Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Habzott az Ikva patak vize

Petőháza - A petőházi cukorgyár területén, egy leengedésre váró tározóból került 2000–4000 köbméternyi zavaros víz az Ikvába. A patakon a legmagasabb, harmadfokú a készültség.
Folyamatosan habzott az Ikva patak vize kedd estétől Petőháza térségében. A településen élők azt tapasztalták, hogy sűrű fehér hab folyik a patakon, néha már elviselhetetlen bűzt hozva magával. A szennyeződés szerdán érte el a Hanság-főcsatornát.

Janák Emil, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője elmondta, elrendelték a legmagasabb, harmadfokú készültséget.
– A csatornát a Kardos-érből átvezetett vízzel hígítjuk – folytatta az igazgató. – A víz még ezen a szakaszon is büdös, zavaros és barna, ezért volt indokolt a gyors beavatkozás. A szakemberek egyelőre halpusztulást nem tapasztaltak, ugyanakkor folyamatosan a helyszínen tartózkodnak, hogy az esetleges tetemeket kiemeljék. Most a kárelhárítás a legfontosabb, de ki kell azt is derítenünk, hogy a szennyeződés miképpen kerülhetett az Ikvába.

– A cukorgyár területén az úgynevezett homokfogói tározótó leeresztését készítettük elő, amikor átszakadt a gát – tájékoztatta a Kisalföldet Majtény Miklós, a petőházi gyár főmérnöke.

– Mintegy két- és négyezer köbméternyi iszappal kevert víz kerülhetett ki az Ikva patakba, amely az elsődleges megállapítások szerint mérgező anyagot nem tartalmazott, az ülepítő alján lévő szerves anyagok kerültek ki a környezetbe. A mintákat a saját laboratóriumunkban megvizsgáltuk, a kapott eredményeket megküldtük az illetékes hatóságoknak.
Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőségen szerdán megkezdődött a szennyeződés összetételének vizsgálata, hivatalos eredmény a hét végére várható. Dr. Horváth Lajos, a felügyelőség műszaki igazgatóhelyettese elmondta, az Ikván, valamint a Hanság-főcsatornán is folyamatosan vizsgálják a vízminőséget.

A mostani szennyeződés nem előzmény nélküli. A cukorgyár néhány évvel ezelőtt építette meg a korszerű szennyvíztisztító berendezést, ezt megelőzően többször előfordult, hogy jelentős mennyiségű szennyvíz került az Ikvába. Így a gyár környéki patakszakaszon ma már nyáron is alig találni halat.

Olvasóink írták

  • 2. 22424 2008. február 08. 22:09
    „ja majd jezzikk azt elfolyik az összes cukorD:D:D”
  • 1. kori 2008. február 08. 22:00
    „majd a big csíz feltakarítja:D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyesülnek a hegyközségek

Sopron és környéke - Az 1994-es hegyközségi törvény módosítása értelmében, e hónap végéig egy-egy… Tovább olvasom