Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Ha a szeretet irányít, nincs rossz döntés

„ Ama – et fac quod vis!” „Szeress – és tégy, amit akarsz!” Dr. M. Kiss Péter a soproni Erzsébet-kórházban dolgozik belgyógyász rezidensként.
 A világra nyitott ember. Szereti a zenét, gitározik, táncol, vonzza a sebesség és a veszély, ismeri a csillagokat és tiszteli az Embert. Önmagát és a másikat is. S mert orvos, gyógyít, hittel és szeretettel.

– Gyerekkoromban a nagymamám egy könyvesboltban dolgozott. Mindig a nagy remekírók – Jókai, Hemingway – tiszteletére tanított. Sok-sok szép gondolatot ismertetett meg velem, mindazokon a könyveken keresztül, amikkel gazdagította az akkor még szegényes, de annál sokrétűbb kis szobakönyvtárunkat. Ezek között szerepelt egy vékony könyvecske is, amiben ismert és kevésbé ismert latin szólások sorjáztak. Akkoriban ezt nem értékeltem annyira, de később, ahogy az egyetem felé közeledtem, úgy döntöttem, hogy a latin szólásokat egy orvosnak alapvetően ismernie kell. Elővettem, belelapoztam és egyből ezen a mondaton akadt meg a szemem. Szeress, és… Hmm. Elgondolkoztam, hogy ez tényleg ilyen egyszerű lenne? Annyi és annyi gondom van, itt és ott, nem tudom, mit tegyek, ennyi tényleg az egész? Én azt hiszem, ez a mondat aztán sok helyzetben volt velem, akkor is, amikor gondoltam rá, és akkor is, amikor nem. Azóta már kevesebbszer félek, aggódom amiatt, hogy egy adott helyzetben jól döntöttem-e vagy nem. Mert ha biztosan tudom, hogy a döntésemet a szeretet – az élet, a természet, az ember, önmagam – harmonikus, egyenlő, egyiküknek sem a másik fölébe kerekedő szeretete irányította, akkor emberileg nem lehet hibás egy döntés. Ha ez nem sikerül, akkor veszett fejsze az egész. Ami nehéz, az a helyes, jó tanácsokat súgó szeretet elkülönítése az önző szeretetétől, ahol önmagunk szeretete fölébe kerül az „áldozatunk" szeretetének. Amikor saját érdekeink, álmaink, elképzeléseink megvalósulását szeretnénk a másik emberben megtalálni. Ehhez jó elgondolkodni azon, hogy mit is szeretne vajon a másik… Azt hiszem, ha ezt valamennyien végiggondolnánk néha, akkor… Akkor talán Szent Ágoston szép mondata sem maradna csak egy mondat. Mert ő ezt egy papírlapra írta, de talán, valahol… A szívünkben is ott van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy éve húzódik a vakolat javítása

Egy éve húzódik a soproni Újteleki utca 45-ös szám alatti ház vakolatának javítása, pedig már nagyon… Tovább olvasom