Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 9°C Még több cikk.

GYSEV: Együttműködés a katasztrófavédelemmel

Regionális szinten is együttműködik a GYSEV és a katasztrófavédelem.

A vasúttársaság a működési területéhez tartozó három megye, Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala katasztrófavédelmi igazgatóságaival írt alá megállapodást hétfőn Sopronban.

A megállapodás értelmében a felek a katasztrófavédelemről, valamint a vasúti közlekedésről szóló törvény rendelkezéseinek figyelembevételével, különös tekintettel a személyek élet- és vagyonbiztonságára, a környezetet veszélyeztető természeti csapás, baleset, tűzeset, veszélyes anyag ellenőrizetlen szabadba jutásának megelőzésére, illetve a bekövetkezett esemény következményeinek gyors és hatékony elhárítása érdekében működnek együtt.

Az egymás hatáskörébe tartozó, vagy azt érintő, intézkedést igénylő eseményekről, az élet- és vagyonmentéshez, valamint a katasztrófa-elhárításhoz szükséges és azzal összefüggő információkról kölcsönösen tájékoztatják egymást.

Az egymás számára felhasználható tapasztalatokat, információkat, elért eredményeket szakmai feladataik végrehajtásának elősegítése érdekében - kérésre - kölcsönösen hozzáférhetővé teszik; tájékoztatják egymást és szakmai egyeztetést végeznek a mentéshez és elhárításhoz szükséges eszközfejlesztéseikről, valamint a rendszerben tartott vasúti tűzoltási és műszaki segítségnyújtási eszközökről.Évente közös gyakorlatokat szerveznek és külön egyeztetett terv szerint közös ellenőrzést tartanak a veszélyes áruk fuvarozásával és a tűzvédelmi szabályok betartásával kapcsolatban.

Az elmúlt évek során kialakult és az eredményes munkavégzést kölcsönösen segítő jó szakmai kapcsolat további erősítése mutatkozik az aláírásra került megállapodásban, mely többek közt tartalmazza, hogy a Katasztrófavédelmi Mobil Labor segítséget nyújt a vasúton szállított, illetve tárolt veszélyes anyaggal bekövetkezett rendkívüli eseményeknél, a környezetbe jutott anyag azonosításában, a lakossági veszélyeztetettség megállapításában.

Közreműködik közvetlen életveszély esetén a mentésben, az elsősegélynyújtásban, a károk felmérésében, kiterjedésének megelőzésében (csökkentésében), tanácsot ad a veszélyes anyaggal szennyeződött személyek, technikai eszközök és talaj mentesítésére. A GYSEV Zrt. pedig a csatlakozó vasúti társaság bevonásával a katasztrófavédelem igénye alapján részt vesz pl. a lakosság kitelepítésében, és soron kívül biztosítja a feladott védekezési anyagok és eszközök helyszínre szállítását.

A megállapodást a GYSEV részéről Dávid Ilona, elnök-vezérigazgató, és Pál László Stratégiai Műszaki Fejlesztés vezető; a katasztrófavédelemtől pedig Sallai Péter tűzoltó ezredes, a Győr-Moson-Sopron MKI igazgatója, Kampel Oszkár tűzoltó ezredes, a Vas MKI igazgatója, Wéber Antal tűzoltó ezredes, a Zala MKI igazgatója írta alá.

Dávid Ilona, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója az aláírás kapcsán úgy fogalmazott: „A GYSEV alapvető érdeke, hogy bármilyen baleset, vagy katasztrófahelyzet bekövetkezésekor a lehető leggyorsabb és összehangolt legyen a mentés és a vészhelyzet elhárítása. Magyarországi vonalhálózatunk Győr-Moson-Sopron, Vas, és Zala megye területén van, ezért is fontos számunkra, hogy nem csak az országos főigazgatósággal, hanem a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságokkal is jó legyen a kapcsolatunk, ezért írásban is megerősítettük, hogy szükség esetén számíthatunk egymás támogatására."

Az együttműködésben foglaltak hatálya a GYSEV Zrt.-n belül különösen a Biztonság, Pályavasúti Üzletág, a Személyszállítási Üzletág, és a Gépészeti Üzletág szervezetekre, valamint az együttműködési megállapodáshoz csatlakozási nyilatkozat alapján csatlakozott GYSEV CARGO Zrt-re terjed ki.

Olvasóink írták

  • 1. jobbik68 2012. március 27. 10:31
    „már megint egy kis mutyi :D
    majd csak figyeljük meg a büntetések hogyan vándorolnak vissza az állam kaszába , hogy ott aztán szét osszáka hiénák közt .
    lássunk ,ne csak felszínt nézzük”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lovagavatás külföldi résztvevőkkel Sopronban

A Jeruzsálemi Szent Lázár Kórházi Lovagrend és a Nemzetközi Szent Lázár Unió egyesített avatási… Tovább olvasom