Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Halálfélelemnél is erősebb a jótett

˝Mondja, van magának unokája?˝– kérdezte anyám a géppisztolyát ránk szegező német katonától. Erre ő leeresztette a fegyverét, s elsírta magát. Ilyenre is volt példa a vészidőkben – mondta Selmeczi Éva holokauszttúlélő.


˝Nem erővel, sem hatalommal, hanem a Szellem erejével˝ – e sorok állnak az izraeli parlament előtti hétágú gyertyatartón. Selmeczi Éva budapesti holokauszttúlélő ilyen feliratú, saját kezűleg festett pólót is hozott a háborús embermentők és mentettek, tanárok és kutatók soproni és balfi találkozójára. A dr. Szita Szabolcs holokausztkutató szervezte hétvégi eseménysorozatra Ausztriából és Szlovákiából is érkeztek vendégek. Zárásként a holokauszt nemzeti emlékhely állandó kiállításának otthont adó balfi József Attila Művelődési Házban idézhették fel emlékeiket a történelmi idők tanúi.

Vérzivataros idők tanúi: balról Bális Antalné, Zsubrits Jánosné, Rokob Jánosné, Selmeczi Éva a maga festette pólóval és Böröck Márta. Fotó: G. M.
Vérzivataros idők tanúi: balról Bális Antalné, Zsubrits Jánosné, Rokob Jánosné, Selmeczi Éva a maga festette pólóval és Böröck Márta. Fotó: G. M.

– Zsidó családban ikertestvéremmel 1943 novemberében születtünk – kezdte Selmeczi Éva nyugdíjas német–angol tolmács. – Édesanyánk a budapesti gettóba került velünk. Mesélte, egy alkalommal a német katona ránk szegezte a géppisztolyát. Anyánk így szólt hozzá: ˝Mondja, van magának unokája?˝ Erre a katona leeresztette a fegyverét, és sírni kezdett.

A hidegségi testvérek, Rokob Jánosné, Bális Antalné és Zsubrits Jánosné is büszkék édesanyjukra: ő titokban etette a Hidegségen pajtákban elszállásolt zsidó foglyokat. Vallják, a halálfélelemnél is erősebb a jótett.

Elmesélték, gyakran kellett nekik őrt ülniük a kapu előtt, hogy ha jönnek a katonák, azonnal riadóztassák a bentieket. Pedig az ő családjuk is szegény volt. Egy-egy főtt krumpli azért jutott a szerencsétlen sorsú zsidóknak is, akik át-átszöktek hozzájuk a pajtákból. A három testvér egyikét gyakran küldték a katonák kenyérért lovas kocsival Balfra. Ő pedig visszafelé megszánta az erdőkben robotoló zsidókat, és az ellátmányból rendszeresen juttatott nekik. Noha soha nem bukott le, Hidegségen mégis megkapta a magáét: ha ő hozza a kenyeret, az mindig kevesebb az előírtnál. Rendre az igazat felelte: egyedül hogyan ette volna meg a hiányzó vekniket...?

– Baráti körömben sok az érintett, ezért is érdekel a holokauszt témája. Meggyőződésem, hogy csak mindnyájunk összefogásával és a más népcsoportok teljes elfogadásával lehet túllépni a történelem szégyenfoltjain – fogalmazott az emlékülésen részt vevő Böröck Márta, a Keresztény-Zsidó Társaság egyik alapító tagja.

Olvasóink írták

 • 3. Ovinkor 2010. október 19. 20:51
  „ggg 2010.10.19. 09:34
  Szinte már vártam, hogy az első retardált gyűlölködő mikor kéri számon rajtuk, hogy megemlékeznek meggyilkolt rokonságukról.”
 • 2. 41 2010. október 18. 18:14
  „Szörnyű lehetett átélni azt az időt,de nekem mégis az jut eszembe,hogy sokkal több emberség volt az emberekben.Ma elmegyünk egymás mellett,a problémái pletyka szinten érdekelnek és némelyikünk még a "földönfekvőbe" is belerúg.Talán több idő volt leülni,meghallgatni a másikat,bár ez nem mentség.Tanulhatnánk az "onnét megmenekült" emberektől :tiszteletet,alázatot,emberi szeretetet és türelmet gyerekeink,szüleink valamint embertársaink felé.”
 • 1. ggg 2010. október 19. 09:34
  „már megint. még meddig? egyfolytában ez a holotukmálás. be kéne fejezni, amíg nem késő. lassan mindenki megunja, és hatalmasat fog sz*rni az egészre, és akkor vajon mi lesz veletek "kedves" zsidók???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

45 nyertes a 39 településről

Az októberben megtartott LEADER döntéshozó testületi ülésen az elnökség 24 projektet támogatott. Két… Tovább olvasom