Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Ha ezt tesszük, nem lepi el Sopront a szemét

A két literes kólás műanyag flakon durván kettő kilogramm, üresen 33 gramm. A túrázás közben, a palackokat mégis sokan eldobják.

Szinte nem telik egy úgy hét, hogy olvasó-tudósítóinktól ne kapnánk fotókat a soproni, város környéki illegális szemétlerakókról. Van itt minden: kidobott háztartási hulladék, eszközök, építési törmelék. Sőt, még állati tetem maradványokról is érkeztek képek.

Portálunkon, általában kommentár nélkül tesszük ezeket közzé. Kosztka Lászlót, az STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft. ügyvezető igazgatóját arra kértük: hulladék szempontjából értékelje a soproni helyzetet.

Ez nem szép! Szemét mindenütt. Fotók: Tudósító.


- A hulladék nem szemét - szögezte le elöljáróban a szakember. - A hulladékot összegyűjtve, kezelve még újra lehet hasznosítani, míg a szemét a lerakóba kerül. Célunk, hogy már az otthonokból kikerülő szemét mennyiségét csökkentsük. Kis odafigyeléssel és szelektív hulladékgyűjtéssel jelentős eredményeket érhetünk el a lakossággal együttműködve.

Mi ingyenes és mi nem?

Gyakori panasz, illetve megjegyezés, hogy a Harkai úti lerakóban fizetni kell.

- A hulladék kezelése természetesen pénzbe kerül - mint minden szolgáltatás igénybe vétele-, de a lerakón nem mindenért kell fizetni - folytatta Kosztka László. - A lakosságtól érkező újrahasznosítható alapanyagokra szétválogatott hulladék korlátozás nélkül ingyenesen elhelyezhető.

Az válogatott építési, bontási törmelék vagy a személyautóval beszállított, lakossági zöldhulladék lerakása is térítésmentes. Az egyéb, nem válogatott szemét elhelyezésének díja köbméterenként 4200 forint. A Zöld Állomás üzletben, illetve az Ügyfélszolgálaton van lehetőség 700 forintos, emblémás zsák vásárlásra, melyet a kuka mellé kihelyezve már ingyen szállítanak el.

A Hulladékkommandó felszámol

A városban eredményesen működik a Hulladékkommandó. Bejelentés alapján a soproni önkormányzat tulajdonában lévő területeken helyszínre mennek és felszámolják az illegális lerakókat.

A tapasztalat azt mutatja, hogy mind több az olyan eset, amikor Ausztriából származó szeméttel találkoznak. Fontos, mindig a tulajdonos feladata a lerakók felszámolása. S aztán a költségek behajtására pereskedhet.

Pénz feleslegesen kidobva

- A szeméttel, szemeteléssel együtt járó problémák mindennaposak a világon mindenütt. A kezelésével kapcsolatos hozzáállás azonban jól mutatja egy közösség viszonyulását egymáshoz és a környezetükhöz - emelte ki Kosztka László. - Mindenkinek tennivalója van, a kisóvodástól az idős emberekig, az egészséges élettér megtartásában. Ez a gyakorlatban azt is jelenti, hogy a kidobásra ítélt holmi összegyűjtését, kezelését, ártalmatlanítását nem a közösségtől várjuk, hanem minden egyes embernek magának kell gondoskodnia a saját hulladékának elhelyezéséről az érvényben lévő törvény alapján.

A két literes kólás műanyag flakon durván kettő kilogramm, üresen 33 gramm. A túrázás közben, a palackokat mégis sokan eldobják.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. kertész 2012. június 18. 20:48
  „31-s! Ha azt hiszi hogy fotózgatás nagy munka ,akkor sajnálom mert, nem végzett még igazi munkát.A közterület felügyelők csak ezt végzik,mást nem.Az a legegyszerübb hogy az üres autót fotozgatom,a többi más dolga.Akkor minek hozták létre ezt a műintézményt? Ha vennék a fáradságot és más területen is kifejtenék a "munkájukat "talán még eredmények is lennének.A dumából meg elég”
 • 31. Cloeon_dipterum 2012. június 17. 13:29
  „28. kertész 2012.06.17. 08:57
  Munkájukban lehet találni bőven kifogást, mint máséban is. Ellenben nem lehet elvárni, hogy akár egy ember helyett is rendben tartsák a várost, nem hogy több, mint 60 000 ember után. A városlakó polgárok dolga és kötelessége a számukra kedvező környezet kialakítása, fenntartása. Valószínűleg nincs igény a rendre, tisztaságra és a szép parkokra, fasorokra.”
 • 30. SzarkaSándor 2012. június 17. 13:27
  „Igaz!
  -16-án szombat reggel 06:30-kor mentem a Jereváni buszvégre !
  -A Kodály Z-tér 2 hátsó kapu felőli oldalról egy idióta barom az emeletről,(nem az alsók)csak úgy kiborított fél liternél több valamilyen folyadékot!!!
  -Az ilyen lakó nem közösségbe való,de még a barmok sem fogadnák be közéjük!
  -Az ilyenek mit csinálnak a közterületen?
  -Amerre mennek mindenhol megmarad utánuk a szemét!
  -Ilyenek után kell takarítani!
  -Egyik hozzászóló kérdezte,hogy melyik ház és környéke a legszemetesebb:HÁT EZ!!!:)”
 • 29. vitriol2 2012. június 17. 09:31
  „hát érdekes ,de tanulságos mikor müködik a-civilek felé- a CENZURA!

  MIÉRT NEM LEHET REAGÁLNI "politikusok" kinyilatkozásaikra?”
 • 28. kertész 2012. június 17. 08:57
  „13-s,soproni!Érdekles a közterület felügyelőknek van elég emberük a Várkerületi fotózásra.Igaz az autó nem szól vissza.Gondolom az értékelésük alpja az hogy hány fényképek csinálnak a szolgálat idejük alatt.A Város többi része pedig le van sajnálva.”
 • 27. vitriol2 2012. június 17. 06:17
  „a szemetelök KÖZTÜNK ÉLNEK- ha már ők olyanok, legyünk merszünk rájuk szolni.
  én -ha láttom az "elkövetöt"- mindig rájuk szolok.Hát a legjobb esetben csak "félrenéz", na de legtöbb esetben....
  ja és ez a "szemetelés" kortol, iskolai végzettségtől, vallástol ,pártállástól független”
 • 26. Cloeon_dipterum 2012. június 16. 20:02
  „21. csiki75 2012.06.16. 12:43
  Nem a holdingosok dobálják teli szeméttel a várost. Sajnos ők a jótevők, akik összeszedik a szemetelők és a takarítást nem ismerő városi polgárok helyett. Természetesen a szeméthegyek eltüntetésére szánt összeget fordíthatnánk városszépítésre is, csak ahhoz ugye bár nem szabadna szemetelni.”
 • 25. anuvuk 2012. június 16. 17:28
  „Mikor veszik észre az illetékesek, hogy az összes szemét elindítója a cigaretta csikk, a papír zsebkendő, meg a többi csak utána jön! Annak a sok felelőtlen csitrinek, milyen jól állna a köpködős,mezítlábas cigaretta!
  A környezet egyből tisztább lenne, nem csúfítaná a sok, lenem bomló füstszűrő!!”
 • 24. Mankapunka 2012. június 16. 15:44
  „Mivel diktatúra van Köszörűs,így még jó hogy,nem vetted észre.”
 • 23. Köszörűs 2012. június 16. 14:01
  „Arányos!
  (?)
  Bocs!”
 • 22. Köszörűs 2012. június 16. 13:53
  „Kiállunk az egykulcsos igazságos adó mellett.
  Mondja Tengerdi Antal Fidesz.
  Ugye milyen beszédes az a tény is, hogy a hírhez nem lehet kommentet fűzni!”
 • 21. csiki75 2012. június 16. 12:43
  „Az egész város nem csak a környéke egy szemét az embereknek és főleg a holdingnak köszönhetően!!!”
 • 20. józanparaszt 2012. június 16. 12:05
  „18 : igazad van, de ez valam(k)i miatt nálunk bonyolult!”
 • 19. hideme 2012. június 16. 11:40
  „Na igen, de a kukásoknak is lenne hova fejlődniük. Én pl szelektíven gyűjtöm otthon a szemetet, és inkább én elviszem a szelektív gyűjtőbe. Sajnos ott viszont már nem egyszer előfordult, hogy nem lehetett lerakni, mert hetek óta nem vitték el, és már a környéke is totál szemét volt...”
 • 18. Gyurgyi23 2012. június 15. 23:14
  „Be kellene Magyarországon is vezetni a külföldön megszokott rendszert,miszerint szinte mindenen van betétdíj,még a 33grammnál kevesebb ásványvizes palackon és a dobozos sörön is,talán nem csak a soproni erdőkbe lenne kevesebb szemét,hanem az egész országban,kint működik...”
 • 17. Túrabakancs 2012. június 15. 22:48
  „Mindennapos megfigyelésem szerint sajnos a szemetelők és a rongálók közel 90%-a
  a fiatal nemzedék tagjai közül kerül ki, főleg a 14-20-év közöttiek akik nem törődnek
  senkivel és semmivel. Ők akkor lesznek nagyok a csajaik körében, ha ilyen gusztustalanul
  viselkednek. Megjegyezném, hogy a fiatal lányok sem jobbak, hiszen iskolakezdés előtt a
  kisboltokban vásárolt papírzsebkendőiket használtan folyamatosan eldobálják, ettől /is/ telítettek az utcák.
  Remélem másfajta szutykaikat nem hajigálják el, bár azt nehéz lenne előbányászni spontán innen-onnan.
  Persze a derekukon lévő undorító tetoválásaikat szívesen mutogatják az esetenkénti zsíros hurkák mentén.”
 • 16. Dwatson 2012. június 15. 22:02
  „Akkor fogja mégjobban ellepni a szemét a várost,ha követik a győri példát,és a hulladék mennyisége után még külön kell fizetni az alapdíjon felül!”
 • 15. himbi 2012. június 15. 20:59
  „Érdekes... ha az utcán szemetem keletkezik véletlenűl akkor ha nincs kuka akkor vagy zsebre rakom vagy a táskámba teszem és eldobom otthon. Azért mert nincs sok kuka az utcákon az még nem ok a szemetelésre...”
 • 14. soproni 2012. június 15. 20:56
  „9. @méhecske@ ! Előfordult már velem,hogy a szemetet több utcán keresztül vittem a kezemben,mire találtam egy kukát,de volt már arra is példa,hogy hazahoztam magammal..Nekem nem esett nehezemre,mert szeretem a tisztaságot.”
 • 13. soproni 2012. június 15. 20:50
  „8. kertész!Az előírás szerint a közterületeseknek kettesével kellene járniuk ahhoz,hogy bizonyítani tudják,ha valaki szemetel,eldobja a csikket és póráz nélkül viszi a kutyáját,esetleg nem szedi fel utána a végterméket.Azt kellene hibáztatni,aki csökkentette a közterületesek létszámát és emiatt nem tudják ellátni rendesen a munkájukat! Kiröhögi őket az,akin számon kérik a szabálytalanságokat.Szerinted egyedül ,hogy tudja bizonyítani a közterületes az igazát? Álljon lesben minden kutyatartó mögött ,hogy elkaphassa a fényképezőjével a pillanatot amikor pottyant a kutya,vagy kövessen minden embert arra várva,hogy mikor szemetel? Mert ugye csak az lenne a konkrét bizonyíték,bár lehet,hogy azzal sem mennének sokra.Nem őket kell szidni azért mert szemetes a város és nem a rendőröket azért,mert sok a bűnöző.Amíg az emberek fejében nincs rend,addig hiába várjuk a csodát,mert kb. 60 ezer emberre felügyelni a város minden pontján lehetetlenség !”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb gyöngyszem: két helyet egyszerre - fotók

Olvasónk egy soproni bevásárló központ parkolójában vette elő fényképezőgépét, és egy szép parkolást… Tovább olvasom