Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Ha nincs növekedés, akkor 1700 milliárd forinttal költene kevesebbet az állam

Az élet megannyi területén ésszerűsítésre van szükség, hogy gazdaságfejlesztésre többet fordíthasson az ország.

Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke is részt vett a Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaság-tudományi Karán tegnap kezdődött Soproni pénzügyi napok rendezvényén.

– Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter napokban tartott előadásából az ellenzék úgy következtetett, hogy 1700 milliárd forintos megszorításokra készül a kormány. A miniszter ezt az állítást „kapitális marhaság"-nak nevezte. Hogyan látja ezt a helyzetet? – kérdeztük Kovács Árpádtól.

– A magyar államháztartásban az újraelosztás aránya ötven százalék körül van. Az európai gyakorlat negyvenöt százalékos, ezáltal ezek az államok óriási versenyelőnnyel rendelkeznek velünk szemben.

Az ötszázalékos különbség ugyanis annyit jelent, hogy ennyivel többet vonunk ki a gazdaság teljesítményéből. A számítások szerint ez jelenleg 1700 milliárd forint. Ennyivel kevesebbet szeretne az államháztartás költeni, ha nem növekszik a hazai gazdaság. Az előrejelzések szerint ugyanakkor reális az esély a 2,5–3 százalék közötti GDP-bővülésre. 

Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke.
Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke.


– Ennek tükrében tarthatók a korábbi arányok az államháztartás egyes területein?

– Biztosan nem. Az érdekképviseleti és más társadalmi szervezetek bizonyára kifejtik majd ezzel kapcsolatos véleményüket. Nem biztos viszont, hogy a nagyméretű rendszerek a leghatékonyabbak. Lehet eredményesebb felsőoktatást bevezetni kevesebb egyetemmel, főiskolával, a gazdaság munkaerő-piaci igényeihez jobban igazodva.

 Az sem biztos, hogy ennyi egészségügyi intézményre van szükség, miként a jelenlegi gyógyítási technológiák sem teszik már szükségessé a hosszú kórházi tartózkodásokat. Abban sem vagyunk biztosak, hogy az iskolaprogramban az a helyes, ha mindenütt fenntartják az iskolát. Számtalan területen adódik lehetőség ésszerűsítésre, az egészségesebb arányok kialakítására anélkül, hogy a szolgáltatás minősége csorbát szenvedne.

Ez a folyamat már elindult, Varga Mihály miniszter is csak azt mondta, ami évek óta igényként elhangzik. A változtatásoknál viszont figyelembe kell venni a helyi közösségek érdekeit. Ezzel együtt gazdasági növekedésünk alapkérdésnek tekintendő, gazdaságfejlesztésre tehát többet kell fordítanunk az ország jövője érdekében.
   

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fogyasztó fizeti

A vízművek december 31-ig valamennyi mellékvízmérő-tulajdonost írásban tájékoztatja a hitelesítéssel… Tovább olvasom