Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Gyümölcs, zöldség a büfében

Chips, csokoládé, kóla, ropi. Ezek azok az élelmiszerek, amelyeket kitiltanának az iskolai büfékből. Az igazgatókat hivatalosan még nem tájékoztatták a „feketelistáról”, azonban van olyan iskola, ahol nincs is igény ezekre az élelmiszerekre.
Eredetileg idén szeptembertől akarták bevezetni azt a rendeletet, mely szerint az iskolai büfék és automaták nem árusíthatnának az egészséges táplálkozásba nem illő élelmiszereket. Ez nem valósult meg, de egy év után – 2006 szeptemberétől – már mindenhol kötelezően alkalmazni kell a szabályokat.

Még nem kaptak értesítést

– Iskolánk még nem kapta kézhez a konkrét listát arról, hogy mi árusítható és mi nem – mondta el érdeklődésünkre Szabó Miklós, a Széchenyi-gimnázium igazgatója. – A büfé üzemeltetőjével azonban már konzultáltunk az ügyben arról, hogy kezdje el átalakítani a kínálatot. Iskolánk egyébként is nagy hangsúlyt fektet az egészségmegőrzésre és a diákok fogékonynak mutatkoztak a témára. Minden tanév utolsó hete egészséghét, de vannak az egészségmegőrzést népszerűsítő tanítási napjaink is. Volt rá példa, hogy barackot, szőlőt rendeltünk, amit ingyen fogyaszthattak a tanulók és nagy sikere volt az akciónak.
Az óraközi szünetekben Imelda néni árusítja a finomságokat a diákoknak. A falon kihelyezett papírok hívják fel a figyelmet az egészséges táplálkozásra. – Kólát szinte senki sem vesz, inkább az ásványvíz és a gyümölcslevek fogynak – mondja az eladó. – Tejtermékek is kaphatók, de az üzemeltető már tárgyal a szállítókkal a friss zöldségek és gyümölcsök rendeléséről is.

Újfajta termékek is lesznek

– A diákok sokféle müzli szelet, zöldséges szendvics közül választhatnak, de van magvas péksüteményünk és joghurtunk is. Úgy tűnik, az itteni diákok már eleve olyan nevelést kaptak, hogy előnyben részesítik az egészségest a károssal szemben, ezért nem lesz nehéz átállni az új követelményekre, hiszen az igények is ennek megfelelőek.
Mint megtudtuk, a büfé üzemeltetője tervezi, hogy különféle aszalt gyümölcsöket is felvesz a kínálatba és télen vitaminos-tejes turmixot is árusít majd.

A minisztérium dönt a büfék kínálatáról

Az oktatási és egészségügyi szaktárca rendelkezik majd a büfé-, ital- és ételautomata-kínálatról. A tiltott összetevők meghatározásánál az Országos Élelmiszer-biztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) véleményére támaszkodnak. Az intézet szerint az iskolai büfékben az egészséges termékek választékát szélesíteni kell, illetve felhívni a figyelmet azokra az élelmiszerekre, melyek fogyasztása kerülendő vagy ritkán ajánlott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korlátozzák a sétát és a gombászást

A Soproni-hegyvidéken a beindult bikavadászati szezon miatt korlátozzák a szabadidős… Tovább olvasom