Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Halotthamvasztó: A népszavazás visszamenőleg nem érvényes

A Soproni Városi Ügyészség vizsgálata szerint nem történt törvénytelenség az Ebergőcre tervezett halotthamvasztó építési engedély kiadása közben.

Mint arról portálunkon többször beszámoltunk a Nyugat- Magyarországi Regionális Halotthamvasztó Kft. tervei szerint Ebergőcön épít halotthamvasztót. A helybéliek egy csoportja ennek kapcsán 2009-ben népszavazást kezdeményezetett. A megjelentek nemet mondtak a létesítményre.

A nép akaratának megfelelően az önkormányzat tavaly június 23-án módosította a helyi rendeletet.

A halotthamvasztóra a soproni önkormányzat jegyzője még a népszavazás eredményének hivatalossá válása előtt adta ki az építési engedélyt. Így fordulhatott elő az a csavar, hogy bár a helyiek ellenzik, mégis megépülhet a krematórium.

Az ügyészség arra a megállapításra jutott, hogy az engedélyek kiadásánál minden törvényes volt.
Az ügyészség arra a megállapításra jutott, hogy az engedélyek kiadásánál minden törvényes volt.


Az engedély kiadásának törvényességét a napokban vizsgálta meg a Soproni Városi Ügyészség. Arra a megállapításra jutottak, hogy minden szabályos volt.

- A népszavazás eredménye mindig előre mutató, a jövőre nézve kötelező , azaz nincs visszaható hatálya, ugyanis ez a jogbiztonságot veszélyeztetné - mondta el Riba Katalin, a megyei főügyészség szóvivője.

Olvasóink írták

 • 8. muskátli 2010. március 26. 07:55
  „Akkor a hamvasztandókat is meg kell kérdezni a népszavazáskor. Ez hogy hogyan müxik, azt Sopron jól tujda. 1921-ben is a halottak szavaztak arról, hogy Sorpon Mo. vagy Ausztria legyen! Talán a halottak megmondják, hogy hol is akarnak elhamvaztva lenni :) És végülis nekik joguk van hozzá, hogy elmondják a véleményüket. Az élöknek meg semmi közük hozzá, ez tipikus Mo.”
 • 7. Mankapunka 2010. március 25. 14:54
  „tudtátok,hogy míg éjjel hamvasztanak,addig neapközben pedig hamubasült pogácsát csinálnak ugyanott???”
 • 6. Ovinkor 2010. március 25. 13:08
  „Én értem a felháborodást, de az engedély kiadása után tényleg nem lehet népszavazást tartani, ez alapvetően sértene egy sor jogi elvet, amelyek azért jól-rosszul mégiscsak keretet adnak az életünknek. Lehet, hogy előbb kellett volna eszmélni. Mindez független attól, hogy milyen hatásokkal jár a hamvasztó, nekem sem pozitív, sem negatív véleményem nincs róla.

  Szerintem amúgy az égető széndioxidon kívül mást nem fog a légtérbe engedni, bár én sem örülnék, ha ilyen lenne a szomszédban.”
 • 5. Tapmancs 2010. március 25. 09:48
  „Ennél szarabb helyet keresve sem találhattak volna. Van rengeteg olyan hely a megyében is ami messze esik lakott területektől. Ott nem hiszem hogy sok embert zavarna. Na de 3 majdnem összeépült falu, plusz egy wellness-szálló közvetlen közelébe?! Az ott élők akarata meg igenis az elsődeleges kell hogy legyen.”
 • 4. cucci 2010. március 25. 09:18
  „Hát igen, ebben az országban mindent lehet annak, akinek pénze van. Ott a "jog". Megmondom őszintén, meglepődtem volna, ha az első fok ítélete nekünk kedvez. Egy hivatal sem vágja maga alatt a fát. Azt viszont nem értem, hogy miért nem tűnt fel senkinek, hogy ez a cég nem is működik, megtalálni sem lehet a bejelentett székhelyen, ill. telephelyen. Az biztos, hogy ez itt még nem a VÉGE.
  Minden kis faluban élő embernek azt tanácsolom, hogy nézzen a polgármester és a képviselőtestület körmére, ne hagyjon rá minden döntést, mert így jár mint mi. BÁR HANGSÚLYOZOM, NINCS VÉGE!!!!!”
 • 3. magasi 2010. március 25. 08:59
  „Azt hiszem ezt talán sokan nem tudják, de ez a létesítmény nem csak Ebergőcöt érinti, sőt talán őt a legkevésbé. A Kislózs-major, Röjtökmuzsaj muzsaji része, a Szidónia Kastélyszálló sokkal inkább érintettje ennek.Többször jártam már arra, és úgy vélem ezek tények. Az, hogy egy bizonyos, ebben érdekelt néhány ember eldöntse a körzetben élők helyett ennek a létesítménynek a félépítését, több mint felháborító. Amikor a legelején meghozták döntésüket, tudniuk kellett volna, hogy ezt ők egyedül nem dönthetik el. Felháborító! Nem hiszem, hogy ez a hely lenne erre a legmegfelelőbb. Még valószínű Ebergőc területén is lett volna más alkalmasabb hely, mint a forgalmas főút mellett, a Szidónia Kastélyszállótól néhány méterre. Amit talán sokak nem érthetnek, ennek a környéknek a "szüzességét" veszik el ezzel a létesítménnyel, mert eddig semmilyen kéménnyel rendelkező, vagy bármilyen anyag kibocsátására alkalmas üzem nem volt a környéken.”
 • 2. Tapmancs 2010. március 25. 08:35
  „Miért Sopron jegyzője adja ki az engedélyt egy Ebergőcön épülő dologra?

  Amúgy meg ebben az országban mindig minden szabályos, jogszerű, törvényeknek megfelelő. Amennyiben mégsem, akkor: felelős nincs, retorziók nincsenek, és minden folytatódik ugyanúgy.”
 • 1. tódi 2010. március 25. 07:49
  „Jogi bűvészkedés.

  A Varsói Szerződést is felbontották , ezt is fel lehet .

  - bármikor -”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akciók a közbiztonságért Sopronban

A közbiztonsági háló program keretében újabb összehangolt rendőrségi akciót tartottak a soproni… Tovább olvasom