Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Hamarosan irány a Mars!

507-en regisztráltak - Elkezdődött a Soproni Nyugdíjasegyetem. Fotók.

Az első magyar műhold, a Masat 1 meglepően csekély méretekkel – 10x10x10 centiméter – rendelkezett, mégis fantasztikus képeket továbbított az űrből. Majdnem három évig működött, idén lépett vissza a légkörbe. Több mint ötvenezer űrszemét borítja a kozmoszt, azaz ennyi öt centiméteresnél nagyobb haszontalan tárgy kering a Föld körül. Ez év nyarán Sopronban rendez a fiatalok számára űrtábort a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT). Ilyen és ehhez hasonló érdekességek hangzottak el a Soproni Nyugdíjasegyetem tavaszi szemeszternyitó, nagy tapssal jutalmazott előadásán.

Elkezdődött a Soproni Nyugdíjasegyetem. Fotók: Nyikos Péter

Dr. Bacsárdi László egyetemi docens, a MANT főtitkára „Földközelben a világűr – avagy hogyan változtatja meg mindennapi életünket az űrkutatás?" című értekezésében a műholdak felvételeinek hasznosságát is ecsetelte: így például a Szahara növekedése vagy az Aral-tó apadása különféle következtetések levonására nyújt módot.

Szó esett a Mars-utazásról is: 2020 és 2030 között 700 önkéntes jelentkező közül 7–14 ember egyirányú jegyet kaphat a Marsra, küldetésüket pedig mint egyfajta ValóVilágot fogják közvetíteni. (Az előadásról részletesebben a Kisalföld március 11-i száma Ezüstkor rovatában olvashatnak.)

A program elején az NYME és a Kisalföld mint szervezők nevében prof. dr. Faragó Sándor rektor és Bódvai Ildikó szerkesztőségvezető üdvözölte a régi és az új hallgatókat. A rendezvénysorozatra ötszázheten regisztráltak.

– Lenyűgöző előadásnak lehettünk szem- és fültanúi, sok érdekességet tudhattunk meg igen élvezetes előadói stílusban – mondta Varga Pál soproni nyugdíjas gépésztechnikus.

– Unokám, Soós Bálint a NASA középiskolásoknak kiírt világversenyét megnyert soproni Széchenyi-csapat tagja volt, így annál inkább érdekelt a téma.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napi bosszantó - Illetéktelenek állnak be a bérelt parkolóba Sopronban

Olvasónk nagyon felhúzta magát, amikor ügyet akart intézni, de a bérelt parkolóba nem tudott… Tovább olvasom