétséget az üzenet felől. Rendben, Kerényinek ez jutott eszébe az angol klasszikusról. Aki hozzá hasonlóan gondolkodik, annak valószínűleg kézenfekvő a párhuzam. De mi van azokkal, akik nem pont így érzik? Nos, őket sújtja az erőszak.

Ennek ellenére jó volt szombaton este a soproni színház nézőterén ülni. Ez többek között Viczián Ottónak volt köszönhető, aki igazi, klasszikus, emberi Hamletet formált meg. Hatalmas munkája, energiája fekhet e teljesítményben a fiatal színésznek. Tisztelettel nyúlt a feladathoz, de önmagát is adta hozzá. Joggal kapott nagy, elismerő tapsot. Nem tudott viszont túllépni saját korlátain Nemcsák Károly. Vagy a rendezői utasításnak felelt meg azzal, hogy mozdulatai, hangszíne, mimikája, gesztusai mind eltúlzottak, görcsösek voltak? Huszti Péter shakespeare-i Polonius volt, és kellemes meglepetést szerzett az Opheliát megformáló Magyar Tímea is.

„Az angol klasszikus, Shakespeare zseniális drámájáról nehéz lenne újat mondani" – olvasható a Hamlet műsorfüzetében. „Nem is kell megpróbálni" – tette hozzá a fogalmazó, s ebben tökéletesen egyetértek vele.

Olvasóink írták

 • 13. Dana 2008. december 07. 22:48
  „TancsKaszabel-nek:

  Ez kétségtelen. És mivel bőven rendelkezem hiányos ismeretekkel a témában, meg is fogadom a tanácsát a tanulmányozással kapcsolatban. Ami Kollár Istvánt illeti, az ő személyével kapcsolatban is csupán részleges információkkal rendelkezem (már amennyiben egyre gondolunk), így nem is egészen értem hogy került ő képbe?
  Viszont, hogy én kinek illetve minek a pártján állok? A művészet és a tehetség pártján. Éppen ezért mondom azt, hogy politikai tartalom ide vagy oda - amit nem kétlek, hogy megjelenik az előadásban, bár be kell valljam, nekem nem fájt ilyen formán -, nem inkább arról kellene beszélgetünk, hogy láttunk egy színdarabot - ami a gyönyörű Arany fordítást használva, rendezésileg pedig a drámának épp azon részeit megragadva, amelyek még érthetőbbé teszik az alapművet -, amely mögött elég nyilvánvalóan nem kevés munka áll! A színészi alakítások igazán figyelemreméltóak, (szívesen kiemelnék egy-kettőt), a díszletek ötletesek, a jelmezek szintén. Miért nem ezekhez hasonló kérdéseket vitatunk meg, ha már egy színdarabot van szó? Minden politikai, kritikai és egyéb visszhang sem csorbíthatja a Hamletben közreműködő művészek munkáját, tehetségét!”
 • 12. TancsKaszabell 2008. november 25. 20:51
  „fkzé-nek(10.) :
  Már a megszólítás is problémákat vetett fel , mert Én vagyok aki vagyok, de hogy kik a többiek, hát azt nem tudom.
  Ön tudja?Kivel vitatkozik Ön? Egyáltalán vitatkozik Ön?
  Bár a "nektek" " titeket" kifejezések némileg óvatosságra intettek, mégis válaszolok Önnek.
  Biztos ,hogy érdekli a nézők véleménye?
  Saját véleménye majd akkor alakul ki a tárgyban ha megnézte az előadást.
  Ön leírja a véleményét ! Na, akkor kezdődik a vita.
  Az alkotók szabadsága szerintem, nem határtalan.Ott van vége ahol a nézők érdekei kezdődnek,mert a nézők nem
  médiumok,nem "célszemélyek" különösen nem, egy alantas eszközöktől sem mentes politikai játszmában. Bizony !
  Önnek kifejezetten javaslom a darab megtekintését, hiszen Önnek nem kell túllépnie a korlátain , egysíkú nézetein.
  Hogy a "többieknek" minderről mi a véleménye továbbra sem tudom.

  Dana-nak( 9.):
  Amiért ezeket az elismeréseket kapta ma sem vitatott! Én sem vitattam.Amit most felrónak neki az az " írás tudók felelőssége",nála ennek a hiánya.
  A kaposvári színház előadását nem láttam.Tudom miről, illetve kiről szólt a darab.Ennek az ügynek jelentős iratanyaga van,s azok keményen ellenállnak
  az aktuálpolitikai átértelmezéseknek,pedig az érintettek már nem is élnek.Javaslom, tájékozódjon Ön is.
  Én Kollár István oldalán állok! És Ön hol áll?”
 • 11. xen 2008. november 23. 20:02
  „undorító....”
 • 10. fkzé 2008. november 23. 08:42
  „TancsKaszabell és a többieknek!!!

  Tényleg azt gondoljátok, hogy a színház attól szentély, hogy csak nektek tetsző darabokat játszanak, csak a megszokott dolgokat, csak azt, amit vártok és meg tudtok emészteni és felháborító, amikor kizökkentenek titeket a megszokott és kényelmes színházi világotokból!
  Tényleg azt gondoljátok, hogy a színháznak egy merev, kiszámítható, óvatos és mindenkihez alkalmazkodó kifejezési formának kell lennie?! Óriásit tévedtek!!

  Én, amikor színházba megyek, azt várom, hogy felkavarjanak, hogy elragadjanak a színészi játékok, az egyéni és összteljesítmények, a darab mondanivalója és nézők véleménye. Szeretem, ha meglepődöm és új dolgokkal, értelmezésekkel találkozom.
  Örülök, hogy vannak emberek, akik hozzá mernek nyúlni, ilyen klasszikus darabokhoz és merik saját értelmezésükben színpadra vinni, mernek mai környezetet és mondanivalót adni neki, hiszen emberek ez csak egy kép a máról és tegnapról.

  Lépjünk már túl a saját korlátainkon, egysíkú nézeteinken és jobb vagy bal oldali szemüvegünket is tegyük félre, ideje lenne már mert ezek annyira jellemzőek ránk, Magyarokra.

  Igen, legyen továbbra is egy szentély a Színház, ahol az alkotók szabadsága semmilyen korlátba nem ütközhet- a nézőkébe sem-, ahol mindent ki lehet fejezni és megmutatni, ahol az nézők nem "jobbosok" és nem "balosok", hanem színházrajongok, akik kellő kritikával fogyasztják az előadást és ami ízlik azt habzsolják ami nem azt a kóstolás után nem eszik tovább, mert nekik nem ízlik de nem veszik el a többiek étvágyát.

  Egy szerény vélemény, egy olyan embertől, aki még nem látta, de most már biztos, hogy meg fogja nézni a lehető leg hamarabb!”
 • 9. Dana 2008. november 22. 17:17
  „Ne haragudj, Te hogy beszélhetsz így egy KERÉNYI IMRÉRŐL?! Minden politikai ellenérzésedet félretéve, attól még, hogy nem éppen a Te ízlésedet szolgálta ki a darab, nem gondolom, hogy ilyen jelzőket kellene használni egy Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Kiváló és Érdemes művészre, aki nagyszerű igazgatója volt a Madách Színháznak, valamint vezető tanára a Színház- és Filmművészeti Főiskolának - hogy más érdemeit ne említsek! Azért vigyázzunk a szavainkra, ha lehetséges!

  Arra, hogy a politikának nem a színháza a színtere, annyit mondanék, hogy például a kaposvári Csiky Gergely Színház kapcsán én valahogy másra emlékszem...”
 • 8. valaki13 2008. november 22. 11:51
  „TancsKaszabel!!

  NANÁ!!

  A SOPRONI SZÍNHÁZ TÖRZSKÖZÖNSÉGE NINCS EHHEZ SZOKVA - CSAK MUSICELHEZ, OPRETTHEZ STB. - IDE JUTATTA ŐKET A PRO KULTURA Kht!”
 • 7. thurvj97 2008. november 22. 09:59
  „Mit lehet várni egy begőzölt Kerényitől? Ezt!Az egykor komcsi rendezvények szervezője már önmagát is hátba bökné! Szánalmas egy pali!”
 • 6. TancsKaszabell 2008. november 20. 18:05
  „Hát végül is, nem éreztem jól magam!
  A közönség egy része tétován tapsolt.Megfordult az agyamban,hogy ebből elég volt!A hely szelleme,a neveltetésem pedig a székhez szögezett és feszengtem tovább.A nézők ide oda tekintgettek,hát mi is történik itt? Az összenézegetés abbamaradt ,már értették a "művészi" törekvést,nem kellett megkérdezniük a rendezőt szándékairól,mint Ön- a nagy szakértő- megtette.Az áthallások eléggé didaktikusak voltak.Láttam néhány önfeledt elismerő tekintetet is.
  Mi szegény halandók nem vagyunk szinikritikusok,Ön sem,annak ellenére hogy "évi min. 30 színházi előadást nézek meg kül-és belföldön , úgy érzem , tudok összehasonlítást tenni."!Nekem úgy tűnik nem tud!Az ilyen sanda politizálásnak nem a szinház a megfelelő helyszín,inkább a Kossuth tér Ott is, csak a kordonon belül a "forradalmárok" között!
  Irigylem Önt,hiszen az sem zavarná ha OV -t jelenítették volna meg.Akkor is lelkesen tapsolt volna.Kabarét tűzött műsorára a színház?Ön megbízható védelmezője ennek az alkotói szabadságnak?Ez az ember a fidesz részére is vállalhatatlan már.
  Kinek köszönhetjük ,hogy "művészetével" a városunkat közhangulatát lázítja.Nincs elég gondunk,bajunk?
  Én és sokan mások is nem ezért járunk színházba.A színház egy kultúrember számára egy szentély,az én számomra is!!Engem és sok más nézőt is szabályosan terrorizáltak,mintegy bevontak a mocskolódásba,ez is valami rendezői ötlet?
  Ön ezzel is egyetért?Ez alkotói szabadság?Önnek és hasonló gondolkodású nézőknek lelkes tapsolás volt a válasza?Szerencsére ez a taps nem egyöntetűen volt "lelkes".

  ,,Az angol klasszikus, Shakespeare zseniális drámájáról nehéz lenne újat mondani" - olvasható a Hamlet műsorfüzetében. ,,Nem is kell megpróbálni" - tette hozzá a fogalmazó, s ebben tökéletesen egyetértek vele.

  Igen Biczi Úr :
  "a Fodor Tamás vezette városvezetés már a színházat is saját politikai eszméinek hirdetésére használja."”
 • 5. dana 2008. november 19. 21:32
  „Teljesen igazad van, SAmu, örülök, hogy van, aki így látja!”
 • 4. mindigatutit 2008. november 19. 11:55
  „attól függ melyik oldalon ülsz!”
 • 3. SAmu 2008. november 18. 22:25
  „A darab rendezőjének ötlete, eredetisége, hogy a gonosz és ostoba király, Claudius= Gy.F. Miután felismertem, megkéredeztem Kerényitől, hogy nem tévedtem -e. Ő mondta, hogy jól ismertem fel.
  Örüljünk annak, hogy a sok gügye , avitt , gyermeteg vígjáték után végre valaki bátran újraértelmez egy klasszikus drámát és felfedezi benne a mai kort idéző áthallásokat.
  Én - legalábbis - kellemesen csalódtam .”
 • 2. xen 2008. november 18. 21:27
  „Gyurcsány paródia?
  Nem ő véletlenül az ország miniszterelnöke?
  Talán szólni kellene a kalapos hölgynek....”
 • 1. Csabazs 2008. november 18. 15:14
  „Kerényi Imrétől más nem is volt várható!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bábeli zűrzavar

Sopron - Bábeli zűrzavar címmel hétfőn kezdődött a Szent Orsolya-iskola négynapos idegen nyelvi… Tovább olvasom