Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

GYSEV: bekamerázott átjárók, csapórudak a biztonságos közlekedésért

Több százmillió forintból korszerűsítette a GYSEV a vasútvonalain lévő közúti átjárókat. Van, ahova kamerákat szeretlek fel, máshol LED-re cserélték a fényjelzőket.


Lezárult a GYSEV Zrt. egymilliárd forintos biztonságtechnikai fejlesztének első szakasza. Ennek keretében nyolc a vasúttársaság vonalain nyolc átjáróban csapórudat szereltek fel.

A fél úttestet elzáró fizikai akadályt jelentenek a vasúti átjárókban. A csapórudakat azonban elég gyakran törik le a figyelmetlen gépjárművezetők. Ezért három helyszínen videótanú rendszert is telepítettek a szakemberek. A beépített kamerák segítségével visszakereshetőek a kárt okozó járművek. 

Huszonkettő átjáróban pedig a korszerű LED-re cserélték a korábbi fényjelzőket. Ennek a technológiának számos előnye van: lényegesen hosszabb az élettartama és teljes egészében kiszűri a napsugárzás okozta hamis fényhatást. Ezzel elősegíti a jobb, nagyobb távolságból is biztosított láthatóságot. Ezek az optikák jobban ellenállnak a sérüléseknek is, hiszen a fedőlap törhetetlen műanyagból készült.

A legtöbb fejlesztés a Győr és Fertőszentmiklós között valósult meg. A fejlesztésnek köszönhetően Sopron-Szombathely-Szentgotthárd vonal mellett már ezen a szakaszon is valamennyi fénysorompó LED-es optikával működik.

A szerdai tájékoztatón elhangzott az is, hogy a fejlesztés következő elemeként a jármű diagnosztikai eszköz korszerűsítés veszi kezdetét. Ennek lényege, hogy pontosabban vizsgálhatják meg péládul a kocsik állapotát, a rakomány elhelyezését. Adott esetben meg is állathatják a szerelvényt.

A munka, a szükséges szerződések megkötése után, várhatóan még idén ősszel elkezdődik.

A sajtótájékoztatón részt vett Gócza József projektmenedzser, Kövesdi Szilárd, a vasúttársaság vezérigazgatója, valamint Leiner Péter, a kivitelező cég ügyvezetője.

Kövesdi Szilárd kiemelte, hogy közúti-vasúti kereszteződéseik Európa legbiztonságosabbjai közé tartoznak. Igaz, tavaly nyolc, az idén eddig három ember halt ilyen kereszteződésekben történt balesetekben, ezért újabb, közel a most folyóval azonos értékű projektet készítenek elő, ugyanis a balesetek első számú oka a közúti közlekedők figyelmetlensége .

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékpár túra az első ágfalvi ütközet évfordulóján

megemlékező kerékpártúrát szerveznek augusztus 29-én csütörtökön az 1921-es nyugat-magyarországi… Tovább olvasom