Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Halált is okozhat a kullancscsípés

Magyarország - Európa-szerte rohamosan terjed a kullancsok által közvetített vírusos agyvelőgyulladás. A betegség magas lázzal jár, s ma már 27 országban – köztük hazánkban is – felütötte fejét.
A rovar által a szervezetbe juttatott anyag agydaganatot, hallucinációt, görcsrohamokat, akár halált is okozhat. Tavaly az európai kórházakban mintegy tizenháromezer TBE-s (kullancs közvetítette vírusos agyvelő-gyulladásos) beteget kezeltek, harminc százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor hazánkban – a védőoltás elterjedésének köszönhetően – évről évre csökken az ilyen, akár halálos kimenetelű betegségben szenvedők száma.

A legveszélyeztetettebbek a túrázók és a sátorozók, a kullancsok ugyanis nemcsak a faágakon rejtőznek, hanem a földön és a fűben is. Most, a turistaszezon kezdetén a szakemberek újból felhívják a figyelmet a kullancs által közvetített megbetegedésekre. Dr. Horváth Zoltán, a soproni Erzsébet oktató kórház infektológus főorvosa magyarázata szerint a vírusos agyvelőgyulladás (TBE) és a Lyme-kór között az a legfontosabb különbség, hogy míg az előbbit vírussal, az utóbbit baktériummal fertőzött kullancs okozza. A Lyme-kór ellen nincs védőoltás, a betegség viszont fokozatosan alakul ki, amely elkísérheti akár élete végéig a beteget. A vírusos agyvelőgyulladás viszont akár tíz nap alatt halált idézhet elő. Ugyanakkor ellene már rendelkezünk megelőző védőoltással. „Míg két évtizede évente 40–50 agyvelőgyulladásos beteget regisztráltunk Sopronban és környékén, mint az ország egyik legsúlyosabban kullanccsal fertőzött vidékén, tavaly már egyet sem. A vírus ellen egyébként semmiféle gyógyszer nem hatékony, éppen ezért fontos a megelőző védőoltás" – foglalta össze dr. Horváth Zoltán, aki kifejtette: idén korábban kezdődött a „kullancsszezon", a szakemberek invázióra számítanak. Szerintük a legfontosabb, hogy zárt ruházattal elkerüljük a csípéseket, illetve a bőrpírt okozó csípéssel minél hamarabb forduljunk szakorvoshoz.

Dr. Horváth Zoltán főorvos és Novák Jenőné asszisztens kullancsot vizsgál. Akadnak olyan helyek, ahol akár valamennyi kullancs fertőzött lehet. Fotó: Gosztonyi Miklós
Dr. Horváth Zoltán főorvos és Novák Jenőné asszisztens kullancsot vizsgál. Akadnak olyan helyek, ahol akár valamennyi kullancs fertőzött lehet. Fotó: Gosztonyi Miklós

Csörnyei Tamás 14 éves fertőszéplaki diákot kullancscsípés okozta megbetegedéssel kezelik a soproni Erzsébet oktató kórházban. – A családdal a Fertő partján kirándultunk, horgásztunk – mesélte a fiú. – Néhány nap múlva izomfájdalmaim lettek, akkor derült ki, hogy kullancs csípett meg. A háziorvos beutalt a kórház infektológiai osztályára, a vérvizsgálat sajnos pozitív lett. Szerencsére még idejében észrevették a bajt. Gyógyszeres kezelést kapok, s ellenőrző vizsgálatokra kell mennem.
– Ebben az évben korábban érkezett a felmelegedés, emiatt a kullancspopulációk is hamarabb aktivizálódtak. Az elmúlt esztendők azonos időszakához viszonyítva idén mintegy húsz százalékkal emelkedett a megbetegedések száma – tájékoztatta a Kisalföldet dr. Horváth Zoltán. – Mindebből arra következtetünk, hogy kullancsinvázió várható, hiszen az igazi kirándulóidő még csak ezután következik. Sajnos a két budapesti kutatóorvos nagyüzemi kullancsirtásra kidolgozott projektje egyelőre nem hozott eredményt. Így aki a szabadban – Sopronban és környékén főként a Szárhalmi-erdőben, a brennbergi völgyben, a Fertő-parton vagy a Lövérekben – kirándul, a kullancscsípés megfelelő zárt ruházattal történő megelőzését kell szem előtt tartania. Ha mégis megtörténik a baj, csipesszel távolítsák el a kullancsot a bőrről. Akkor se essünk kétségbe, ha a feje bennmarad, az néhány nap múlva spontán kilökődik. Ugyanakkor ajánlatos minden bőrpírt okozó csípéssel – háziorvosi beutalóval – szakorvoshoz fordulni. Minél előbb sikerül azonosítani a Lyme-kórt, annál könnyebb antibiotikus kezeléssel enyhíteni a következményeket. Sajnos találkoztunk olyan pácienssel is, aki a kullancscsípést követően csak fél év múlva ment orvoshoz, de akkor már bénulásos tünetekkel. A Lyme-kór képes minden szervrendszer károsítására, ezért is fontos a mielőbbi orvosi kivizsgálás. A kezelés az egy-két hónaptól akár néhány évig is eltarthat. Tavaly több mint kétezren keresték fel kullancscsípés miatt a szakrendelést, ez a szám 2006-ban ezernyolcszáz volt. Húsz éve foglalkozunk ilyen jellegű megbetegedések kezelésével. Ismételten felhívjuk a lakosság figyelmét arra, saját érdekükben vegyék komolyabban a kullancscsípéseket, s tegyenek meg mindent annak elkerülése céljából – zárta dr. Horváth Zoltán infektológus főorvos.


Injekció, megelőzésre

A kullancscsípés okozta vírusos agyvelőgyulladás megelőzésére oltóanyagok állnak rendelkezésre. A tb-támogatott injekció felnőttadagja 2120 forintba, a gyerekek részére 1795 forintba kerül. A nem tb-támogatott készítmény felnőttnek 4485, a gyereknek 4130 forint. A csípés okozta betegségre írt antibiotikum – tb-támogatással – már ötszáz forinttól kapható.

Olvasóink írták

 • 8. dr_pharma 2010. július 15. 20:21
  „Sok sok hasznos információ, kizárólag szakember által ellenőrzött forrásokból a Kullancsvédelem.hu-n!

  http://www.kullancsvedelem.hu/

  Érdemes kipróbálni az Úticél Ellenőrt!”
 • 7. Szücs József 2008. április 23. 20:21
  „Minden tiszteletem Horváth főorvosé és kollégáié. Sajnos az első betegei közé tartozom, Lyme kórban szenvedek. Állapotom javítása, szintentartása érdekében mindent megtettek, akkor amikor más még beszélni sem tudott a betegségről. A bőrpír megjelenése nem törvényszerű, betegek jelentős hányadánál ez a fázis kimaradhat.Sajnálkozva olvasom a hozzászólásokat, úgy ítélem meg, hogy akik reagáltak vajmi keveset tudnak a szóban forgó betegségekről. A cikkben leírtak túlnyomó részét a teljesség igénye nélkül saját bőrömön is érzem mind a mai napig. Kirándulástól nem kell félni, de még mindig jobb "félni mint megijedni". Mindenki nagyon figyeljen magára.”
 • 6. csabazs 2008. április 23. 06:07
  „Csak egyről feledkeztek meg!
  Nem mindenki tudja megfizetni az oltás árát!
  Tudtommal bármilyen oltást csak tünetmentes, egészséges állapotban szabad beadni, különben baj lehet belőle!

  Nem csak az erdőben, de a játszótereken is össze lehet szedni a kullancsot, erről se feletkezzünk meg!”
 • 5. HáTé 2008. április 22. 11:21
  „Nekem olyankor volt agyhártyagyulladásom kullancstól, amikor még nem is gyanakodtak rá. Majdnem túl későn ismerték fel. Két hónap kórház, járókerettel újra járni tanulás...
  Ami az állatokat illeti: kiváló cseppek és nyakörvek vannak forgalomban erre a célra. Kutyának, macskának. Elgondolkodtató azonban, hogy pl. a lovaknak SEMMIFÉLE preventív szer nincsen forgalomban. Kedves állatgyógyszer-gyártó/forgalmazó cégek, ez nem tűnik fel?!”
 • 4. colomano 2008. április 22. 10:59
  „Harminc évvel ezelőttig még volt természetes ellensége ennek a vérszívónak, egy méhecskeszerű állatka, latin nevén a hunterellus hookuri, de a különböző vegyszerek hatására kipusztult.
  Talán meg kellene próbálni az újabb elszaporítását ennek a kis méhecskének.
  Gondolom olcsóbb is volna, környezetkímélőbb stb...”
 • 3. Goldmund 2008. április 22. 09:34
  „A cikk címétől kissé kiakadtam. Esetleg tegyük hozzá, hogy a parkban való sétálgatás is veszélyes, mert fejünkre eshet egy faág.
  Egyébként van egy olyan gyanúm, hogy a sok riogatás és védőoltásra való buzdítás mögött gyógyszeripari érdekek is vannak.”
 • 2. 1 hozzászóló 2008. április 22. 09:20
  „Szerintem az állatokról sem kellene megfeledkezni! Ők is veszélyben vannak! A mi kutyánkban is 2 nap alatt 3 kullancs volt! De egyből állatorvoshoz vittük, így még idejében tudtak rajta segíteni!”
 • 1. Kulcsárné Roth Matthaea 2008. április 22. 08:20
  „Természetesen örömmel veszem, hogy figyelmeztetik az erdőjárókat a kullancsveszélyre. De ilyenkor már józan életű orvos már nem olt kullancs ellen, hiszen már fertőződhetett az ember és ráoltani pedig életveszélyes. Legjobb november decemberben oltatni, mert akkor már a tavaszi szezonban is védettséget élvezhetünk. De ettől függetlenül, én semmilyen hókuszpókuszban nem hiszek, csak abban, hogy este nagyon alaposan át kell néznünk magunkat, esetleg családi segítséggel, ahol magunk nem látjuk, gyereket nyakig a fürdővízbe és kiszedni az esetleg már befurakodó kullancsot. Az is a kisebb bajok közé tartozik, ha a fej beszakad, még mindig nem lesz nagyobb bajunk belőle. Édesapámnak nem volt szerencséje, nála az orvosok sokáig nem ismerték fel a kullancsfertőzést (Keszthelyen szedte össze) ő járóidegdúc gyulladást kapott, 3 hónapra lebénult. Nekem szerencsém volt, akkor volt bennem Lyme-os kullancs, amikor annak még híre-hamva sem volt a köztudatban, és a bőrgyógyász, akihez elmentem, csak annyit kérdezett, hogy volt e kullancs a piros folt közepén, kaptam két levél Maripent és azóta sincs Lyme kórom. Jobb félni, mint megijedni, de nem kell rettegni az erdőtől”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Besurrant, lopni akart

Sopron–Kapuvár - Román fiatalembert ítélt el a soproni bíróság lopás bűntettének kísérletéért.… Tovább olvasom