Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Ha fészek van a kivágandó fán

Tavasszal a növény- és állatvilág felélénkül, az élet újra indul, és megkezdődik az utódok biztosításáról való gondoskodás. A madarak fészket raknak és tojásaikon ülve kiköltik fiókáikat. Szerencsés esetben, hiszen a rossz helyre rakott fészek nem biztonságos.
Rossz hely például, amit könnyen észrevesz a macska, vagy leborít a szél. De ki gondolná, hogy a fenyőfa ága egy nyugodt utcában vagy éppen a csendes parkerdőben nem elég biztonságos ? A közelmúltban több helyen vágtak ki fákat a költési időszakban. Sopronban is előfordult, hogy kellő körültekintés hiányában a megzavart rigópár csak a tönkrement fészek mellett körözhetett.

Tönkretett fészkek a kastélyparkban

A fertődi Esterházy-kastély parkjának helyreállítása során is felmerült ugyanez a probléma. Szakemberek tervei alapján rekonstruálják a barokk park egykori pompáját, jelen esetben az ebből a szempontból oda nem illő fenyőket vágják ki. A munkálatokra a parkban járó helybeliek lettek figyelmesek, akik a fákon fészkelő madarakat féltették. Egyikük, rendszeres látogatója a Lésnek, értesítette az illetékes hatóságot. Elmondta, bár konkrétan nem tudja, hogy hány madárról van szó, de az elképzelhetetlen, hogy egyetlen fészek se legyen a mintegy öthektáros fenyvesben. Hozzátette, számára érthetetlen, hogy miért nem télen végzik el az ilyen munkákat, hiszen a fenyőkön kívül a park hársfáinak ágait is tavasszal nyesték le, amikor már megindult a fákban az élet.
Kuslits Péter kerületi vezető erdész ezzel kapcsolatban azt válaszolta, hogy az érintett lucfenyők mielőbbi kivágására a parkrendezésen túl azért volt szükség, mert szerették volna megakadályozni a szúkárosítás következtében kiszáradt fákról a fertőzés továbbterjedését. Hozzátette, hogy az érintett fákon tudomása szerint nem voltak fészkek. Ha lettek volna, akkor természetesen nem éppen a költési időszakot választották volna a munkák elvégzésére.

A legkisebb kár érdekében

Mivel a fák kitermelését, illetve az egyes fák kivágását előre meghatározott ütemterv alapján végzik az erdészetek, mindenhol figyelembe kellene venni, mikor okozzák a munkálatokkal a lehető legkisebb kárt megannyi állat élőhelyén, az erdőben. Jó volna azt is tisztázni, hogy ha a fenti esetek megtörténnek, ki, milyen szankciókra számíthat, hiszen egyetlen feketerigó-fészek kifosztása, vagy akár csak egyetlen madár lelövése is szabálysértésnek számít, azaz büntethető. Mi jár vajon tíz, húsz, száz madárért, ugyanakkor mit tehetnek az erdészetek, ahol a mindennapi munka óhatatlanul együtt jár ilyen és ehhez hasonló problémákkal ?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vidám motorosok

Fertőrákos öt éve ápol kapcsolatokat az olaszországi Rapolano Terme városával. Az elmúlt hétvégén… Tovább olvasom