Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

˝Hagyjanak minket aludni!˝

A Deák téren a szórakozóhelyekről kijövő vendégek zajongásaira, a Fő téren a rendezvények hangerejére panaszkodnak a lakók. Mi a megoldás?

– Élhetetlen a Deák tér, amióta kénytelenek vagyunk elviselni három itt működő vendéglátóhely látogatóinak éjszakai zajongásait. Hétvégenként és az ünnepnapokon nem lehet aludni, mert ordibálástól, ajtócsapkodástól, sikítozástól zeng a tér. A „Hol vagy, Józsi? Adj egy cigit!" felkiáltásra ébredni minden éjjel nem éppen pihentető. Ami ajtón kívül van, az meg tönkremegy: összetörik a kapucsengőt, leszakítják a virágokat, a taxisok itt járatják félig a járdára állva autóikat – panaszolja a Deák téren lakók nevében Horváth Csaba. Nem értik: ha a VOLT-ot csaknem betiltották a csilpcsalpfüzikék miatt, az otthonaikban pihenni vágyókat miért nem védi meg senki?

A soproni Fő téren élő Szeles házaspár másfajta zajra panaszkodik. – Egyre több a városi rendezvény, a színvonalukkal sem értek egyet, de a hangerejük elviselhetetlen. Tönkreteszik az életünket, nincsenek senkire tekintettel és ami a legfájóbb, hogy kontroll sincs. Olyan hangosan szól a zene, hogy a poharak ugrálnak a vitrinben – mondja dr. Szeles Endre. Feleségével már minden fórumot megjártak, de csak a papírok és az ígérgetések száma nőtt. Volt, hogy azt tanácsolták nekik, költözzenek el. De ez a lakás generációk óta a családé, ráadásul értékes, és ki cserélne velük? – Legalább ne szerveznék mindig itt a városi tömegrendezvényeket a Fő téren! Lehetne néha máshol is – vélekedik Szeles Endréné.

A Fő téri rendezvényeknél nincs lehetőség a hajnalig tartó zenélésre a soproni jegyző szerint.
A Fő téri rendezvényeknél nincs lehetőség a hajnalig tartó zenélésre a soproni jegyző szerint.

– Abban az esetben, ha a zeneszolgáltatás vagy a vendégek hangoskodása az éjszakai órákban az ott élők nyugalmát zavarja, a rendőrség segítségét kell kérni, ők csendháborítás szabálysértése miatt a zajongókkal szemben eljárhatnak – reagált a problémára dr. Dobos József jegyző. – A hivatal azt vizsgálhatja, hogy a vendéglátóhely rendelkezik-e a szükséges engedélyekkel, illetve betartja-e az idevonatkozó jogszabályokat. Szintén a rendőrség felé kell jelezni minden rongálást is, ők tudnak a leggyorsabban és leghatékonyabban intézkedni. Erre egyébként már nem egy alkalommal volt példa – tette hozzá.
Megerősítette ezt Hatos István, a Soproni Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályának vezetője is: – Az utóbbi években valóban központi szerepe lett a Deák térnek, már ami a hétvégi, szórakozási lehetőségeket illeti. Negatívan érintheti a lakókat az is, hogy a közterületekre szorultak a cigarettázók, s ez nyilván hangoskodással jár.

Nem is kell kiabálni ahhoz, hogy éjszaka, nyitott ablaknál ez zavaró legyen. Ha csendháborításon vagy rongáláson érünk valakit, szabálysértési eljárást indítunk – mondja az alezredes, aki igyekszik minél nagyobb létszámot a térre vezényelni a hétvégi éjszakákon.
– A Fő tér rendezvényeivel kapcsolatos lakossági észrevétel más jellegű. A Szeles házaspár szinte valamennyi közösségi program után megteszi a bejelentést. Mindegyiket komolyan vesszük és megvizsgáljuk – ezt újra Dobos József jegyző mondja a Fő téri problémára reagálva. – A Fő téri rendezvényeknél nincs lehetőség a hajnalig tartó zenélésre, ezt minden esetben a szervezőkkel előzetesen közöljük. Mindazonáltal a főtér minden város életében különleges szerepet tölt be, nincs ez másként Sopronban sem. A Fő tér hosszú évszázadok óta a legfontosabb közösségi programok helyszíne. Valóban egyre több közösségi programot kínálunk a soproniaknak és az ide látogatóknak. Időnként más helyszíneken – például a Várkerületen, a kempingben vagy a városi stadionban – is van program, de a Fő tér a későbbiekben is az egyik legfontosabb helyszín marad – mondta el Dobos József.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy hullámhosszon a Corvinus és a Magyar Katolikus Rádió

A soproni Corvinus Rádió frekvenciáján szinte az egész megyében hallhatóvá vált a Magyar Katolikus… Tovább olvasom