Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

GYSEV: vasútfejlesztés 35 milliárd forintért

Sopron - A GYSEV Zrt. 35 milliárd forint értékű fejlesztési programot dolgozott ki, amelynek megvalósítását támogatja a kormányzat is. Jelenleg az előkészítő tárgyalásoknál tartanak.
A GYSEV európai szintű vasúttá szeretné fejleszteni a Sopron–Szombathely–Szentgotthárd vonalat, s járműparkját is bővíteni, korszerűsíteni szeretné a következő években.

– A jövőben fontos szerepet szánunk a Sopron–Szombathely–Szentgotthárd vonalnak, amelynek korszerűsítése, biztonságosabbá tétele a közeljövő egyik legfontosabb feladata – jelentette ki Székely Csaba, a vasúttársaság vezérigazgatója. – A pályát alkalmassá kell tennünk az óránkénti 120 kilométeres sebesség elérésére. Ez az elképzelésünk összecseng az osztrák vasút, az ÖBB terveivel. Így Graz térségéig is eljuthatunk, s ha megépítik a Klagenfurt felé vezető alagutat, újabb lehetőségek nyílnak előttünk is, bekapcsolódhatunk az észak-déli vasúti közlekedésbe. A magyarországi program – számításaink szerint – mintegy 28 milliárd forintba kerülne. A legfontosabb az infrastruktúra fejlesztése, de mintegy 7 milliárdot szánunk a járműparkunk korszerűsítésére, bővítésére is. Összesen 35 milliárd forintról van szó. Ez a komplex program szerepel a második Nemzeti Fejlesztési Tervben. A következő hónapokban folytatjuk az előkészületeket, egyeztetünk a magyar és az osztrák kormánnyal, hiszen – mint a cég tulajdonosainak – nekik kell garantálni az uniós pályázathoz szükséges önrészt. Számításaink szerint 2008 márciusában lezárhatjuk ezeket a tárgyalásokat.

Ebben a programban még nem szerepel a soproni Kőszegi úti aluljáró (vagy felüljáró) építése, és a Győr felé tartó, valamint az Ausztriából érkező vonal(ak) városon belüli új nyomvonalra helyezése, de Székely Csaba szerint ezekről a kérdésekről is folyamatosak az egyeztetések.

Horváth Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Növekvő óraszám, kevesebb jövedelem

Sopron - Sopronban csak az önkormányzati iskolákban negyven pedagógus-álláshely szűnt meg. A… Tovább olvasom