Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Hallgatókat vár az USA

Sopron - Ösztöndíjakról, csereprogramokról tartott előadást Sopronban Robert R. Mearkle, az amerikai nagykövetség alkonzulja, aki a térségben élő amerikaiaknak is tájékoztatást nyújtott.

Csereprogramokról tartott előadást az amerikai nagykövetség

Sopronban, a Nyugat-magyarországi Egyetemen tartott előadást Robert R. Mearkle, aki az amerikai ösztöndíj- és továbbtanulási lehetőségekkel kapcsolatos információkat osztotta meg a hallgatókkal.
Szervezetünk segítséget nyújt mindenkinek, aki hallgatóként vagy pedagógusként szeretne egy vagy több szemesztert eltölteni az USA-ban.

– Információs rendszerünkkel segíteni tudunk az iskola és a megfelelő ösztöndíjprogram kiválasztásában. Léteznek kormányzati, valamint nemzetközi szervezetek, illetve egyetemek által kínált programok.

Az alkonzul beszélt az úgynevezett Fulbright-csereprogramról is. Ebben a világ 145 országa – köztük Magyarország – is részt vesz.

Robert R. Mearkle szerint januártól életbe lép a vízummentesség a magyar állampolgárok számára. Fotó: Magasi Dávid
Robert R. Mearkle szerint januártól életbe lép a vízummentesség a magyar állampolgárok számára. Fotó: Magasi Dávid


– Felsőfokú végzettséggel és megfelelő nyelvtudással rendelkező magyarok pályázhatnak, akik az USA-ban szeretnének tovább tanulni, oktatni vagy kutatni – tette hozzá Robert R. Mearkle. – Pályázni a tudomány bármely területén vagy művészi ágban lehet, a program anyagi támogatását az Egyesült Államok és a részt vevő országok biztosítják.

Az amerikai nagykövetségen tanulmányi tanácsadás is működik. Itt nemcsak a megfelelő iskola kiválasztásában segítenek, de különböző – ösztöndíjhoz szükséges – vizsgák szervezésével, pályázati segítségnyújtással is foglalkoznak. – Sok esetben támogatás is elnyerhető a külföldi szemeszterre – folytatta az alkonzul.

– Reményeim szerint januártól életbe lép a vízummentesség a magyar állampolgárok számára. Ez turistákra vonatkozik, a tanulóknak – és a munkavállalóknak – azonban ezután is szükségük lesz vízumra. Fontos tudni, hogy a tanulóvízum megszerzése nagyon egyszerű és szinte minden igénylő megkapja.

Az alkonzul a térségben élő amerikai állampolgárok ügyintézésében is segített. Többek között útlevél-meghosszabbítási, adóbevallási és állampolgársági kérdéseket tettek fel az érdeklődők. A konzulátus ugyanis évente egyszer felkeresi azokat a váro-
sokat, melyekben amerikai állampolgárok élnek. Sopronban közel harmincan éltek a tájékozódási lehetőséggel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belehalt sérüléseibe a megvert hajléktalan

Sopron - Belehalt sérüléseibe A. Károly (56 éves) soproni hajléktalan, akit társa szombaton… Tovább olvasom