Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Hallgatók álmodták meg a Deák teret

Az Alkalmazott Művészeti Intézet hallgatói csoportja ötödik alkalommal rendezte meg a Workshopron Műhelynapokat. A Deák teret tervezték át élőbbé, úgy hogy mindenki megtalálhassa benne a helyét.
A Nyugat–Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének önálló hallgatói csoportja idén ötödik alkalommal rendezte meg a Workshopron Műhelynapokat. A csoport nyitott diákszerveződésként azzal a céllal jött létre, hogy az évente megrendezésre kerülő összművészeti napokat az intézmény keretein belül megszervezze. Az idei év egyhetes workshopjának témája a Deák tér revitalizációs terve, melyre iparművész, képzőművész, építész és tájépítész-hallgatók jöttek el az ország minden részéből.

Kérdéses a tér jövője

– Mindenki unja a Deák teret, de nem is olyan könnyű hozzányúlni – mondja el tapasztalatait Szentpéteri Tibor formatervező-művész, az Alkamazott Művészeti Intézet egyetemi tanára és a Workshopron öt csoportja közül a „Szituációba helyezett kültéri tárgyak" címmel futó hallgatói csapat témavezetője. – Hat évvel ezelőtt már az első AMI-s hallgatói évfolyam foglalkozott a Deák tér revitalizálásával. A közel 700 méter hosszú tér azóta nem változott és a jövője a mai napig is sok szempontból kérdéses. A tervezést megelőzően előadást tartott többek között a tér tervezője és Sopron főépítésze is.

Önálló kezdeményezés

A terület felmérése során megdöbbentő volt a csoportok számára a zöldfelület kicsi aránya. Nincs a térnek egységes arculata és a csoportok külön-külön is arra jutottak, hogy a túl rendezett struktúrát oldani kellene, így nem csak átjáróként, hanem elmélyülésre is alkalmas pihenőhelyként működhetne.

– Élmény volt együttgondolkodni a különböző egyetemek hallgatóival – mondja Fignár Levente formatervező, a Workshopron egyik szervezője. – Máshol is szerveznek hasonló workshopokat, a soproni különlegessége, hogy önálló hallgatói kezdeményezésként jött létre, magunk pályáztunk rá és mi is szerveztük.

Néhány terv megvalósulhat

A műhelymunka célja az volt, hogy élőbbé tegyék a hatalmas teret és mindenki megtalálhassa benne a helyét. A munkacsoportok a nyugdíjasoknak nyugodt, „leülős" részt terveztek a tér zöldebb oldalára, a szórakozni vágyó fiataloknak pedig szabadtéri rendezvény-helyszíneket. A kicsikre gondolva szétszórva mobil játékszereket álmodtak.

A négy nap alatt konkrét terv nem készülhet el, de a csoportok ötleteiből, tervvázlataiból reményeik szerint néhány megvalósulhat. Optimizmusukra alapot adhat jó munkakapcsolatuk a városvezetéssel, és a nyitó előadást tartó városi főépítésszel Kuslits Tiborral.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A beteg panaszkodik, a kórház perel

„A soproni kórházban nem törődnek azokkal, akik nem adnak hálapénzt” –… Tovább olvasom