Kisalföld logö

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos 0°C | 9°C Még több cikk.

H1N1: Nem váltható ki Ausztriában a recept!

Azoknak, akiknek Ausztriában nincs társadalombiztosításuk, csak a magyar oltópontokat kereshetik fel, osztrák orvosokkal nem adathatják be a H1N1 elleni vakcinát. A szer külföldön is vényköteles, a magyar recept pedig Ausztriában nem váltható ki.Immár hetek óta zajlik a H1N1 influenza elleni oltások beadása, és sorra nyíltak meg hazánkban az oltópontok. Ausztriában is erőteljesen kampányolnak a vakcina mellett. Emellett Magyarországról jelenleg is sokan érdeklődnek a kinti lehetőségek iránt. A fő indok, hogy allergiásak a hazai szerre, vagy hatásosabbnak tartják az ottani vakcinát. Ám jobb ha maradunk a hazai Fluval P mellett, ugyanis a külföldi biztosítással rendelkezőknek szinte lehetetlen, hogy hozzájussanak az osztrák vakcinához.

– Akiknek van osztrák betegbiztosítása, ők a receptdíj (4,80 euró) megfizetése ellenében térítésmentesen kapják meg a vakcinát – tudtuk meg egy Eisenstadtban dolgozó orvostól.


dr.Csete Katalin gyógyszerész adját át az oltóanyagot
Dr.Csete Katalin gyógyszerész adja át az oltóanyagot.


– Amennyiben ilyennel nem rendelkeznek, de osztrák állampolgárok, akkor a fizetendő összeg nyolc euró. Fontos, ez egy alkalmat jelent, ugyanis az első oltást követően 2-3 héten belül újra be kell adni a szert. Lényeges, Ausztriában az igénylő nem kapja a kezéhez a szert, kizárólag az oltópontokon oltanak. Hozzá kell tenni, a vakcina Ausztriában is vényköteles, ezért azt nem lehet recept nélkül megvásárolni.

Természetesen más a helyzet azokkal, akik legálisan kinn dolgoznak, ugyanis nekik van társadalombiztosításuk. Ők ugyanolyan feltételekkel juthatnak az oltóanyaghoz, mint a többi osztrák munkavállaló.
Az orvos hozzátette, mivel vakcinát nem adják ki az oltópontokon, így az az eljárás sem működik, hogy a magyar házorvossal íratjuk fel a vakcinát, és azt Ausztriában váltjuk ki – ahogy azzal többen próbálkoztak.

 Az oltópontokat ajánlják

Dr. Széles Klára, regionális járványügyi osztályvezető ismételten felhívta a figyelmet, hogy a magyar oltópontok reggel nyolc és este nyolc óra között tartanak nyitva. Itt minden 18 éven felüli, egészséges magyar állampolgár, a térítési díj megfizetése ellenében beoltathatja magát. Ezeken a pontokon, illetve a hazai orvosoknak sem kötelessége ugyanakkor a külföldről, vagy más helyről származó vakcina beadása.Olvasóink írták

 • 11. miria 2009. december 11. 20:11
  „Ausztriában sok ismeröstöl kérdeztem , mi a véleménye , nem oltatják magukat . Szerintük ez csak egy nagy üzlet a gyártoknak . orvos azt mondta , hogy a másik infulenza sokkal veszélyesebb , minden betegség ellen meg ugysem lehet oltás . orvos assisztens nő sem oltatja be magát . Én már beoltattam elötte , de kint nem is mondom , mert furcsán néznek rám , azt mondták , te tudod , de én biztos nem fogom ,”
 • 10. Nissan 2009. december 11. 08:44
  „Ausztriában és Németországban nemsokára abbahagyják a lakosság oltását. Nincs beteg, a kutya sem megy oltásra. Az EU egészségügyi minisztereinek múlt heti brüsszeli találkozóján az osztrák szakminiszter kezdeményezte egy közös állásfoglalás kinyilvánítását, amiben kifogásolják a WHO által szerintük feleslegesen elrendelt óvintézkedéseket. "Az újinfluenza enyhe lefolyása ezt nem tette volna szükségessé" . Forrás: www.orf.at
  Kérdezem én, erről miért nem tettek itthon említést??? Nem volt ott a miniszterünk?”
 • 9. Adeleida 2009. december 10. 21:00
  „Engem a magyar oltóanyaggal nem olthatnak, mert tojásfehérje-érzékeny vagyok. :-S A külföldi oltóanyag ezt nem tartalmazza, de olyanhoz meg nem juthatok hozzá...”
 • 8. sicc 2009. december 10. 20:39
  „Tudjátok, amit szabad Jupiternek ,azt nem szabad a kisökörnek !
  Hát az osztrákoknak mindent szabad kényük-kedvük szerint.( ott kétféle h1n1 oltóanyag kapható különben.)”
 • 7. adamvok 2009. december 10. 16:21
  „sztem az lehet a gond, hogy aki csak a magyar vakcinát kapja meg, az az osztrák virust még elkaphatja, vica-versa... errol kellene egy cikket irni szerintem. :-)))”
 • 6. Tapmancs 2009. december 10. 14:34
  „Dr. Csete Katalin tetszik nekem. :)”
 • 5. lolita 2009. december 10. 14:08
  „Ugylatcik minden orszagban mas anyagot tartalmaz a vakcina? Ez erdekes.es furcsanak talalom.”
 • 4. Csetneky 2009. december 10. 10:17
  „Ki az a jóképességű, aki a magyar vényt Ausztriában akarja kiváltani? Akkor már miért nem Ugandában?”
 • 3. dominiim 2009. december 10. 09:57
  „Most akkor mi van? Pár napja a Kisalföld arról tudósitott, hogy a szlovákok nálunk váltják ki a a H1N1 elleni
  szérumot?
  Hogy müködik ez az egész ?
  André”
 • 2. katusza 2009. december 10. 09:21
  „Megint nics jobb témája a kislföldnek, mint, hogy az osztrák- magyar viszonyokat vegye nagyító alá. Amugy meg ahogy én tudom biztosítás nélküli személyek is beadathatják magunak a szert, privát orvosi rendelésen!!! Persze magasabb áron. Amikor megindult az oltás hivatalos kiadása, a németek csoportokat szervezve jöttek ausztriába magukat beoltatni, mert ami náluk van az nem olyan biztonságos. Megint alaposan utána járt a kisalföld a dolgoknak.”
 • 1. zoltee 2009. december 10. 08:09
  „Nem értem a cikk lényegét... Miért válhatná ki magyar vénnyel Ausztriában a vakcinát? És miért lenne jobb Ausztriában? Le kéne állni már ezzel a H1N1 történettel, kicsit unalmas.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rejtőzködő tárlat az idei naptáron

Hillebrand Imre igazi lokálpatriótának vallja magát. Immár 15 éve készíti Sopron szépségét hirdető… Tovább olvasom