Kisalföld logö

2018. 02. 17. szombat - Donát -5°C | 4°C Még több cikk.

Halálkamion Parndorfnál - Előzetesben maradnak az ügy vádlottjai

A tárgyalássorozat június 21-én kezdődik meg a Kecskeméti Törvényszéken.
Előzetes letartóztatásban maradnak az elsőfokú bíróság ítéletének  kihirdetéséig a parndorfi ügyként elhíresült eset vádlottjai -  közölte a Kecskeméti Törvényszék csütörtökön.      
   
 A közlemény szerint azért indokolt a letartóztatás fenntartása,  mert elképzelhető, hogy a várhatóan magas büntetési tétel miatt a  külföldi állampolgárságú vádlottak a szabadon engedésük esetén  megszöknének vagy elrejtőznének a hatóság elől. A bíróság szerint  mivel a vádlottaknak nincs magyarországi munkahelyük és rendszeres  jövedelmük, a bűnismétlés veszélye is fennáll.    
    
Az első-, a másod- és az ötödrendű vádlott esetében az is  előfordulhat, hogy megpróbálnák az egyelőre ismeretlen helyen  tartózkodó hetedrendű vádlottat befolyásolni. A nyolcad- és a  kilencedrendű vádlott korábbi szökése külön letartóztatási okot  jelentett.   
    
A bíróság döntése ellen az ötödrendű vádlott és védője fellebbezett, a többiek esetében azonban a végzés jogerős.    
    
A Kecskeméti Törvényszék a napokban tartóztatta le az ügy  mostanáig szökésben lévő hatodrendű vádlottját. A 36 éves bolgár  férfit az ügyészség bűnszervezetben elkövetett embercsempészéssel  vádolja, mert szerintük közreműködött a szír, afgán, iraki és iráni  migránsok Németországba szállításának megszervezésében.   
    
A tárgyalássorozat június 21-én kezdődik meg a Kecskeméti  Törvényszéken - olvasható a közleményben.    
    
A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség embercsempészés és más  bűncselekmények miatt emelt vádat 11 afgán, bolgár, illetve  libanoni férfi ellen május elején. A bűnszervezet 2015 februárja és  augusztusa között 31 alkalommal összesen 1200 embert juttatott  illegálisan Nyugat-Európába személyszállításra alkalmatlan, zárt,  levegőtlen furgonokba zsúfolva. 2015 júniusától napi  rendszerességgel csempésztek embereket Németországba és Ausztriába.    
    
Két éve, 2015. augusztus 26-án hajnalban 71 embert zártak be  egy belülről nem nyitható, sötét, szellőzés nélküli hűtőkamionba. A  Kecskemétről a határra tartó hűtőkocsiban 59 férfi, 8 nő és 4  gyermek az indulástól számított három órán belül, még magyar  területen, gyötrelmes körülmények között megfulladt. Dörömbölésüket  és kiabálásukat a kamiont vezető férfi ugyan észlelte, de a  bűnszervezet vezetőjétől telefonon kapott utasítás miatt nem  nyitotta ki a raktér ajtaját, hogy minél hamarabb eljusson  Nyugat-Európába. Később a vádlottak a "halálkamiont" Parndorf  közelében hagyták, majd visszatértek Magyarországra.    
    
A bűnszervezet tagjai már másnap hajnalban ismét 67 migránst  zsúfoltak be egy szintén zárt hűtőkocsiba Mórahalom közelében, őket  az ausztriai Gálosig (Gols) vitték. A bezárt emberek ebben ez  esetben azonban ki tudták rúgni a kamion rakterének ajtaját, így  senki sem halt meg.    
    
A kiemelt jelentőségű bűnügy valamennyi vádlottját  bűnszervezetben, a csempészett személyek sanyargatásával, részben  üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntettével vádolják. A  "halálkamionos" szállításban részt vevő négy vádlottnak ezen kívül  különös kegyetlenséggel, több, részben tizennegyedik életévét be  nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt  is felelnie kell.    
    
A gálosi szállításban közreműködő férfit és egy másik bolgár  embercsempészt 67 rendbeli, életveszélyt okozó testi sértés  bűntettével is vádo
lják.    
   
Az ügyész négy vádlottra életfogytig tartó fegyház, a többi  embercsempészre határozott idejű fegyházbüntetés és kiutasítás  kiszabását indítványozta.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bombát keresnek - Sopronban hétfőn zár az Árpád úti parkoló

Bombát keresnek - Sopronban hétfőn zár az Árpád úti parkoló
Szerdáig teljesen zárva lesz a parkoló a belvárosban. Tovább olvasom