Kisalföld logö

2018. 09. 23. vasárnap - Tekla 11°C | 21°C Még több cikk.

Hadtörténetet ír az alezredes

Sopron - Hegedűs Elemér nyugdíjas honvéd alezredes Sopron hadtörténetét írja, azon belül is a városhoz kötődő főtisztek egykori legmagasabb kitüntetése, a Katonai Mária Terézia Rend helyi vonatkozásait.
– A rendet 1757-ben alapította Mária Terézia és I. Ferenc császár, amelybe felvételt csak kiváló haditettet követően lehetett kérvényezni – kezdte Hegedűs Elemér, aki két éve foglalkozik ezzel a témával, s több publikációja jelent meg szakfolyóiratokban. – Soproni vonatkozás, hogy a rend első nagykeresztjével Nádasdy Ferencet (1758) tüntették ki a magyarok közül, aki névadója a soproni császári és királyi 9. huszárezrednek. Radetzky két alkalommal is állomásozott Sopronban az 1800-as évek elején, s a Katonai Mária Terézia Rend mindhárom fokozatát elnyerte.

Az első világháborút követően összesen 123-an részesültek Katonai Mária Terézia Rendben, közte két soproni kötődésű főtiszt.

Lehár Antal vezérőrnagy – Lehár Ferenc világhírű zeneszerző öccse – és Willerding Rezső gyalogsági tábornok, aki a soproni császári és királyi 28. gyalogdandár parancsnoka, majd 1919-ben a nemzeti hadsereg főparancsnoka volt. Családjával Sopronban telepedett le. Willerding Rezső tábornok, 1928. augusztus 29-én hunyt el, sírja a sopronbánfalvi hősi temetőben található. Helyi rokonságára már nem sikerült rátalálnom, sírjának gondozása nemes feladata lenne az utókornak. Lehár Antalt Bécsben temették el 1962-ben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Próbafúrás Nagycenk nélkül

Nagycenk–Sopron - A nagycenki önkormányzat módosította rendezési tervét, így elviekben a… Tovább olvasom