Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Hadisírokat kutatnak fel

A Hadtörténeti Intézet és múzeum évek óta felkutatja, felújítja a hazai és határainkon túli hősi katonasírokat.
Kattintson a képre >>
A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadisírgondozó és Hagyományőrző Irodája évek óta felkutatja, felújítja a hazai és határainkon túli hősi katonasírokat, így teremtve lehetőséget a megemlékezésre a még élő hozzátartozók számára. Szeregyin Vlagyimir Alexandrovics őrnagy hozzátartozói 1999-ben azzal a kéréssel keresték meg Magyarország moszkvai nagykövetségét, segítsenek megtalálni hozzátartozójuk nyughelyét.

Nincs nyoma a sírnak

A rendelkezésre álló levéltári adatok szerint Szeregyin 1945. április 6-án, az osztrák-magyar határ közelében, Nagycenken hunyt el, repülőgép-szerencsétlenségben. A hadisírgondozó irodának még 1999-ben Nagycenk jegyzője azt a tájékoztatást adta, hogy a megküldött fotó alapján valószínűsíthető, hogy a fénykép a temetőben készült, azonban az obeliszk Szeregyin Vlagyimir nevével már nincs meg. A még élő szemtanúk elmondása szerint a háborúban elhunyt szovjet katonákat a polgári temetőben a Széchenyi-mauzóleum mögötti kriptában helyezték el, azonban néhány hónappal később, 1945. november 7-én a hársfasor elején létesített szovjet katonai temetőbe helyezték át a holttesteket. A hársfasoron létesített temetőt a Déli Hadseregcsoport parancsnoksága 1967-ben ismét áthelyeztette és az új emlékműhöz szállíttatta a maradványokat. A 32 ismert katona hamvait külön sírba, a 23 ismeretlenét egy közös sírba helyezték. Tekintettel Sz eregyin rendfokozatára, kizártnak tartották, hogy tömegsírban nyugodjon.

Helyszíni szemle

Közben újabb – hivatalos – kérés érkezett Szeregyin földi maradványainak hazaszállítása ügyében. Ismételt kutatás indult, de a Soproni Levéltárban sem találtak az őrnagyra utaló feljegyzést. Az iroda munkatársai helyszíni szemlét tartottak Nagycenken a katolikus temetőben, a szovjet parcellánál, a soproni Szent Mihály-temetőben lévő szovjet parcellában, valamint a sopronbánfalvai hősi temetőben. A nagycenki temetőben a szemle során a temető őre megmutatta az egykori sír helyét, amely megegyezik a család által 1954-ben készített fényképen látható síremlék helyével, de a temető azon része azóta jelentősen megváltozott.

Márvány síremlék

A sikertelen kutatást követően 2005 nyarán a még élő hozzátartozók is ellátogattak Nagycenkre és kezdeményezték, hogy a település szovjet katonatemetőjében egy önálló márvány síremléket emeljenek Szeregyin őrnagy emlékére. Ezt követően döntött úgy az Oroszországi Föderáció budapesti nagykövetsége, hogy méltó emlékművet állíttat az őrnagy emlékére.
Így mi is remélhetjük, hogy a II. világháborúban elesett hős magyar katonák Ukrajnában és Oroszországban nyugodtan alhatják örök álmukat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balesettől féltik a gyalogosokat

Az egyik legkritikusabb közlekedési csomópont Sopronban a Lackner és a Ferenczy utca kereszteződése.… Tovább olvasom