Kisalföld logö

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 9°C | 17°C Még több cikk.

Hamis festményekkel üzletelt

Felfüggesztett börtönbüntetést kapott a műkereskedő, az ítéletet ma emelik jogerőre.

Üzletszerűen elkövetett, jelentős kárt okozó csalás és sikkasztás miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek egy soproni férfit, aki zavaros kölcsönügyletek és hamis festmények miatt állt bíróság elé.

A dr. Szabó Magdolna soproni bíró és tanácsa elé került 28 éves fiatalember története öt éve kezdődött.

Kölcsönökkel

A régiségekkel, festményekkel, bútorokkal kereskedő férfi üzleti tevékenységéhez kölcsönöket is felhasznált. Például 2002 júniusában, augusztusában, októberében – közvetítőn keresztül, illetve közvetlenül – egy ismerősétől összesen 2,8 millió forintot kapott azzal a megbízással, hogy forgassa meg a pénzt, de a kamatokat rendszeresen fizesse.

Először fizetett

Az átvett összegből először 2003 januárjában fizetett meg százezer forintot, majd májusban egy Vaszary Jánosnak tulajdonított festményt szánt fedezetül a kölcsönadónak, mellékelve egy aukciós ház Vaszary-képeket is tartalmazó katalógusát. Ebben a Vaszary-festmények értéke a tartozás fennálló összegét ugyan meghaladta, de a szakértők utóbb megállapították: a kép nem Vaszary alkotása, a festmény szignója nem eredeti aláírás, azaz a mű forgalmi értéket nem képvisel. A régiségkereskedő a kölcsönadó testvérétől is kapott 2002-ben 2003. januári lejáratra egymillió forintot, de másokkal is kötött „üzletet" műkincsvásárlásra.

Fedezetül autó

A kölcsön fedezetéül a fiatalember rendre felajánlotta Rover személygépkocsiját, bár ennek ténye soha nem került a forgalmiba. Sorra kiderült, hogy az átadott Rippl-Rónai-festmény, a Szőnyi István-alkotás és a Czóbel Béla-kompozíciók hamisak. A műkincskereskedő sokáig azzal az illetővel sem számolt el, aki megbízást adott neki Borsos Miklós Egry József fejét ábrázoló bronzszobrának értékesítésére. Az ügyek menthetetlenül a bíróságon kötöttek ki. A műkereskedő időközben minden sértettet kifizetett. Talán ez is közrejátszhatott abban, hogy a férfit halmazati büntetésül egy év három hónap börtönre ítélték, annak végrehajtását azonban három év próbaidőre felfüggesztették. A 213 ezer forint bűnügyi költség megfizetése is a férfit terheli. Az ítélet ma válik jogerőssé, kivéve a hamisítványok elkobzására vonatkozó rendelkezést, amely ellen fellebbezett a vádlott.

Gosztonyi Miklós

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alacsonyabb áron sincs érdeklődő

Meghirdették az apartmanházat, de a piac nem reagál a kísérletekre. Tovább olvasom