Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Ha nem jön tartásdíj...

Sopron - Az emelkedő munkanélküliség tovább rontja a tartásdíj-fizetési hajlandóságot és lehetőséget. Ez még inkább megnehezíti azon anyák vagy apák helyzetét, akik válás után magukra maradtak csemetéikkel.


Angliában a hanyag szülő kapcsolatot sem tarthat fiával vagy lányával, Szlovákiában be is vonhatják annak a jogosítványát, aki nem fizet gyermeke után tartásdíjat. Magyarországon előfordulhat, hogy felfüggesztett börtönbüntetést szabnak ki a kötelesség elmulasztása miatt. Persze ez az egyedül maradt szülőt nem segíti ki szorult helyzetéből...

– Tíz éve 133 gyermektartásdíjperben járt el a soproni bíróság, idén eddig már 77 ügy érkezett, így valószínűsíthető, hogy ebben az évben a korábbiaknál több lesz az ilyen jellegű per. Feltételezhető, hogy felülmúljuk a tavalyi adatokat, amikor is 112 gyermektartásdíj megfizetése iránti perben született döntés a városi bíróságon – tudtuk meg dr. Tatár Ágnestől, a Soproni Városi Bíróság elnökétől.

Az elnök hozzátette: Sopronban a határ közelsége megnehezíti a tartásra kötelezett szülő munkahelyének felkutatását, itt ugyanis gyakoribb a külföldi munkavállalás. Ilyenkor nehezebben bizonyítható, hogy a fizetésre kötelezett apa vagy anya rendelkezik-e jövedelemmel, amiből aztán a tartásdíj levonható. Ha a szülő nem fizet és a behajtás sem vezet eredményre, büntetőeljárást is kezdeményezhetnek vele szemben. Amennyiben vagyontárgyait másra íratja, hogy megakadályozza a végrehajtást, akkor a fedezetelvonás miatt indítható per.

Zsuzsa évek óta nem jut a tartásdíjhoz, egyre indulatosabban fogalmaz tehetetlenségében. – A 13 és 15 éves fiaimat egy évtizede egyedül nevelem. Elváltam, eddig egyetlen forintot sem kaptam a volt férjemtől. A minimálbéremből és a családi pótlékból élünk. Az állam meghitelezi a tartásdíjat, de legfeljebb 2-szer három évre, és csak akkor, ha ez idő alatt sikerül behajtaniuk az apától a pénzt. Nálunk ez sem működött. Pár éve újra férjhez mentem, született még egy gyermekem, de ma már az ő apukájával sem élek együtt. Második férjemnek van bejelentett munkahelye, autója és lakása is. De Ausztriában él és dolgozik, s így nem alkalmazhatóak az ügyben a magyar törvények. A tartásdíj a három gyermek esetében 45 ezer forint lenne, ami számomra rengeteg pénz, de senki nem tud segíteni abban, hogy hozzájussak – kesergett.


Az állam megelőlegezi

Hazánkban a gyermektartásdíj összege a jövedelem 15–25 százaléka, mértékét a bíróság határozza meg a gyermekek száma és rászorultságuk, szükségleteik függvényében. A tartásdíj levonható a munkabérből, a nyugdíjból, a táppénzből, a gyedből, gyesből, a munkanélküli-segélyből is. Az állam is megelőlegezi a tartásdíjat – az erre vonatkozó igényt a gyámhivatalban kell előterjeszteni –, amit aztán adók módjára behajtanak a fizetésre kötelezettől. Külföldi munkabérre is kezdeményezhető végrehajtás.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hetven forint a kékfrankos

A gazdák képviseletében megtette szőlőárajánlatát a Soproni borvidék hegyközségi tanácsa. A… Tovább olvasom