Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Ha nem futja már albérletre sem...

Sopron - A városban élők állítják, sok önkormányzati lakás áll üresen a városban, amit bérbe adhatnának a rászorulóknak.

A kispénzűek nem értik, miért nem juthatnak ezekhez, miért kell albérletet fizetniük. Az önkormányzat szerint a megüresedő lakásokat meghirdetik, de így sem juthat mindenkinek.

– Harminckét éve élek Sopronban. Végigdolgoztam az életemet, elvesztettem a munkámat, elváltam, lebetegedtem. Már nem tudom fizetni az albérletet, fogalmam sincs, kihez fordulhatnék. Úgy tudom, sok önkormányzati lakás áll üresen a városban, ki kaphatja meg ezeket? – érdeklődött olvasónk.

– 1460 önkormányzati tulajdonú lakás van a városban, ebből jelenleg 77-nek nincs lakója. Amennyiben megüresedik egy lakás, az önkormányzat a lehető leggyorsabban dönt a hasznosítás módjáról és a pályáztatás mikéntjéről. Csak a felújítandók állnak üresen, avagy annyi, amennyit az önkormányzatnak tartalékként biztosítania kell. Ha ugyanis egy épület lakhatatlanná válik, az önkormányzatnak bérlőelhelyezési kötelezettsége van – nyilatkozta Kuslics Balázs, a városháza sajtószóvivője.

Az önkormányzati lakások közül mintegy 700 szociális lakás, ezek pályázaton nyerhetők el rászorultság alapján. Ide olyan, soproni lakóhellyel rendelkező nagykorú költözhet, akinek a saját és a vele egy háztartásban élő közeli hozzátartozójának egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj minimumának (28.500 forint) 250 százalékát, egyedülállók esetén a 300 százalékát. A pályázók értelemszerűen nem rendelkezhetnek komoly ingó és ingatlan vagyonnal sem. A beadványokat a szociális és egészségügyi bizottság bírálja el és dönt a pályázat nyerteséről. Az elbírálást megelőzően a polgármesteri hivatal környezettanulmányt készít a pályázónál, szociális helyzetét, lakhatási körülményeit vizsgálják. Aki önkormányzati bérlakásban lakik, de bérleti jogviszonyát lakbértartozás miatt felmondták, pályázati eljárás nélkül kérheti lakásának újbóli kijelölését abban az esetben, ha hátralékát rendezte, vagy hátralékára részletfizetési kedvezményt kapott. Létezik olyan kiírás is, amikor felújítással együtt hirdeti meg az önkormányzat a lakást, ilyenkor a pályázónak fel kell tudni mutatni a felújítási költség 60 százalékát. Ezeknél a kiírásoknál közli a város az elvégzendő munkákat, annak költségeit és a határidőt, amire mindennek el kell készülnie. A közeljövőben 12 szociális alapon megpályázható lakást hirdet meg az önkormányzat.


A pályázók nem rendelkezhetnek komoly ingó és ingatlan vagyonnal.

Olvasóink írták

 • 9. apuka05 2009. október 13. 18:39
  „Én kettőt is tudok kapásból,ami évek óta üresen áll......Ezekkel mi lesz???”
 • 8. soproni 2009. október 11. 21:00
  „7.Hozzászóló! Hozzászólásomban én csupán a belváros műemlék házaiban található bérlakásokat említettem.”
 • 7. Hozzászóló 2009. október 11. 13:17
  „Minimális számú bérlakás?! Hm... Melyik városban lakik kedves soproni?”
 • 6. soproni 2009. október 09. 20:02
  „Nem csak az önkormányzati bérlők által lakott belvárosi műemlékházak katasztrofálisak! Nagyon csekély azon házak száma,amelyben szociális bérlakások vannak.A saját tulajdonu lakásokban élőknek nagyon sok pénzre lenne szükségük ahhoz,hogy a műemlékfelügyelőség előírásai szerint újítsák fel a lakóházakat.A lényeg,hogy Fodor úr reggelente a több tízmillió forintba került üvegajtón léphet be a Polgármesteri hivatalba,ami ugyanolyan felesleges pénzkidobás volt,mint sok minden más .
  Bokk! Azért arra kíváncsi lennék, hogy mire gondoltál és milyen ötleted lenne,ami tőkét és életet hozna a belvárosba,mert szerintem sem az önkormányzatnak,sem a saját tulajdonu lakásokban élőknek nincs annyi pénzük,hogy a belvárost valóban szemet gyönyörködtetővé és turistákat vonzóvá varázsolják.”
 • 5. Bokk 2009. október 06. 15:40
  „@méhecske@
  Ezért értelmetlen az amúgy is csak drágábban fenntartható műemlék belvárost szociális bérlakástelepként üzemeltetni. Már régen ki kellett volna dolgozni valamilyen hasznosítási elképzelést, ami tőkét és életet juttat a belvárosba, ahogy azt a 2., 3. hozzászólásban is írták.”
 • 4. @méhecske@ 2009. október 06. 14:07
  „Sokszor látjuk,az üresedett lakásokat,haggyák annál is jobban tönkre tenni.
  Kérdem én,Nem a városnak lenne belőle pénze,ha kiadnák olyanoknak,akik TÉNYLEG rá vannak szorulva.
  Én azt nem értem,ha valaki szociálisan kéri,hogy kapjon önkormányzati bérlakást,nyilván azért mert nincs pénze,kérdezem én,akkor MIBŐL újítsa fel?????”
 • 3. Hozzászóló 2009. október 06. 13:25
  „http://www.kisalfold.hu/embargo/sopron_belvarosa_a_ketarcu__szepseg/2117950/”
 • 2. Hozzászóló 2009. október 06. 12:50
  „Addig neki se érdemes állni a felújításnak, amíg a belvárosi ingatlanokat továbbra is szociális lakásként akarják hasznosítani. Ezt a baromságot!”
 • 1. Beaubo 2009. október 06. 09:49
  „Nem csak üresen állnak önkormánzati lakások és házak, de össze is romlanak. Fekete foltok a városképben.
  Felújítási program? Támogatások? Új kezdeményezések? Vagy valami? Hallóóóóó Fodor bácsi, Simon elftárs !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopronból ötven rendőrt küldenek el

– Jelentős létszámleépítés lesz a megyei rendőrségnél a kormány intézkedései nyomán –… Tovább olvasom