Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Hajléktalanoknak: Még nyitva a nemzetközi váró

Ezen a héten minden nap éjszaka, a hajléktalanok előtt még nyitva áll a GYSEV soproni nemzetközi váróterme.

- A városvezetés felkérésére döntött úgy a vasúttársaságunk, hogy éjszakára nem zárja be a nemzetközi várót - mondta el a kisalfold.hu-nak Stöckert Dávid, a GYSEV Zrt. kommunikációs munkatársa. - Társaságunk társadalmi szerepvállalási politikájában is szerepel, hogy lehetőségeink szerint segítsünk a rászorultakon. Tapasztalataink szerint, eddig kevés rászoruló vett igénybe ezt a lehetőséget.

A szóvivőtől megtudtuk azt is, hogy a GYSEV soproni várótermei közül a nagy hidegre való tekintettel éjszaka a egyedül nemzetközi várótermét tartja nyitva a rászorulók előtt.

Sopronban jelenleg 120 hajléktalan él. Egy részük – harmincan – a Kossuth Lajos utcai szállón éjszakáznak. Emellett már városszerte megvannak azok a helyek, ahol az éjszakákat töltik a rászorulók. Ők pedig nem szívesen keresnek új helyet maguknak. A GYSEV vasúti váróját esetleg azok az utazó hajléktalanok vehetik igénybe, akik talán a jobb élt reménye miatt jönnek Sopronba.

Szép gesztusnak tartja a GYSEV kezdeményezését Tutunzisz Ákos, a soproni hajléktalan ellátás vezetője.

- Sopron ebben a tekintetben még mindig jobb helyzetben van mint például Budapest, vagy a többi nagyváros – tette hozzá. - Ilyenkor, télen mindig nagyobb figyelem irányul a hajléktalanokra. Ám tudni kell, nem csupán ők vannak nehéz helyzetben. Mind többször találkozunk olyanokkal, akinek van lakásuk, de a fűtésre már nem jut elegendő pénz.

Korábban:
A hideg éjszakák miatt a GYSEV vezetése, Sopron városának kérésére úgy határozott, hogy a rászorulók előtt megnyitják éjszakára a soproni vasútállomás nemzetközi váróját.

Olvasóink írták

 • 17. meir 2010. február 09. 00:34
  „-es tessek mar mondani!! a lakashivatal ilyenkor szabadsagon van??,”
 • 16. Lézerman 2010. február 07. 15:47
  „okos_jóska:

  Nem az én dolgom,hogy ezt megoldjam,ha esetleg lehetőséget kapnék rá biztos lenne ötletem,de egy valamiben egyet érthetünk.NEM A GYSEV VEZEŐINEK DOLGA,E PROBLÉMA MEGOLDÁSA.Köszönöm......”
 • 15. Szenyor 2010. február 07. 15:16
  „Egyszer fennt egyszer lennt,egyszer hopp másszor kopp!A sorsa mindenkinek meg van írva!A jót könnyű megszokni de ha lecsúszik valaki már nagyon nehéz visszailleszkedni!Szerintem a lényeg az,hogy ne faggyanak meg emberek!”
 • 14. soproni 2010. február 07. 11:37
  „A mi házunk pincéjében évekig lakott egy hajléktalan,akinek a lakók néha ruhát,cipőt,élelmet adtak és békén hagyták.Ennek ellenére ellopta az egyik ajtó elé kitett cipőket ,telehordta a pincét mindenféle szeméttel és lommal,arról ne is beszéljünk,hogy a pince egyik helyiségét használta wc-nek ami miatt elviselhetetlen volt a bűz.Akkor telt be a pohár,amikor tűz keletkezett a pincénk lejáratánál amit szándékosan,vagy csak egy cigaretta csikket részegen eldobva ő okozott. A házunk fafödémes,ezért nagy riadalmat keltett az eset és 21 családot érintett .Szerencsére a tűz kilyukasztott egy vízcsövet és a tüzet még időben eloltotta ,így a tűzoltóknak már nem volt teendőjük.Hozzáteszem a gázcső csask kb. 2 méterre volt a tűztől.Azóta hozzánk nem tud jönni,mert lezártuk a pincét és a pince ablakokat,hogy ott se tudjon bemászni.Ennyit a segítségről és az együttérzésről.Azóta annyit tudunk róla,hogy nem szivesen megy a kijelölt melegedőbe,mert aki ittas azt nem engedik be.”
 • 13. egysoproni_ 2010. február 07. 09:42
  „11. okos_jóska!
  A díjért cserébe a hálom örökké üldözni fog! :-)) Tudod azok akik pl.: Borsodból vagy az ország bármely részéből jöttek menjenek vissza! Úgy gondolom, hogy ennek a városnak nélkülük is van épp elég gondja és baja nem még őket is eltartani! Jaa, ott szegény az önkormányzat? Miért itt nem? Amire esetleg kellene arra nins pénz amúgy minden másera van és ez sok helyen így van! Miért kell nekünk Borsdból, Ivánból és még kitudja, hogy honnan kolduló és hajléktalan? Miért kell ilyennel a városképet rombolni? Tudod, nemtudom sajnálni azokat a hajléktalanokat akiknek nem tetszik a házirend a hajléktalanszállón! Azért mert valaki hajléktalan még tisztálkodhatna sürübben mint ahányszor megteszi és akkor esetlegesen ha a Gyseven amíg várom a vonatot nem szedek össze tetveket és egyéb népi nyalánkságot. Mert ugye az állomáson csak alszanak és melegszenek, de nem tisztálkodnak! A városnak pedig nem lenne kötelessége befogadni az ország más részeiből itt letelepedő hajléktalanokat! Megjegyzem sokan tehetnek arról, hogy ott vannak ahol. 63 éves hajléktalan 3 diplomával az után van. Miért is? Mert volt felesége és 2 gyereke meg egy szép családi ház ahonnan a válás után mennie kellett. Miért is kellett mennie? Mert a havi fizetés ment a kocsmába és a játékgépekbe. Sajnálja az ilyet? Hát nem fogom! Másik eset: közel 60 éves hajléktalan. Az alkoholizmusa miatt elvált tőle a felesége. Lenne hova mennie, de nem megy mert abban a házban laknak a szülei akikkel nincs beszélőviszonyban! Sajnáljam az ilyet? Nem fogom!”
 • 12. SC 2010. február 06. 21:45
  „:-)))”
 • 11. okos_jóska 2010. február 06. 20:05
  „10. hozzászólás Lézerman 2010.02.06. 18:35
  4. hozzászólás egysoproni_ 2010.02.06. 13:07

  Kedves egysoproni és Lézerman!
  Drága druszáim, okosjóskák!

  Nagyon szimpatikus, ha valaki együtt érző más emberekkel, meg aggódik értük, de én azt se bánnám, ha mindeközben gondolkozna is egy kicsit.
  Próbáltam megfejteni, hogy önök szerint vajon mégis mi a túrót kéne a ,,VÁROS RÉSZÉRŐL" csinálni?
  Azzal az igen demagóg, zavaros hülyeséggel ne foglalkozzunk, hogy a város vezetése a ,,luxustól elárasztott lakásban" Haitinek nyújt segítséget.
  A hajléktalanszálló ugyanis bizonyára minden ,,rászorulót" befogadna. De ha valaki nem hajlandó például a hajléktalanszállót mint fagyálló megoldást elfogadni, mert mondjuk derogál neki az ottani házirend, akkor mégis mi volna a teendő? Jó szöveg az, hogy ,,segíteni valamilyen módon" de mi az a ,,valamilyen mód", ha szabadna kérdeznem? Ha már ekkora az okosság, ami kikívánkozott önökből.
  Azon kívül, hogy adományozok önöknek 1-1 OkosJóskaDijjjat, mindjárt feldobok egy príma ötletet is: a polgármester intézzen felhívást a város lakosságához, első helyen megnevezve ,,egysoproni" és ,,Lézerman" polgártársakat, hogy fogadják be, sőt vonszolják be lakásukba éjszakára azokat, akik például Borsodból jöttek, hogy soproni hajléktalanok legyenek, és erősen fenntartanák maguknak a jogot például arra hogy ne tisztálkodjanak és jól bepiálva érkezzenek a lakásba, mégpedig az általuk jónak látott időpontban.
  (Figyelemre méltó, hogy Lézerman valamit ösztönösen mégis megérezhetett a lényegből, amikor a ,,hánya-veti" szót használta ezekkel az emberekkel kapcsolatban. A ,,hányaveti" szó jelentése ugyanis: ,,nyegle, hanyag, felületes".)
  Nagy tisztelettel, bár a "mitt" szótól nagyon meglepve:
  OkosJóska”
 • 10. Lézerman 2010. február 06. 18:35
  „Szerintem nagyon igaza van "egysoproni-nak"!!!
  Szép dolog,hogy a GySEV vezetői gondoskodnak olyan emberekről akiknek a sorsa hánya-veti lett valamilyen okból kifolyólag.Azt hiszem,hogy abban egyet érthetünk,hogy ez elsősorban nem a vasut vezetőinek dolga lenne?????

  A város vezetése hol van ilyenkor???
  Otthon a melegtől, és luxustól elárasztott lakásban vagy családi házban???Nem Haiti-nek kellett volna a segitség,hanem először idehaza....Lenne mitt pótolnunk itthon is.Most néhányakban megfogalmazódik,hogy vannak éjszakai szálllások,menjenek oda a hajléktalanok.Ez is igaz,de aki nem akar,vagy nem tud odamenni,azt segiteni kell valamilyen módon.....Mondjuk a VÁROS RÉSZÉRŐL is!!!!!!”
 • 9. Sophia 2010. február 06. 16:58
  „Nagyon jó ilyen hírről olvasni!Emberségből jeles!”
 • 8. dzsi 2010. február 06. 16:39
  „Csatlakozom az előttem szólokhoz,végre valami jó hirt is hallani!Biztos lesznek ellenzők..DE!!ne feledjük,a többség nem azért vált hajléktalanná mert alkoholista volt..ismerek olyat akit a (volt)felesége tett azzá!És ebből(ilyenekből) tanulva,a férfiak többsége jó lenne ha gondolna magára úgy,hogy spórol magának külön..persze ez egy normális kapcsolatban elképzelhetetlen,de mivan..ha!”
 • 7. c7 2010. február 06. 15:32
  „SZUPER!!!!!!!!”
 • 6. Cerwin 2010. február 06. 14:39
  „Jó ilyen hírt hallani manapság! Gratula!”
 • 5. SZILAJ 2010. február 06. 13:25
  „Ez is több mint a semmi... Legalább nem fognak megfagyni...”
 • 4. egysoproni_ 2010. február 06. 13:07
  „Emberséges emberséges, de elsősorban nem a városnak illene gondoskodni róluk?”
 • 3. FZ 2010. február 06. 09:38
  „Több ilyen ember kéne aki ilyen döntéseket hoz. Gratulálok Önnek.”
 • 2. jucuska40 2010. február 06. 08:58
  „Ez nagyon jó gondolat!!!! Végre az emberségről asunk hirt magunkról!!!!!! Gratula a kezdeményezőknek!!!!”
 • 1. SC 2010. február 05. 20:48
  „Emberséges lépés.És talán futja egy meleg teára is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Női csonkítást végeznek egy soproni szépségklinikán?

A női nemi szervek tiltott csonkítását is végzik "intim műtét" címén egy soproni szépségklinikán -… Tovább olvasom